K.W.B Boseind

kerstmarkt

Zaterdag 01 december zijn we weer vertrokken 10 man en vrouw sterk van uit Neerpelt naar de kerstmarkt in Oberhausen. Zoals gewoonlijk was dit weer een erg gezellige uitstap, we hebben ons erg goed vermaakt. Het weer was uitstekend en de kerstmarkt erg gezellig tegen 21.00 uur waren we weer veilig thuis.

 

 

Femma Neerpelt Boseind: bloemschikken.

bloemstuk 1

bloemstuk 2

bloemstuk 3

Op dinsdag 20 november hadden we een demonstratie van bloemschikken. Deze les werd gegeven door Anne-Marie Van Hout, lid van onze Femma. Ze heeft prachtige bloemstukken voor Kerstmis gemaakt. Daarbij gaf ze deskundige uitleg aan de vele geïnteresseerde leden. Nadien werden de bloemstukjes uitgeloot onder de deelneemsters.

 

Schoolviering Grootouders boseind

schoolviering 1

schoolviering 2

schoolviering 3

Het was een mooie verzorgde viering door het vijfde leerjaar, voor de grootouders, voorgegaan door Pastoor Innocent.

Net zoals wij oma en opa graag zien, probeert ook Jezus alle mensen graag te zien. Zijn hart is groot genoeg voor iedereen. Luister maar naar het verhaal :

Zacheüs woonde in Jericho. Hij was een rijke tollenaar. Maar hij was niet eerlijk. Hij vroeg te veel geld aan de mensen. Jezus kwam in Jericho. Zacheüs wilde hem graag zien. Maar hij was te klein en de mensen lieten hem niet door. Daarom liep hij vooruit en klom in een boom. Toen Jezus bij die boom kwam, keek hij omhoog.

'Kom vlug naar beneden, Zacheüs. Vandaag kom ik bij jou op bezoek', zei Jezus. Zacheüs klom meteen uit de boom. Hij verwelkomde Jezus bij hem thuis. De mensen die dit zagen, morden: 'Jezus gaat binnen in het huis van iemand die niet eerlijk is!'

Zacheüs zei tegen Jezus: 'Jezus, ik heb iets goed te maken. Kijk, ik geef de helft van al wat ik heb aan de arme mensen. En ik geef vier keer zoveel geld terug aan de mensen van wie ik het heb afgepakt.'

Jezus zei tegen Zacheüs: 'nu ben jij ook een vriend van God.'

OPA Soms denk ik, lieve opa, er is niets mooiers dan de zee, dan de bloemen, dan mijn speelgoed. Maar als jij dan met me speelt, als je me knuffelt en als je mij weer zo een mooi verhaal vertelt, dan denk ik… er is niets mooiers dan mijn lieve opa ! Opa, ik hou van je.

OMA Soms denk ik, lieve oma, er is niets mooiers dan mijn nieuwe kleren, dan de sterren, dan het bos. Maar als jij dan lekker eten maakt of me stiekem een snoepje geeft na school en als je naar mij luistert, als ik steeds jouw vriend mag zijn, dan denk ik, … er is niets mooiers dan mijn lieve oma. Oma, ik hou van je. Op het einde van de viering, kregen alle oma’s en opa’s een mooie witte roos van de kinderen van het vijfde leerjaar, die deze viering verzorgde.

 

Startviering Eerste Communiecanten en Vormelingen te Boseind

Start Boseind 1

Start Boseind 2

Start Boseind 3

 

Op zaterdag 17 november was er in Boseind een hartverwarmende startviering voor de communicantjes en de vormelingen. Pastoor Innocent verwelkomde de jongeren die zich voorbereiden op de eerste communie en het vormsel. De ouders werden van harte gefeliciteerd omdat ze hun kinderen naar de kerk begeleiden, en achter de keuze van hun kind staan. Het sacrament is een gebeuren dat de hele parochiegemeenschap ter harte gaat. ‘Het doopsel is het eerste sacrament, de communie is het tweede sacrament in het leven, het vormsel het derde sacrament’. Het zijn keuzes die jongeren bewust maken, ook om Jezus in hun verdere leven te betrekken.
Pastoor Innocent legde kort uit wat een hostie is, en liet er een zien aan de communiecanten. ‘Brood van de bakker kennen we allemaal, maar dit is een hostie, een stukje gewijd brood van Jezus. Om samen aan tafel te eten.’
‘We nemen deze jongeren op in onze gemeenschap, en steunen hen in hun verdere katholieke leven. Het is een boeiende weg, en het is aan ons om deze jongeren verder te stimuleren in hun zoektocht naar Jezus.’
Van hart Proficiat aan deze communicanten en vormelingen. We wensen jullie een fijne voorbereidingstijd toe, en nog fijne samenkomsten in de volgende vieringen.

 

Femma Boseind: avondwandeling

Op dinsdag 13 november gingen zo'n 15-tal dames van Femma een avondwandeling doen. Ze vertrokken om 19 u aan De Kentings. Het was een gezellige wandeltocht van ongeveer 7 km. Het weer was ideaal om te wandelen. En na die leuke wandeltocht gingen ze samen een glaasje drinken in De Kentings.

 

 

Herdenkingsviering overledenen 2017- 2018 boseind

herdenkingsviering 1

herdenkingsviering 2

Tijdens de viering werden de overledenen van het voorbije jaar herdacht

Truike Kuppens, zij werd 94 jaar, Mia Van Bun; zij werd 76 jaar, Jaak Hontis, hij werd 83 jaar, Thieu Cox, hij werd 71 jaar, Marcel De Bruycker, hij werd 74 jaar, Saverio Tortorella, hij werd 87 jaar, Jacqueline Stoops, zij werd 79 jaar, Annie Van Elsen, zij werd 67 jaar, Pierre Vanherck, hij werd 78 jaar.

 

KWB happen en trappen

kwb 1

kwb 2

 

zondag 21-10-2018 om 09.45 vertrokken de KWB ers van Boseind met 12 pers op een zonnige fietstocht (happen en trappen)of Goesting in Pelt.

Van St Huybrechts Lill naar Overpelt-Lindel van daar naar Overpelt en door naar Neerpelt om te eindigen om 17.00 in het Franchiscushof te St. Huybrechts Lill. Het was een fijne fietsdag en we zijn op de diverse plekken goed in de watten gelegd. 

 

 

FEMMA BOSEIND

femma

Vele geïnteresseerde dames kwamen op dinsdag 16 oktober kijken naar de kookles van Femma. "Creatief koken voor een kerstmenu" was het thema.
Op de menukaart stond: een soepje van eekhoorntjesbrood. Het hoofdgerecht was everzwijnfilet met appel en geflambeerde vijgen. En als dessert kregen ze een advocaat-mascarponeroom. Het was heel lekker!

 

OP VRIJDAG 19 OKTOBER ORGANISEERDE OKRA BOSEIND ZIJN JAARLIJKSE LEDENVERGADERING EN LEDENFEEST

okra feest 2018

Naar jaarlijkse traditie werd op 19 oktober weer onze ledenvergadering met aansluitend ledenfeest georganiseerd. Onze voorzitter Marcel Witters heette allen van harte welkom en wenste iedereen een gezellige namiddag toe.

Na deze toespraak nodigde onze voorzitter de aanwezigen uit om aan te schuiven aan het buffet voor een heerlijke maaltijd. Daarna werden leden om verschillende redenen in de bloemetjes gezet. Zij mochten uit handen van Laura Ongena afgevaardigde consulente van OKRA Hasselt de nodige eretekens, bloemen en diploma’s in ontvangst nemen.

Het feest werd afgesloten met een kop koffie en een dessertbuffet.

De voorzitter wenste iedereen een behouden thuiskomst en hoopt iedereen terug te zien op het kerstfeest.  

 

 

 

AMABILE - OF MOON AND SUN

amabile

Zaterdagavond 20 oktober, op klokslag 20 u van de kerk te Boseind-Neerpelt, werd een boeiende muzikale reis ingezet vanuit het duister naar het licht. We werden bij de keel gegrepen door woord, muziek en zang. Het werd een ware ontdekkingstocht doorheen het donkere van de maan, met als eindbestemming de warmte van de zon. Vakkundig gidsten pianiste Dorenda Notermans, woordkunstenares An Melis, het strijkersensemble o.l.v. Dirk Uten en het gemengd koor Amabile het publiek doorheen een verrassend repertoire gaande van Gjeilo tot Van der Roost, om maar enkelen te noemen. Jan Vanderheyden, creatief inspirator van dit geheel, heeft op ongeëvenaarde wijze dit onvergetelijk avontuur mogelijk gemaakt. Het resultaat mocht er zijn! Bij momenten lieflijk en hartverwarmend als een zomers briesje, op andere momenten bloedstollend intens met hier en daar zelfs een donderslag bij heldere hemel. Dat de toehoorders het licht ook gezien hebben mocht blijken uit een staande ovatie! Benieuwd waar Amabile ons een volgende keer mee naartoe voert…

 

 

 

 

KWB jaarplanning

kwb jaarplanning 1

kwb jaarplanning 2

zaterdag 13-10-2018  ging bij Peter de jaarplanning KWB 2019 van start. Om 13.00 uur werd het afgelopen jaar geëvalueerd gevolgd door een kopje koffie. Na de koffie werd begonnen met het indelen van het nieuwe jaar afgesloten met een warme maaltijd. Na de maaltijd werden er nog kleine punten besproken en uit eindelijk werd de nieuwe planning 2019 beklonken. We mogen weer heel wat verwachten.

 

 

 

Femma Boseind: Gezond de winter door met natuurlijke antibiotica.

femma 1

femma 2

Op dinsdag 9 oktober kregen vele Femma-dames een interessante les over de gezondheid van de mens. We zijn immers in de maand oktober beland en de dagen worden korter en kouder. De eerste gezondheidskwaaltjes die typisch zijn voor de winter, beginnen aan te komen. In deze les gaan we nadenken over: "Hoe kun je je gezondheid tijdens de winter op een natuurlijke manier positief beïnvloeden? Welke kruiden en etherische oliën kunnen ons ondersteunen bij verkoudheden, griep, hoest en keelpijn? "
De lesgeefster gaf een uitgebreide uitleg over de geneeskrachtige werking van kruiden. Daarna kregen de dames na afloop een flesje zelfbereide hoestsiroop van de lesgeefster mee.

 

 

Jubileumviering 40 jaar SAMANA (Ziekenzorg) te Boseind-Neerpelt

Samana 40 jaar 1

Samana 40 jaar 2

Het is een jaarlijkse traditie dat door Samana landelijk in het tweede weekend van oktober speciaal de aandacht wordt gevestigd op de chronisch zieke, bejaarde en zorgbehoevende mensen. Vermits in Boseind Ziekenzorg, hetgeen sinds 2016 SAMANA (= Samen sterk) heet, dit jaar haar 40ste werkingsjaar afrondt, kreeg deze dag een feestelijke invulling. De bestuursleden en de kernleden hebben er alles aangedaan om voor hun mensen op zaterdag 13 oktober er een verrassend en aangenaam namiddagvullend feest van te maken. Meer dan 100 mensen schreven in voor dit feest. Om 12 uur werd iedereen verwelkomd met een drankje. Het was tevens een blij weerzien met Zuster Maria, jarenlang bestuurslid, die speciaal van Heist-op-den-Berg, was gekomen. Als primeur werd ook de nieuwe beamer ingezet met een authentieke beeldmontage van de laatste vijf jaar Samana-Boseind. Een rijkelijke feestmaaltijd volgde dan. De Cox-Bothers brachten in twee beurten een amusant en muzikaal programma. Het feest werd afgesloten met een mooie eucharistieviering voorgegaan door rustend pastoor E.H. Gerard Vandeweyer en opgeluisterd door het kinderkoor van de Piccolo’s. Bestuur en kernleden kregen heel veel dankbare en lovende woorden en tevredenheid straalde van ieders gezicht.

 

 

Femma Boseind: Verwenavond met cocktails en hapjes.

Op dinsdag 18 september trakteerden 29 Femma-dames zichzelf op een gezellige verwenavond. Hierbij kregen ze de tijd voor elkaar. Onder het genot van lekkere hapjes, frisse cocktails en leuke volksspelen babbelden ze samen met hun vriendinnen gezellig bij.

femma verwenavond 1

femma verwenavond 2

femma verwenavond 3

femma verwenavond 4

 

 

 

 

 

SCHOOLVIERING: STAP JE MEE? SCHOEN-MAATJES

 

schoolviering 1

schoolviering 2

schoolviering 3

Het vierde leerjaar van de basisschool Boseind had een mooie startviering voorbereid in de eerste week van het nieuwe schooljaar. Onze ‘nieuwe’ pastoor Innocent ging voor in deze schoolviering die als thema had: ‘Stap je mee? Schoen_maatjes’. Dit thema werd gekozen naar aanleiding van het nieuwe jaarthema van het Bisdom: “Hij stapt met ons mee… Luister”.

De priester verwelkomde iedereen, elk kind. Hij zei dat we samen op tocht zijn, samen op weg.

Iedereen is mee’ is de boodschap. Ook Jezus gaat met ons mee.’
Centraal in de kerk werden er schoendozen met alle soorten schoenen tentoongesteld: sportschoenen, strandschoenen, laarzen, versleten en nieuwe schoenen, klompen. Schoenen die maatjes van elkaar zijn. Schoenen die we dragen in iedere situatie. Schoenen die we dragen knellen soms, of zijn wat te groot. Soms lopen we elkaar voor de voeten, of gaan we naast onze schoenen lopen, of we lappen afspraken aan de laars.

Laat ons met frisse moed en blinkende schoenen beginnen aan onze nieuwe weg dit jaar. We stappen mee met Jezus, want Hij kan ons de goede weg wijzen.’

Het Evangelie vertelde: ‘De leerlingen waren verdrietig bij het overlijden van Jezus. Twee leerlingen besloten om terug naar Emmaüs te gaan. Onderweg praatten ze druk over Jezus. Ze klonken somber en waren heel verdrietig. Hun grote vriend Jezus was er niet meer. Wie zou nu nog met hen meestappen?

Als er daarna een vreemde mee kwam stappen, praatten ze verder over Jezus. Over hoe Jezus heeft afgezien en geleden. Hoe Hij in het graf werd gelegd. Over hoe Hij de zieken genas en voor iedereen een echte vriend was. Over hoe hij iedereen steeds goede moed insprak.

Deze persoon, zegt die vreemde, dat is Jezus, jullie leraar, Hij is echt wel de zoon van God. Hij heeft veel pijn geleden, maar nu is Hij bij God, de goede Vader.

De leerlingen waren erg onder de indruk van wat de vreemdeling allemaal vertelde. Hij was zo een wijs man! De vreemde man wou zijn weg verderzetten, maar de leerlingen nodigden Hem uit om bij hen te blijven eten. De vreemdeling stemde toe en bleef bij hen. Toen Hij met hen aan tafel ging, nam Hij het brood, zei een gebed en brak het in stukken. De twee leerlingen waren heel stil geworden en trokken grote ogen. Brood breken: dat was toch wat Jezus ook zo vaak had gedaan? Plotseling wisten ze wie de vreemdeling was. Die vreemdeling, dat was Jezus zelf! Maar net toen ze Jezus wilden omhelzen, zagen ze hem niet meer. Daarna beseften ze dat ze eigenlijk Hem wel kenden, want ze kregen een goed gevoel toen ze met Hem praatten, en ook toen Hij net zoals vroeger het Brood brak. Daarna vertelden ze aan wie het wilde horen dat Jezus was verrezen, dat Jezus leeft!’

Tijdens de viering was er deze bezinning:

Jezus, Jij krijgt van ons een gouden schoen, want Jij bent echt wel kampioen

in wondere dingen doen.

Je kon mooie verhalen vertellen

over de barmhartige Samaritaan,

de verloren zoon en de goede herder. Veel mensen kwamen luisteren

en vertelden Je boodschap verder.

Je gaf mensen weer hoop

en Je geloofde in de goedheid van elkeen.

Wie verdriet had, kwam Je troosten

en lammen hielp Je weer op de been,

Doven liet Je horen.

Jezus, voor ons ben Jij de nummer één.

Brood voor onderweg, schoenen van vriendschap. Gaandeweg leren we hoe we voor elkaar kunnen zorgen en delen we de wijn als teken van gezellig samenzijn. Brood en wijn worden teken en steun voor onderweg.”

Het is goed om af en toe stil te worden, en te bidden tot God. Jezus deed dat zelf ook heel vaak. En als je geen goede woorden vindt, neem dan het gebed dat Jezus zelf gebeden heeft en dat Hij aan ons geleerd heeft: Het Onze Vader.
Geef ons schoenen die elke dag opnieuw vol kracht, enthousiasme en geduld stappen zetten om Jouw weg van vrede verder te bewandelen. Jezus zal met ons meewandelen gedurende dit schooljaar en ons de goede weg wijzen. Toon ons de juiste weg en schenk ons boeiende momenten voor iedereen even uitdagend en bijzonder. Dan wordt dit jaar beslist een wonder.”

Iedere klas kreeg op het einde van de viering een gouden ‘Jezusschoen’. Deze schoen stapt een heel jaar mee met de leerlingen en leerkrachten en wijst op bijzondere ervaringen en momenten. De schoenen van de kinderen werden gezegend opdat zij een heel schooljaar lang zouden kunnen meestappen.

Zorg voor mensen die hun veters kunnen ontwarren als het even niet meer gaat. Geef hen de kracht om niet op te geven en verder te blijven zoeken als ze de weg zijn kwijtgeraakt. Ga met hen mee en laat Jezus hun wegwijzer zijn. Stap nu heen in vrede, in naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. Amen.”

Dit waren de woorden van zending en zegening van onze nieuwe priester Innocent, die elk kind opnam in zijn hart. Het was een zeer mooie, intense kinderviering, verzorgd door het vierde leerjaar, waarvoor onze hartelijke dank. Ook onze welgemeende dank aan iedereen die hieraan heeft meegeholpen. Dank u wel.

 

 

KWB fietstocht ken je dorp

kwb fietstocht

Het was een geslaagde fietstocht met een mooi groepje om het dorp beter te leren kennen

 

 

 

SAMANA Boseind dook terug in de tijd

samana 1

samana 2

samana 3jpg

samana 4jpg

De jaarlijkse busreis van Samana Boseind bracht 67 leden naar het museum “Terug in de Tijd” te Horn in Nederland. Allerhande voorwerpen en interieurs uit de vijftig en zestiger jaren zijn er te bezichtigen, hetgeen bij velen herinneringen en anecdotes uit die tijd opriep. Aansluitend was er een broodmaaltijd in het bijliggend restaurant.

 

 

Femma Boseind: kernledenuitstap samen met het bestuur

kernleden uitstap 1 2018

kernleden uitstap 2 2018

kernleden uitstap 3 2018

Op dinsdag 12 juni  stond de kernledenuitstap gepland in de agenda van Femma.  Het was een fijne, leuke afsluiter van het werkjaar vooraleer de vakantie gaat beginnen. In de zomermaanden juli en augustus neemt Femma immers 2 maanden pauze. In september beginnen ze opnieuw met de startactiviteit.
Het bestuur trakteerde de kernleden voor hun toffe inzet gedurende het werkjaar! In Franciscushof in Neerpelt hebben de Femma-dames het gezellig gemaakt met een hapje en wat drankjes...

GEMENGD KOOR AMABILE LUISTERT VIERING OP:

amabile juni 2018

Op 30 juni 2018 sluit gemengd koor Amabile zijn werkjaar af met de verzorging van de eucharistie. Dit is stilaan een traditie geworden. De kerk van Boseind is nog altijd een beetje de thuishaven van het koor. Hier werd ten tijde van E.H. Lode Clijsters, de toenmalige dirigent, altijd gerepeteerd. Ook de wekelijkse missen zingen en de vieringen bij christelijke feestdagen stonden vast op het programma.

Momenteel repeteert het koor in het St. Hubertuscollege maar de band met Boseind blijft bij vele leden toch bestaan.

Met deze jaarafsluiting willen wij tevens enkele overledenen gedenken. Met name Jean-Pierre Moors, Emiel Claes en Daniel Slaets.

Jean-Pierre was al als kleine jongen lid van het koor. Een geweldige zanger en tevens lolbroek van de bovenste plank. Gezelligheid gegarandeerd met hem erbij. In 1996 moesten we afscheid van hem nemen na een tragisch ongeval.

E. H. Emiel Claes was jarenlang voorzitter van ons koor. Deze taak deed hij met hart en ziel tot aan zijn overlijden in 1999.

Daniel Slaets zong een 10-tal jaren bij Amabile. Hij kwam iedere week trouw van Lummen naar Neerpelt voor de repetities. Hij beredderde ook vele praktische zaken bv. Informaticatoestanden.

Deze mensen blijven altijd een plaats innemen in ons hart. Daarom ook deze jaarlijkse herinneringsmis.

We brengen een mooi a capella programma:

Tibi Laus…………van……..  Philips

O bone Jesu   “          Palestrina

Oculi omnium “          Chilcott

Pater noster    “          Van Nuffel

Alleluia            “          Manuel

Motet: Jauchzet         Mendelssohn

Op 20 oktober treden we weer naar buiten met een eigen concert onder de kundige leiding van Jan Vanderheyden. Het kreeg de titel “Of moon and sun”. Samen met een strijkkwartet en piano brengen we een 12-tal pareltjes uit de koormuziek en dit afgewisseld met poëzie en visuele elementen. Dit alles staat garant voor een mooie avond.

Noteer nu al in uw agenda: 20 oktober 2018; kerk Boseind, 20.00 h.

Je mag gerust eens een kijkje nemen op onze facebookpagina Amabile

www.amabile.be

Femma Boseind: Krulbollen

krulbollen juni 2018 2

krulbollen juni 2018 1

krulbollen juni 2018 3

Op dinsdag 5 juni waren onze dames aan het krulbollen in Achel (Catharinadal). Het zonnetje scheen en keek toe hoe de dames zich amuseerden.  De 3 beste dames mochten een fijne prijs in ontvangst nemen.

 

KWB Garage verkoop en rommelmarkt

rommelmarkt juni 2018 1

rommelmarkt juni 2018 2

De rommelmarkt aan de kerk van Boseind was een succes en zeker voor herhaling vatbaar . Om 07.00 uur melde zich de eerste marktkramer al en omstreeks 10.00 stonden er een 20 tal opgesteld wat een gezellig aanblik gaf. Het aantal  garageverkoop deelnemers was dit jaar wat minder. Een 17 tal inschrijvingen waren er. Dit wil niet zeggen dat het niet goed was. Vooral op zaterdag was de aanloop goed op zondag was het iets minder

FEMMA Boseind en KVLV Herent 

ledenreis femma 2018 1 1

ledenreis femma 2018 1 2

ledenreis femma 2018 1 3

trokken op dinsdag 29 mei naar de mosterdfabriek van Bister in Achêne (Ciney). Daar kregen ze een deskundige uitleg over de fabricatie van mosterd, pickles en fijne groentjes op azijn. En natuurlijk werd er geproefd. Na het middagmaal ging het richting Maredsous en brachten ze een bezoek aan de benedictijnenabdij. De gids gaf de dames een interessante kijk op de producten - o.m. kaas en bier - van deze imposante abdij. Volgend werkjaar gaan ze opnieuw gezamenlijk op ledenreis!

SAMANA Boseind wandelt naar “Lago Pelt Dommelslag”.

wandelen samana 2018

 

Voor veel leden van Samana Boseind is het nabij gelegen Sport- en Recreatie zwembad onbekend terrein. Een dertigtal personen, waaaronder 5 met rolstoel, gingen in op de uitnodiging om op donderdag 24 mei een wandelingetje te maken vanaf “De Kentings” naar het zwembad voor een geleid verkenningsbezoek. We werden hartelijk ontvangen door de directeur. We kregen een rondleiding achter de schermen: de machinekamers met waterpompen en filterinstallaties en vervolgens bij het binnen- en buitenbad en de wellness-ruimte om te besluiten in het cafetaria voor een koffie met vlaai. Het was voor ieder een verrassende ervaring.

K.W.B

Wat een gezellige etapastocht was dat. 

etapastocht 1

Op zaterdag 26 mei hield KWB Boseind op nieuw zijn etapastocht. Zij starte om 18.00 uur aan de Kentings om met 4 koppels de tocht te beginnen. Zij begonnen bij koppel 1 met een heerlijke vissoep ondersteund met lekkere hapjes en een flinke apperol. Bij koppel 2 werd dit aangevuld met gevulde champignons, scampi’s spies en overige lekkernijen en o ja, wederom heerlijke apperol. koppel 3 veraste met heerlijke streek gebonden producten. Asperge hapjes, gevulde zalm rolletjes, asperge soepje en de klapper gegrilde biefstuk lams koteletjes en gegratineerde aardappeltjes met kaas van uit Achel en diverse drankjes. Koppel 4 zorgde dan weer als afsluiter voor het dessert Creme Catalan, Naranjas Relenas aangevuld met drankjes en diverse nootjes. Samen met het fantastische weer was het weer erg laat en gezellig op naar volgend jaar.

FEMMA Boseind viert de lente.

lente feest femma 2018 1

lente feest femma 2018 2

Het is lente! En dat hebben de Femma-dames gevierd op dinsdag 15 mei.

Het werd een leuk feest met mooi versierde tafels, een lekkere koude schotel en heerlijke vlaai, een grappige ontspanning met vier hilarische sketches van de De Oranginas, de KVLV-groep van St-Huibrechts-Lille. Ook toonden de breidames hun werkjes tijdens het lentefeest. De vele breiwerkjes zijn voor baby's en peuters in nood. Het werden prachtige mutsen, kleedjes, sokjes, sjaals, vestjes enzovoort. Op het einde van het lentefeest mocht iedereen een bloemetje mee naar huis nemen.

KWB organiseert OLDTIMER beurs

old timers 1

old timers 2

KWB Boseind organiseert in augustus van volgend jaar een eerste Oldtimer beurs voor brommers en motorfietsen. Om mooie posters en flyers te kunnen maken hebben we een fotosessie gehouden.

Met medewerking van amateur fotovrienden werd in O.C. De Kentings een heuse fotostudio gebouwd. Een tiental liefhebbers van brommers en motorfietsen stelde hun oldtimers ter beschikking. Er werden honderden foto’s gemaakt met KWB vrijwilligers tijdens een heel plezante avond . Vanaf juli van dit jaar zullen de posters en flyers nationaal en internationaal verspreid worden. Onze eerste Oldtimerbeurs (25 augustus 2019) zal in het teken staan van de “Zundapp”, een brommer van al bijna 100 jaar oud.

Femma Boseind: Uitstap naar zee.

zee femma 2018 1

zee femma 2018 2

De Femma-dames zijn naar zee geweest. Ze vertrokken op dinsdag 24 april 's morgens vroeg met de trein naar Oostende. Ze hebben er een fijne dag van gemaakt: wandelen, winkelen, een terrasje doen, lekker eten...  Daarbij waren de weergoden hen goedgezind.

ZWERFVUIL ACTIE KWB en FEMMA BOSEIND

zwerfvuil 2018 1

zwerfvuil 2018 2

De actie zwerfvuil was een succes. Zaterdag ochtend gingen zowel KWB als FEMMA op pad om de bermen zuiver te maken, daartoe was opgeroepen door Limburg.net. Een aanhangwagen vol vuilniszakken met afval werd verzameld en na de fikse ochtendwandeling kon men even op adem komen bij een kop koffie en een lekkere wafel. Ook Femma Boseind verzamelde vandaag de nodige kilo's zwerfvuil . Het is waarschijnlijk door de komende fusie dat zij straten in Overpelt toebedeeld kregen. Vooral de omgeving van Haspershoven werd zuiver gemaakt. Ons steentje naar een beter leefmilieu is alvast weer bijgedragen, zegt Peter Meuwis van KWB. Met nog een goede pint in O.C. De Kentings werd de dag tevreden afgesloten. Aan al de medewerker(sters) een dikke DANK U WEL

NEOS NEERPELT-OVERPELT 25 JAAR

Op zaterdag 14 april was het dan zo ver. De seniorenvereniging NEOS-Neerpelt-Overpelt vierde haar 25-jarige bestaan. Een academische zitting, gevolgd door een receptie en een gezellige maaltijd voor de leden was hiervan de neerslag. Zoals algemeen geweten is het Dommelhof een gedroomd decor om zulke gebeurtenissen stijlvol te vieren. Om 14u00 werd in de theaterzaal een drukbijgewoonde zitting georganiseerd, waarop het welkomstwoord werd uitgesproken door voorzitter Louis Kwanten. Het belang, de principes en de werkwijze van de vereniging werden even toegelicht. Daarna was het de beurt aan député en voorzitter van de Neerpeltse gemeenteraad Frank Smeets, om even te schetsen hoe belangrijk een vlotte samenwerking tussen gemeente en verenigingen is. Spreker gaf ook bepaalde aspecten aan over de plannen voor onze toekomstige fusiegemeente. Jaak Fransen de burgemeester van Overpelt, ging in zijn toespraak op dezelfde lijn verder. Chris De Saveur, Oost-Vlaming en nationaal NEOS-voorzitter, onderstreepte het belang en de rol van NEOS als seniorenvereniging. We moeten ook even vermelden dat na elke redevoering telkens een gepast bezinningsmoment werd ingelast met aangename, rustige en verzorgde muzikale intermezzo’s, werken van klassieke meesters, met piano en harp. Deze voorstellingen, gebracht door leerlingen van de Kunstacademie Noord-Limburg Neerpelt werden door de aanwezigen fel gesmaakt. Daarna was het tijd voor een passende viering, door middel van felicitaties en pakketjes, van een tiental leden met een NEOS-lidmaatschap van 25 jaar. Mevrouw Antoinette Vaes-Custers ontving bloemen als dank voor haar 25-jaar inzet als bestuurslid. Ook mevrouw Gilberte Wijnen-Muls, de allereerste voorzitter (1993-2001), werd in de bloempjes gezet. De tweede voorzitter (2001-2012) de heer Joep Verhoeven, kon spijtig genoeg niet aanwezig zijn. Bij het einde van de zitting werden alle aanwezigen door de ondervoorzitter mevrouw Philo Kelchtermans, die ons met haar kenmerkend enthousiasme doorheen de zitting had geleid, uitgenodigd op de receptie in het atrium, waar bij een glaasje en een hapje nog nabesprekingen volgden van de bijgewoonde voorstelling en alles wat er aan vooraf ging. Heel zeker werden er veel contacten gelegd tussen mensen die in korte of lange tijd elkaar niet meer hadden ontmoet. Het laatste onderdeel van deze bijzondere dag was dan de feestmaaltijd, die doorging in de zalen van het St. Hubertuscollege. Alle aanwezigen lieten zich de gerechten, met de begeleidende dranken, smaken. Gezelligheid was weer troef, in elk geval zal er over dit 25-jaarjubileum nog heel veel nagekaart worden. En nu op naar het volgende lustrum! Tenslotte mogen we dit artikel niet afsluiten zonder de mensen die aan dit zeer geslaagde jubileumevenement hebben meegewerkt, van harte te bedanken.

NEOS Neerpelt-Overpelt ging op bezoek bij premier Rutte in Den Haag. 19 april 2018.

neosdenhaag

neosdenhaaga

Op de voorlopig warmste dag van het jaar (28,9 °) trok Neos Neerpelt-Overpelt met een volle autocar richting 's-Gravenhage. Van 8 tot ongeveer 11 uur waren we onderweg. In het “Huis voor democratie en rechtsstaat” werden we opgewacht door een bordkartonnen versie van prinses Beatrix (Tijdens haar koningschap had Nederland een matrix-organisatie, nvdr.) Door de eeuwen heen is het Haagse Binnenhof het centrum geweest van het staatkundig leven in Nederland en dat is het nu nog. We stonden amper op het plein te luisteren naar de gids als daar premier Mark Rutte in persoon langs ons heen wandelde, uiteraard met de smartfeun aan het oor. Tijdens de rondwandeling kwamen we langs alle belangrijke gebouwen op en rond het Binnenhof zoals de Ridderzaal, de Eerste Kamer, de Tweede Kamer der Staten-Generaal en het Torentje. Het is ontstaan door de bouw van het slot van de graven van Holland. Het slot stond op een plaats van een door graaf Floris IV in 1229 aangekocht hof. Jaarlijks vindt op het Binnenhof de opening van het parlementaire jaar plaats, met de voorlezing van de troonrede door de koning. Daar komt uiteraard de nodige pracht en praal bij kijken. De beelden van de gouden koets zijn bekend. In het Torentje bevindt zich sinds 1982 definitief de werkkamer van de minister-president. Het Torentje dateert al uit de 14e eeuw en was het zomerprieel van de graven van Holland. Onderweg naar Corpus in Leiden aten we ons lunchpakketje op in de bus want de timing was krap. CORPUS is gevestigd in een gebouw dat een 35 meter hoog zittend model van een menselijk lichaam bevat, langs de A44 bij afrit Leiden. Het gebouw is acht verdiepingen hoog. Bij CORPUS, Latijn voor lichaam, staat de attractie 'reis door de mens' centraal. De reis begint bij de knie, van hieruit kan men via diverse menselijke organen door het lichaam lopen, en kan men een kijkje nemen in de baarmoeder, de darmen, de longen, het hart, het hoofd, met de mond, de neus en het oor en uiteindelijk de hersenen. De apotheose van de dag was het diner in hotel van der Valk waar we geruime tijd konden genieten langs het water (Rijn). Dank aan Lilian voor de organisatie van deze mooie dag.

FEMMA Boseind: Open kernvergadering.

 openkern 2018 1

openkern 2018 2

openkern 2018 3

Op dinsdag 3 april had Femma Boseind haar jaarlijkse Open kernvergadering. Dit jaar was het al de 19 de keer dat het bestuur een gastspreker(ster) uitnodigt op haar kernvergadering. De bedoeling van deze Open kern is dan ook om naast de gewone dagdagelijkse dingen die geregeld moeten worden voor de vereniging, een gastspreker(ster) de gelegenheid krijgt om te spreken over zijn/haar goed doel. Daarbij worden ook de leden uitgenodigd om te komen luisteren. En met dit gebaar wilt Femma Boseind de gastspreker(ster) financieel steunen met zijn of haar goed doel. Dit jaar kwam Kris Lantin spreken over zijn projecten in Peru. Hij deed 15 jaar vrijwilligerswerk: eerst in Mexico, daarna in Peru met de Organisatie Hijos del sol Peru. Deze organisatie helpt Peruviaanse kinderen, jongeren en hun families. Het was een zeer boeiende uiteenzetting over zijn leven en zijn passie in Peru.

OKRA Boseind lentewandeling op donderdag 05 april 2018

lentewandeling okrab2018

Het bestuur van OKRA 55+ Boseind Neerpelt organiseerde donderdag 05 april hun lentewandeling. De weergoden waren de organisatoren minder goed gezind maar toch de paraplus waren bij de hand maar moesten niet gebruikt worden. Liefst 12 wandelaars verzamelde aan de Wulp om aan de wandeling te beginnen in het mooie Hageven. De deelnemers onder de leiding van onze gids Gerard Alders genoten ten volle van deze fijne wandeling. Natuurlijk werd er ook een kleine rust pauze in gelast, van die gelegenheid werd gebruik gemaakt om gezamenlijk op de foto te gaan. Na afloop van de wandeling mochten de deelnemers genieten van een lekker kopje koffie of iets fris in dienstencentrum Binnenhof dit aangeboden door het bestuur.

Paaswake

paaswake 2018 2

paaswake 2018 1

 

De Paaswake begon met de Liturgie van het licht. Het vuur is aan het leven verwant. Warm en lichtend altijd in beweging,altijd opwaarts strevend. Daarna was er de Doopliturgie en wijding van de paaskaars: Dat allen, die met dit water zullen gedoopt worden, mogen leven naar de geest van Jezus. Geef hen liefde en sterkte, trouw aan uw woord en zin voor gerechtigheid. Leer hen leven in de hoop op een betere wereld. Geef hen kracht om voor altijd licht te zijn voor de mensen,zout in de wereld en gist in het deeg. Dan zullen zij een teken zijn van Uw liefde, dank zij Jezus, die verrezen is en die leeft in eeuwigheid.

Boeteviering Samana Boseind op dinsdag 27 maart 2018

boeteviering b 2018 1

boeteviering boseind 2018 2

boeteviering boseind 2018 3

De kernleden van Samana brengen geregeld een bezoekje aan hun mensen voor een praatje en ook voor een uitnodiging tot een activiteit. En zo organiseert Samana Boseind als voorbereiding op het hoogfeest van Pasen op dinsdagnamiddag in de Goede Week een Boeteviering. Op dinsdag 27 maart om 14.30 uur neemt deze bijeenkomst een aanvang in de kerk voorgegaan door pastoor Staf. Het is een stemmige viering om de donkere dagen en onze zwakheden uit te wissen en optimistisch een nieuwe start te nemen bij het nieuwe licht in het vooruitzicht. Wie het wenst, krijgt het sacrament van de ziekenzalving toegediend. Na deze godsdienstige viering begeven we ons naar zaal de Kentings. De kernleden hebben aldaar in de voormiddag de tafels klaargezet en mooi versierd in lentekleuren met fleurig bloeiende Forsythia-takjes en dit voor een broodmaaltijd. Het is een sobere maar niettemin smakelijke maaltijd. Het is tevens een sfeervol ontmoetingsmoment om bij te praten hetgeen erg op prijs gesteld wordt.   Een vaste aanwezige is de kwieke 99-jarige Nol Cuyvers, waar ieder een praatje mee wil maken. Nol kan goed vertellen en een wetentje is dat hij een bewogen oorlogsgeschiedenis heeft meegemaakt. Een buitengewone verrassing was de gratis tombola met wel 20 heerlijke fruitkorfjes. Met een tevreden gemoed werd deze namiddag afgesloten.

 

Femma Boseind: Creatief koken: Paasmenu

femma pasen 2018 1

femma pasen 2018 2

De 16 Femma-dames mochten op dinsdag 27 maart smullen van een lekker Paasmenu! Onze chef-kok had 4 gerechten voorzien. Als voorgerechtje: een Slaatje van Ebly met champignons en Roquefort (of Achelse blauwe schimmelkaas). Dan kregen we Aspergesoep met Maredsous en grijze Noordzeegarnalen. Het hoofdgerecht was Gratin en varkenshaasje met blackwellsaus en gestoofde wortelen in Marsala. En tenslotte een dessertje: Yoghurtpudding met vers fruit en dat "tikje meer". 

Het was heerlijk! 

WITTE DONDERDAG

wittedond2018 106

Klik op de foto voor meer foto's.

De kerk was goed volgelopen door de eerste communiekanten en de vormelingen van heel de federatie Neerpelt en het was een mooie Witte Donderdag viering voorgegaan door Pastoor Staf die tijdens de viering de handen heeft gewassen van verschillend mensen zoals iemand uit de zorg voor zieken, actief in de zorg van kinderen en jongeren, verenigingsleven en parochie uit de buurtwerking en mensen uit een gezin, want liefde kan slechts groeien waar men stil en ongedwongen alles voor elkaar doen.

Vergevingsmoment

Verdrukking zoals bij de Israëlieten, het gebeurt ook vandaag. Daar waar wij het spel van elk voor-zich meespelen en waar onze onverschilligheid toestaat dat de drang naar geld, eer en macht, mensen misbruikt en hun waardigheid ontneemt; dat mensen worden gedood, gezinnen uiteengerukt, dat mensen moeten leven in armoede en honger…

Angst zoals bij de apostelen, het gebeurt ook vandaag. Angst om tekort te hebben, om te verliezen wat we hebben. Angst voor verandering en voor het onbekende, voor vluchteling en vreemde, voor mensen die anders zijn. Gevoel van onveiligheid, van niet meer thuis te horen.

Verraad van Judas, het gebeurt ook vandaag. Smeergeld, corruptie en drang naar winst maken zoveel vriendschap en relaties kapot. Mensen leven met het dagelijks gevoel dat niemand te vertrouwen is. Verloochening van Petrus, het gebeurt ook vandaag. Mensen worden, ongekend en onbemind, steeds weer vergeten. Door het spel van elk voor zich,
van onverschilligheid en vooroordelen, wordt hen het recht op "zichzelf-zijn" ontzegd.

Verloochening van Petrus, het gebeurt ook vandaag. Mensen worden, ongekend en onbemind, steeds weer vergeten. Door het spel van elk voor zich, van onverschilligheid en vooroordelen, wordt hen het recht op "zichzelf-zijn" ontzegd.

Palmwijding

palmwijding b 2018

Een eeuwenoude traditie:op Palmzondag palmtakjes zegenen en ze dan meenemen naar huis om ze een plaatsje te geven achter het kruisbeeld. Deze palmtakjes verwijzen naar de Vreugde omdat we in Jezus de Messias hebben gevonden, Hij die ons leven zin en toekomst geeft. Maar tegelijk herinneren deze takjes ons aan de tragiek en het onbegrip, de pijn en het lijden die Jezus heeft moeten doorstaan, en die mensen nog steeds moeten doorstaan omwille van hun geloof en hun inzet voor een meer rechtvaardige en liefdevolle wereld.

FEMMA Boseind: uitwaaitocht

logo klimroos

 

Op dinsdag 20 maart ging Femma Boseind op uitstap naar De Klimroos in Overpelt. De Klimroos is een dienstencentrum die volwassenen wil helpen met een zware fysieke handicap.

Omdat de voorziene wandeltocht niet doorging wegens de ongunstige weersvoorspelling, vertrokken de 11 dames om 11.30 u naar De Klimroos. Na de vriendelijke ontvangst in ’t Trefpunt kregen ze een lekkere middagmaal. Daarna volgde een boeiende uitleg over De Klimroos door de directeur Jos Steensels. De Klimroos ligt rondom de Revalidatie & MS Centrum maar maakt er geen deel van uit. Ze richt zich op een andere doelgroep en biedt een andere soort zorg.

De dames brachten een bezoekje aan

* het dagcentrum de Vliegden: zinvolle dagbesteding (werken voor Idee-winkeltje)
* De Mistel: 2 woongroepen voor zwaar zorgbehoevenden
* Lindelheide/Zilverberk: rolstoeltoegankelijke huurwoningen met zorgassistentie (zelfstandig wonen)
* het herdenkingskunstwerk en nieuwe dierenparkje (vrij toegankelijk voor iedereen).

De rondleiding werd afgesloten met een tas koffie en een vragenronde.

De uitwaaitocht was heel leerrijk en gaf de deelneemsters een betere kijk op ‘zorg’ voor volwassenen met niet-aangeboren beperking.

93 LEDEN VAN ONS OKRA TREFPUNT 55+ VIERDEN OP 23 MAART HET PAASFEEST;

Paasfeest boseind 2018

De lente bloeit op, het nieuw leven ontwaakt en een welgevuld nieuw werkjaar van OKRA trefpunt 55+ Boseind werd geopend. Op vrijdagnamiddag 23 maart vierden 93 leden van ons OKRA trefpunt 55+ hun paasfeest in zaal “De Kentings”. Het bestuur had weer gezorgd voor een welgevuld namiddagprogramma. Onze voorzitter Marcel opende het paasfeest met een welkomstwoord, gevolgd door een bezinning met als thema “van Palmzondag tot Pasen, de lijdensweg van de Heer”. Vervolgens stond er een kop koffie of thee met een stukje vlaai op het programma. Als animatie was er gekozen voor een optreden van de 4-Good dames uit Meeuwen, die voor veel leute in de zaal zorgden. Het feest werd afgesloten met een fijn verzorgde koffietafel. Na afloop zagen we niets anders dan tevreden gezichten in de zaal. Het was weer een fijne namiddag. Voorzitter Marcel bedankte iedereen die meegewerkt had aan deze geslaagde namiddag en wenste daarna iedereen wel thuis en tot de volgende samenkomst.

FEMMA Boseind Vrouwendag in de bibliotheek

vrouwendag 1jpg

vrouwendag 2jpg

vrouwendag 3

vrouwendag 4jpg

Een week na internationale Vrouwendag ontving de bib op donderdag 15 maart een 60-tal vrouwen, elk met haar uniek verhaal. De Neerpeltse actrice Layla Önlen bracht een monoloog over het leven van een vrouw die nooit de kans kreeg om te leren lezen en schrijven. Na een hapje en een drankje werden ervaringen uitgewisseld over de thema's die in de voorstelling aan bod kwamen: onwetendheid, vrijheid, emancipatie, diversiteit, stress en man-vrouwrelaties. De voormiddag was een organisatie van de gemeente in samenwerking met Basiseducatie LiMiNo, Internationaal Comité, Femma, Theater Antract en Groep Intro.

Geacht NEOS-lid, 

neos embleem

Op donderdag 22 maart a.s. komt mevr. Irene Thoelen – Van Oppen een voordracht geven over Gezond Optimisme. Mevr. Thoelen is een zeer energieke dame die jarenlang voorzitster was van ‘Kind en Gezin’. Ze heeft nog steeds humor en een gezond optimisme, ook heeft het leven haar niet gespaard. Een gezonde dosis optimisme kan veel problemen oplossen.  Het is een krachtig hulpmiddel om ons snel goed te voelen.  Optimisme is ook de drijfveer van succes. Het is heel eenvoudig om zijn gezondheid te verbeteren en gelukkiger te leven, door zijn geestesinstelling te veranderen.  Kijk liever naar de goede kanten van het leven dan naar de tegenslagen waar je alleen maar neerslachtig van wordt.  Het gaat om een van de grootste geheimen van gezondheid en geluk. Ouderen met een positieve instelling leven langer dan anderen met een pessimistische aard.  Hoe wordt jij s’ochtends wakker ??? „« Met een diepe zucht. Welke tegenslagen staan mij nu weer te wachten? „« Ik zet een bakje koffie en zie wat de dag mij brengt. „« Ik hup mijn bed uit en hef onder de douche een lied aan; het wordt een gezellige dag!  Optimistisch denken is een vaardigheid die aangeleerd kan worden en Mevr. Thoelen gaat ons daar tips voor geven.  Deze voordracht gaat dus door op 22 maart, in “De Peel” Norbertinessenlaan, Neerpelt, en begint zoals gewoonlijk om 14u30. Zoals steeds vragen wij aan niet-leden, die uiteraard welkom zijn, een bijdrage van zes euro voor de voordracht en de koffie met een versnapering. Voor de leden is dit vijf euro. U wordt verwacht!

FEMMA Boseind viert Nieuwjaar.

nieuwjaar femma 2018 1

De dames van Femma Boseind hebben het jaar ingezet met een fijne nieuwjaarsreceptie op dinsdag 23 januari in De Kentings.

De 36 aanwezige leden, kernleden en bestuur zaten gezellig bij elkaar. Voorzitster Josée Schildermans stelde het gloednieuwe jaarprogramma van 2018 voor: "Een programma voor méér tijd en geluk!" Iedereen maakt immers op Nieuwjaar heel wat goede voornemens. Zo is het ook voor de leden van Femma. Het jaarprogramma biedt hen verschillende activiteiten aan. Voor iedereen wat wils! En op deze receptie werden de lekkere hapjes en de drank gretig genuttigd. Nadien was de leuke ontspanning een mooie afsluiter van deze avond.

KWB burn-out

kwb burn out 2018
De info avond over burn-out was een succes onder de KWB leden. Een 16 tal leden waren aanwezig op deze avond. Na een gedegen info, vragen en antwoord spel kwamen wij meer te weten over burn-out.

NEOS NEERPELT-OVERPELT

neos jan 2018

Op donderdag 22 februari om 14,30 uur komt ons eigen Neos lid René Van Brummen, in De Peel , een voordracht geven over het “ Strafrecht uitgelicht”. René studeerde aan de juridische faculteit van de Erasmus Universiteit te Rotterdam. Na zijn afstuderen als Meester in de Rechten met de afstudeerrichtingen Burgerlijk procesrecht en Internationaal privaatrecht begeleidde hij meerdere projecten in Duitsland en Italie zoals de juridische kwesties rond de film “Grease” bij de introductie van deze film in Europa. Later startte hij in Eindhoven zijn eigen rechtspraktijk die hij uitbreidde door enkele overnames van kantoren in Antwerpen en Londen. Na zijn pensionering in 2014 houdt hij zich nog bezig met ad interim adviesfuncties. René zal het vooral hebben over het feit dat ,zonder dat wij het ons altijd bewust zijn,we allemaal vrijwel dagelijks met strafrecht te maken hebben. Dat kan zijn een verkeersovertreding, ontvangen van een belediging, diefstal van enig aan ons toebehorend goed of nog erger als slachtoffer of dader van zwaardere vergrijpen. We gaan na hoe de geschiedenis van het strafrecht vanaf de oude Germanen tot op heden zich heeft ontwikkeld. Welke soorten misdaden er bestaan en op welke wijze die vroeger en nu bestraft worden. In de loop der eeuwen is het denken over en wijze van bestraffen sterk veranderd en roepen opgelegde straffen vaak-terechte-emotionele reacties op bij buitenstaanders. Zo doen de vragen zich voor waarom er in onze optiek voor zware vergrijpen relatief lichte straffen worden opgelegd. En waarom duurt het gehele strafproces zo immens lang? Hoe komt het dat een dader na het plegen van een vergrijp binnen korte tijd daarna in afwachting van zijn proces weer op vrije voeten wordt gesteld? En zijn gevangenissen nu wel of geen luxe hotels. Vragen waarop wij een antwoord gaan vinden. Tenslotte bezien we het verloop van een strafproces en welke deelnemers daarin een rol spelen zoals: slachtoffer,dader, Rechter,Procureur des Konings en de advocaat. Daarna zal er ruimschoots gelegenheid zijn voor het stellen van vragen.

 

NEOS 20 januari '18 Nieuwjaarsfeest Afgelopen zaterdag 20 januari vierden de leden van Neos Neerpelt-Overpelt het traditionele nieuwjaarsfeest. De Mis, met als voorganger ons eigen lid E.H. Jan Winters, werd opgeluisterd door een sublieme uitvoering van het zangkoor Amabile. Na een gesmaakte receptie, heette voorzitter Louis Kwanten de tachtig aanwezigen hartelijk welkom en wenste hen “een Nieuw Jaar met vele hartverwarmende ontmoetingen, gebeurtenissen met een fijne nasmaak en positieve verhalen. Ondervoorzitter Philo Kelchtermans gaf een overzicht van de komende activiteiten en gaf ook nog mee dat dat deze samenkomst tegelijkertijd ook een statutaire vergadering was. De financiën van het afgelopen jaar werden goedgekeurd en het bestuur werd met applaus bedankt en “herbenoemd”.De feesttafels waren prachtig aangekleed met mooie bloemstukjes en een persoonlijke wens voor iedereen. Het diner werd zeer gesmaakt en tot aan de koffie met pralines werd er druk gepraat. Het glaasje limoncello voor de liefhebbers is ondertussen al een klassieker geworden.

FEMMA Boseind: kernvergadering met Nieuwjaar

kern Femma jan 20181 1

kern Femma jan 20181 2

kern Femma jan 20181 3

De eerste kernvergadering van de kernleden met het bestuur zit erop. Samen hebben ze getoost op het nieuwe werkjaar 2018! Dat hebben ze gezellig gevierd met lekkere kaas- en vleesschotels en broodjes.
En achteraf hebben ze véél plezier gehad om elkander te verrassen met leuke attenties.

SAMANA Boseind  Driekoningenfeest.

driekonigen b 2017 2 1

driekonigen b 2017 2 2

Met het feest van Driekoningen op 6 januari wordt de kersttijd afgesloten.  Uit onze kindertijd herinneren we ons nog levendig hoe bij de kerststal de kleurrijke koningen, Caspar, Melchior en Balthasar werden geplaatst.  En dan spijtig, zo vonden we,  na enkele dagen al terug de doos in moesten bij de afbraak van de boom en het stalletje met al de andere attributen.

Ieder jaar op de eerste zaterdag van het nieuwe jaar en nu precies op 6 januari grijpt Samana Boseind deze Driekoningendag aan om  voor alle leden een feest te bouwen, hetgeen in deze donkere dagen op prijs gesteld wordt, want 85 mensen wensten deel te nemen.   In de lekker verwarmde zaal De Kentings, met passende en mooie tafelversieringen,  werd iedereen persoonlijk en ook bijzonder door de voorzitster welkom geheten.    Animatie was voorzien met tweemaal een optreden van twee zangeressen en gitaarbegeleiding onderbroken met een koffiepauze.  De zangertjes  van de Piccolo’s  op ronde in Boseind als Driekoningen  kwamen ons tevens verrassen met een lied.  En vervolgens was het tijd voor een warme schotel en een kerstgebakje.  Het feest werd tenslotte afgesloten met een eucharistieviering in de kerk.

FEMMA KERSTFEEST Boseind

kerst femma 2017 1 1

kerst femma 2017 1 2

kerst femma 2017 1 3

Op dinsdag 12 december vierde Femma Boseind haar kerstfeest.

Het zag er gezellig uit met de mooie kerstboom, de kerststal en de vele versieringen. Voor de 50 aanwezigen was het een hele fijne avond. Zoals ieder jaar konden de Femma-dames genieten van een mooie kerstbezinning. Het sfeervol kersttoneel werd opgevoerd door de Toneelgroep Hand in Hand van Lommel. Dit kerststuk werd geschreven en geregisseerd door Rita Scheelen. De lekkere wijn en de maaltijd deden de rest. En met glaasjes die blinken, vlammetjes die dansen, sterretjes die twinkelen en lichtjes die glinsteren, willen wij iedereen een Zalig Kerstfeest wensen.

Kerstfeest bij OKRA Boseind

OKRA bos kerstfeest

Feestzaal “De Kentings” liep vrijdagnamiddag 15 december weer behoorlijk vol voor het jaarlijkse kerstfeest van ons Okra trefpunt 55+ Boseind. Met maar liefst 90 leden zaten we aan de feesttafel voor een goed gevulde namiddag. Na een kort welkomstwoord van voorzitter Marcel Witters brachten leden van het OKRA-team een mooie kerstbezinning in het teken van licht naar kerstmis toe. Daarna volgde een heerlijk lichte maaltijd, koninginnenhapje met een slaatje aangevuld met kroketten.

Als animatie nam de heer Piet Van Otterdijk ons op een humoristische wijze mee terug naar de tijd van toen, de tijd van onze jeugd. Bedankt Piet, we genoten van deze herinneringen.

Natuurlijk werd er dit jaar ook weer de traditionele tombola gehouden met mooie prijzen om de kas wat te spijzen. Als afsluiter werd ons nog koffie of thee met vlaai geserveerd.

Na afloop wenste de voorzitter nog iedereen wel thuis en wenste hij iedereen zalige kerstdagen toe.

KWB KERSTBORREL

kwb boseind dec 2017 1

kwb boseind dec 2017 2

zaterdag 9 dec. om 10.00 uur waren enkele mensen van KWB Boseind al druk bezig met het opzetten van de traditionele kerstboom. Ook de lichtbak met de uitnodiging om op 24 dec. na de kerstmis nog even na te praten buiten onder het genot van warme choco, gluwein of iets sterkers. Dus na de Kerstviering van 20 uur op zondag 24 december met zen alle naar de kerstborrel van de KWB

KERSTMARKT KWB

kwb boseind dec 2017 1

kwb boseind dec 2017 3

kwb boseind dec 2017 4

vrijdag 2 dec. om kwart voor acht Is KWB Boseind met 12 man sterk vertrokken naar de kerstmarkt in Köln. Zoals nu al vele jaren was het weer een super gezellige uitstap. Het weer zat goed mee en de sfeer was ook opperbest.

Femma Boseind: Kookles: Vis, lekker en licht.

vis femma 2017 1 1

vis femma 2017 1 2

Dinsdag 28 november was het weer lekker geweest op de kookles van Femma. Gert Vanroy, onze kok had 3 heerlijke visgerechten klaargemaakt: garnalencocktail van de chef, Aziatisch vispannetje en een lekkere tonijnsaus van de chef met pasta.
12 dames mochten proeven. En ja hoor, goed gekeurd! En met interessante weetjes (hoe een gerecht mooier maken en presenteren...) en vele kooktips (hoe pikanter een gerecht maken of juist wat zachter van smaak....) was deze avond zeker geslaagd.

NEOS Neerpelt-Overpelt trok de grens over naar Nyrstar in Budel. 18 november 2017

budel

Op een dichtbewolkte dag in november trok Neos Neerpelt-Overpelt (binnenkort Neos Pelt) per autocar de noordelijke landsgrens over. De reis duurde niet zo lang want we streken met ons 55 mensen neer in Cranendonk, net over de grens waar we de zinkfabriek van Budel-Dorplein gingen bezoeken. We werden daar op een zeer vriendelijke, gezellige manier ontvangen met koffie en vlaai. Dan kwam er een duidelijke, uitgebreide informatiesessie over ontstaan, geschiedenis en ontwikkeling van de fabriek, gesticht in 1892 door de Belgische familie Dor, afkomstig uit het Luikse. Heel wat interessante informatie kregen we te horen/zien over de ontwikkeling van de streek aan weerszijden van de landsgrens en de verschillende productiemethodes . De sessie –het eerste deel ging over de aloude methode van opwarming in stookovens (met de hoge schouwen), het tweede over de huidige methode d.m.v. elektrolyse werd onderbroken door, nog eens koffie en afgesloten met een gesmaakte Brabantse koffietafel. Daarop werden we terug in de autocar verwacht voor een tocht doorheen de woonwijk van Dorplein (met één “p”) die, door de onderneming, samen met de fabriek werd opgebouwd. De wijk, met alle accommodaties en veel groen, is mooi onderhouden, de woningen zijn intussen allemaal privé geworden. De bustocht over het fabrieksterrein eindigde met het afstappen aan de afdeling afgewerkte producten, waar het vloeibare metaal, na afkoeling, wordt gestockeerd voor het transport naar de eindafnemer. Op deze bezoekdag kregen we dus een zicht op het volledige productieproces van zink, vanaf de mijn tot aan de aflevering van het eindproduct. Om het bezoek aan onze noorderburen af te sluiten, bracht de autocar ons tot in de stadsbrouwerij van Weert, waar we, tijdens een korte informatieronde over het produceren van bier door kleinere brouwerijen, en het verbruiken van enige eindproducten van hetzelfde materiaal, ons met de hele groep nog even gezellig konden bezighouden. In de beste stemming bereikten we ons eindpunt Neerpelt-glazenhuis. Het was weer goed geweest! 

Misviering overledenen 2016-2017

allerheiligen boseind 2017 1 2

De familieleden van de overledene waren goed opgekomen voor de herdenkingsviering . de namen werden afgelezen met een kort tekstje en telkens werd er een kaarsje aangestoken. Wij gedenken de 13 overledenen van boseind. Piet Jacobs, 67 jaar. Hugo Beckers,73 jaar. Eddy Gielen,62 jaar. Charel Raeymakers, 81 jaar. Anna Van Asten,87 jaar. Jules Isphording, 90 jaar. Henri De Laat, 83 jaar. Jeanne Corstjens,78 jaar. Koen Michiels,37 jaar. Bloemen, 81 jaar. Mia Meekers, 84 jaar. Truike Custers,90 jaar. Lisa Kiggen, 95 jaar.

Na elke nacht daagt de morgen. Na herfst en winter bloeit nieuw lenteleven open. En vandaag horen we dat zij die sterven met geloof in hun hart, zullen verder leven bij Hem aan wie zij hun vertrouwen schonken: onze God van levenden.Aldus Iemand die, door dood en duisternis heen, ons op die weg is voorgegaan. Openen wij ons hart voor Jezus’ getuigen. aan iedereen die heeft mee gewerkt aan deze mooie viering hartelijk dank.

FEMMA Boseind: avondwandeling

avondwandeling okt 20171

avondwandeling oktober 2017 2

 

Op dinsdag 24 oktober had Femma haar avondwandeling gepland. De 17 wandelaarsters kwamen om 19 u. samen op de parking van Parketzaal Den Akker. Vroeger was dit het zwembad van Neerpelt. Van daaruit vertrokken ze gezamenlijk door het centrum van Neerpelt. Het was een fijne, gezellige tocht. Onderweg hebben ze iets gedronken in de cafetaria van de sporthal Dommelhof. Om 21 u. was de wandeling gedaan.

Neos-Neerpelt/Overpelt reisde naar Duitsland, de Moezelstreek.

Lozerheide okt 2017 1

Lozerheide okt 2017 2                                   

In de vroege maandagmorgen stapten dertig  personen met  bagage op om  in Leiwen, nabij Trier, een vijfdaagse door te brengen.Doorheen de Ardennen, de Hoge Venen en de Eifel bereikten we  tijdig de bestemming. Reeds in de namiddag stond Cochem, zowat het “Moezelse” toeristisch centrum tussen Trier en Koblenz, op het programma. Elke dag was een  trip  voorzien:  de “Saarschleife”, het museum van Villeroy en Boch, Het dorpje Leiwen met een  historische schoenwinkel en een even historische wijnkelder waarin een “wijningenieur” ons de kwaliteiten van de wijnsoort Riesling uiteenzette.  De “halve” kerk van Idar-Oberstein gingen we ook bekijken. In Andernach aan de Rijn zagen we een koudwatergeiser in werking, we hoeven dus hiervoor niet meer naar IJsland, al zijn ze daar iets warmer! De avonden  waren bedoeld voor ontspanning die op velerlei manieren mogelijk was, het ging van dansavond tot sauna, van groepskwis over bowling tot zangvoorstelling. Tussendoor werd natuurlijk ook gegeten en gedronken. Het moet gezegd, het eten was  van een zeldzame variëteit en  kwaliteit. Dat alles maakte dat de buschauffeur met vermoeide maar tevreden reizigers de vrijdagavond terug in Neerpelt en Overpelt de remmen dichtkneep.  De vriendschapsbanden, met de hele groep als één geheel, waren nog eens aangehaald. De vraag blijft of we volgend jaar terug naar dezelfde omgeving moeten om  toch ooit van de in rots uitgehouwen kerk in Idar-Oberstein het precieze aantal  trappen  te weten te komen, 270, misschien!

NEOS-NEERPELT/OVERPELT “KLIMAATWANDELING”

neos moezel okt 2017

Op donderdag 19 oktober verzamelden een 50-tal leden van Neos Neerpelt-Overpelt aan het domein Lozerheide in Bocholt voor een “klimaatwandeling” onder leiding van twee professionele natuur- en klimaatgidsen. Het was dus niet zomaar een wandelingetje door de natuur.

De Lozerheide is eigendom van het Agentschap voor Natuur en Bos en het meet 210 ha.

Het is een rijk en afwisselend natuurgebied. Dit komt mede door de waterpartijen die in het gebied te vinden zijn. Men vindt in het domein 250 plantensoorten, 47 boomsoorten, 400 soorten paddenstoelen en 400 vlindersoorten. Er broeden 80 verschillende vogelsoorten.

Gedurende ongeveer 2 uur maakte de gids via aanknopingspunten onderweg bepaalde fenomenen bespreekbaar, zoals : trekvogels – zoals bijvoorbeeld de koekoek – die als ze terugkeren uit de overwinteringsgebieden hier problemen ondervinden omdat de ‘gastgezinnen’, beïnvloed door de klimaatopwarming,  hun eitjes al uitgebroed hebben onze welbekende koolmees die minder voedsel vindt omdat de rupsjes die hij eet, te vroeg in de bomen verschijnen het eten van vlees en de negatieve impact op het klimaat ten gevolge van de veeteelt trein- of bus- of fietsgebruik, die onze ecologische voetafdruk flink verminderen en zorgen voor minder CO2-uitstoot dan auto of vliegtuig.   Na de wandeling genoten we van een broodmaaltijd in het college aan met prachtige herfstboeketten versierde tafels, het slot van een mooie zonovergoten namiddag.

                                                                                                                                                           

AMABILE 50 JAAR

 50 jaar Amabile1 1

50 jaar Amabile1 2

Er is een spreekwoord dat zegt: de afwezigen hebben ongelijk. En dat klopt. Deze viering, opgeluisterd door het koor Amabile, heeft ons allen machtig verblijd. Het 50 jarig koor luisterde de viering op met hun prachtige zangstemmen en kerkvullende liederen. Het ‘Magnificat’ met gegeven passages die geleidelijk de toon versterkten was zo uitermate prachtig gezongen; een heus kippenvelmoment. Deze momenten herhaalden zich bij ieder lied dat de kerk vulde met afwisselende zachte en versterkte muziek én zang. 

Het was een zeer feestelijke bijeenkomst, die begon met de vraag van Pastoor Staf om de dagelijkse beslommeringen opzij te zetten, om de genegenheid en de vriendschap te voeden en te vieren, om van de vreugde van het samenzijn te genieten. In zijn homilie vroeg Pastoor Staf om wat stil te staan bij God en eindigde met de vraag of en hoe wij God in ons leven plaatsen.

Na het slotlied ‘Alleluia Wish Hart’ was er een spontane staande ovatie, die dik verdiend was. Proficiat en hartelijke dank aan het koor voor hun fantastisch gebrachte liedjes namens iedereen van de parochie. Na de viering was er voor de genodigden een receptie in zaal De Kentings. Proficiat met het 50 jarig bestaan!

AMABILE

Het gemengd koor Amabile bestaat 50 jaar en dit wordt gevierd.

amabile 50 jaar 1 2

amabile 50 jaar 1 1

Zoveel jaren geleden werd Theo Balis tot priester gewijd. Hiervoor werd door toenmalig pastoor Lode Clijsters een kinderkoor opgericht om deze viering luister bij te zetten. We schrijven november 1967.

Dit beviel zodanig dat beslist werd hieraan een vervolg te breien. Men zocht een mooie naam: “Het Lijsternestje”. Het koor nam deel aan het Europees muziekfestival voor de jeugd te Neerpelt en behaalde een 1 ste prijs. Binnen de kortste keren waren ze met 120 zangertjes en werd het noodzakelijk het koor in twee te splitsen. De groteren en de kleintjes apart.

In 1969 volgde onze eerste buitenlandse reis, een weekend naar Mönchengladbach. Daar vond een drielandenconcert plaats waarin wij België vertegenwoordigden. Verder was er een Duits en Nederlands koor. Het concert werd op de radio uitgezonden, in die tijd een hele gebeurtenis, en later werd er nog een LP van geperst. We bleven een nachtje slapen in een jeugdherberg.

In 1971 werd kapelaan Clijsters pastoor in de nieuwe parochie Boseind-Neerpelt. Het koor verhuisde met hem mee.

Er werd om de 2 jaar deelgenomen aan het Europees muziekfestival en de resultaten waren telkens schitterend: 1 ste prijs cum laude! Ook aan andere koorwedstrijden werd deelgenomen zoals de gouden ster in Lommel en de gouden peer in Peer. Zo belandden enkele sterren en peren in de trofeeënkast. Regelmatig waren er ook buitenlandse reizen: 1973 en 1975 naar Tsjecho-Slovakije en in 1979 naar Polen. Hier werd uiteraard verbroederd met de plaatselijk koren en in 1974 bracht het meisjeskoor “Plamen”, uit Bratislava, een tegenbezoek aan Neerpelt. In 1982 en 1983 gingen we naar Heidelberg en Waldwimmersbach, Duitsland.

In 1983 werd pastoor Clijsters overgeplaatst naar een andere parochie en het dirigeerstokje werd overgenomen door Stefan Coninx, tot dan zelf lid van het koor. Met hem trokken we naar Gdansk (Polen), Rettigheim (Duitsland) en Praag (Tsjechië).

Maar ook Stefan Coninx verhuisde op een gegeven moment. De afstand was ditmaal zo groot dat de zangers niet meegingen…. en zo werd Stefan Meylaers in 1989 dirigent van ons koor). Nog maar 18 jaar oud, dolenthousiast en vol ambitie! Het ging dan ook in stijgende lijn. Onze eerste koorwedstrijd was reeds datzelfde jaar in Meinerzhagen, Duistland: en ja hoor: 1 ste prijs + dirigentenprijs. We trokken ook naar Gorizia, Italië, naar een zeer prominente koorwedstrijd. Hier moesten we wedijveren met het kruim van de wereld. Er was nog werk aan de winkel!

Intussen was het kinderkoor getransformeerd naar een jong volwassenkoor. De naam veranderde van Lijsternestje naar Amabile. We trokken naar Soest, Duitsland op uitnodiging van Luc Vandebroek, aalmoezenier bij het leger. Hier zongen we mee in een festival met andere buitenlandse koren. We logeerden in de Belgische legerkazerne. Een belevenis!

In 1991 volgde een CD-opname met het requiem van Maurice Duruflé. Dit werk werd later nog verschillende malen uitgevoerd in Neerpelt en Antwerpen.

In 1992 volgde onze 1 ste vliegreis. Naar Debrecen, Hongarije. The international Bela Bartok Choir Contest. Een zware opdracht met moeilijke plichtwerken. Dit maal hadden we meer succes. We behaalden een 2 de prijs in de voorronde en een 4 de plaats in de finale. Ongetwijfeld het beste resultaat ooit bereikt door ons koor. In 1993 namen we ook deel aan de internationale koorwedstrijd van Maasmechelen. Ook hier presteerden we meer dan behoorlijk.

Maar ook Stefan Meylaers’ carrière nam andere wendingen en opnieuw was de vacature van dirigent beschikbaar. Ons bestuur vond Jan Vanderheyden uit Lummen bereid om de leiding van het koor over te nemen en tot op heden doet hij dit nog.

Een eerste grote project onder zijn leiding was de Carmina Burana van Carl Orff. Dit werk werd samen met het koor “Pro Arte” uit Lummen en “Die Cierlycke” uit Mortsel en het harmonieorkest “Demer en Laak” uit Lummen uitgevoerd en dit 4 x. In Neerpelt, Boeckhout, Beringen en Berchem. In 1997 vierden we ons 30 jarig bestaan met “The Messiah” van Händel.

In 1998 ging het richting Praag. Op de Petr Eben prijs wonnen we alles wat er te winnen viel. 1 ste plaats en dirigentenprijs!

Hierna volgen in het kort de belangrijkste concerten van de volgende jaren:

1999: ègt Nèrpelt: promsconcert met Will Tura

2001: Concert laetatus sum: met koor “Concinite” uit Overpelt

2002: Koorwedstrijd Guido d’Arezzo, Arezzo-Italië

2003: onze eerste artiestenmis in de Carolus Borromeuskerk te Antwerpen en een opluistering van de eucharistieviering in de kathedraal van Antwerpen.

2005: Nieuwjaarsconcert met strijkorkest “Continuo”. De Neerpeltse dirigent, Jan Knevels, was dirigent van dit ensemble. Met hen werd de komende jaren verschillende malen geconcerteerd o.a. in Maaseik, Hasselt en Viversel.

2006: Concert “Contrast” in het Hubertustheater te Neerpelt

2007: 40 jarig jubileum: jubileumviering met strijkersensemble “Continuo” en jubileumconcert in het Hubertustheater. Het boek “Vivace” werd uitgebracht met de historiek, foto’s, anekdotes en leuke verhalen van het koor.

2008: Concert in Lummen: dit werd beschouwd als een try-out voor onze deelname later dat jaar in Neuchatel-Zwitserland aan de internationale koorwedstrijd. Ook hadden we een kerstconcert samen het het koor “Cantate” te Maasmechelen.       Tevens deelname aan koorwedstrijd Tonen 2000 in Nederland.

2009: Concert “Viva la musica”, samen met onze Neerpeltse piccolo’s.                                                                                              Concert in de kerk van Bossut in samenwerking met een Waals strijkorkest: “Constellations musicales”.

In 2010 en 2011 volgden verschillende concerten in samenwerking met “Constellations musicales” op verschillende locaties nl. in Visé, Maredsous, Grez-Doiceau en in de kerk van Boseind-Neerpelt. Dit telkens met veel succes. Er werd ook een professionele video gemaakt samen met het strijkorkest. Deze is te bezichtigen via onze website www.amabile.be of via youtube.

2012: Wedstrijd tonen 2000 in Nederland

2014: Concert: “Better is peace”: met ad hoc orkest in de St. Niklaaskerk te Neerpelt. Hier werd “The armed man” van Karl Jenkins gebracht. Een herhaling van dit concert was er in het najaar in Overpelt onder de titel “Hommage”.                         Dat jaar werd ook deelgenomen aan “1000 voices for peace”. Zoals de naam het zegt waren we met 1000 uitvoerders allemaal samengebracht in de basiliek van Koekelberg. Hier werd gezongen voor de vrede. Ook talrijke buitenlandse koren namen hieraan deel. Het was een geweldige ervaring. Onze koning en koningin waren hier aanwezig. Er werd uitgebreid gefilmd en er volgde een televisie uitzending van een uur over dit concert. Tevens werd een DVD uitgebracht. Wij hadden een Maltees koor te logeren waarmee we samen een concert verzorgden in het Hubertustheater.

2015: Deelname aan “Onvoltooid landschap” samen met De Piccolo’s, Lirica en Pro Cantione in C-mine Genk. Dit werk werd gecomponeerd door Maarten Van Ingelgem, en de tekst kwam van Annelies Verbeke. Dit werk werd speciaal gecomponeerd als herinnering aan de 1 ste wereldoorlog en uitgevoerd op verschillende locaties in België.              Artiestenmis in Chèvremont.                                                                                                                                                                        Deelname provinciale koorwedstrijd Limburg

2016: Voorbereiding van ons Mozart + Gjeilo concert. Artiestenmis Carolus-Borromeuskerk, herdenkingsviering….

2017: 50 JAAR AMABILE: Samen met Pro Arte uit Lummen zongen we het requiem van Mozart en Sunrise mass van Gjeilo. Een eerste keer in Lummen en de week erop in Neerpelt. Dit was een enorm succes. De kerk zat afgeladen vol en we ontvingen veel lovende kritieken!

Dit is in het kort een beschrijving van wat 50 jaar ons zoal gebracht hebben. Dan vergeten we nog de talrijke zangkampen, ledenfeesten, daguitstappen, deelnames aan de 4 jaargetijden, BBC, eucharistievieringen, café-chantants enz…

Toch moet gezegd dat dit niet mogelijk was zonder een hard werkend bestuur. Jos Palmers heeft jarenlang aan de kar getrokken waar wij hem zeer dankbaar voor zijn. Maar ook onze andere bestuursleden verdienen een pluim. Een vereniging 50 jaar in stand houden is geen sinecure. We wensen dan ook onze nieuwe voorzitter, Marleen Schaekers, veel succes!

Ook een dikke merci aan onze dirigent, Jan Vanderheyden, die er altijd weer in slaagt om iedere repetitie boeiend te maken en ons te prikkelen om het beste van onszelf te geven.

Ook een heel dikke merci aan onze sponsors. Zonder financiële middelen in het onmogelijk geworden om mooie concerten te brengen voor een steeds veeleisender publiek.

Sinds een 10-tal jaren is Amabile ambassadeur van het Europees Muziekfestival voor de jeugd te Neerpelt. Het is een titel waar we fier op zijn. We proberen ook de boodschap van het festival uit te dragen op onze buitenlandse missies.      

Op 21 oktober 2017 om 18.00 h is er dan de afsluiting van ons feestjaar met een jubileumviering in de kerk van Boseind-Neerpelt. We brengen werken van Mozart, Todd, Jenkins, Rutter en Wishart. Iedereen is van harte welkom!

In een koor is er altijd nood aan zangers. Iedereen die goed kan zingen, een beetje een partituur kan volgen en vooral veel enthousiasme heeft, is welkom bij ons koor. Je kan altijd een kijkje komen nemen en zien hoe het er aan toe gaat. De repetities zijn op vrijdagavond.

Bezoek ook onze website www.amabile.be of bezoek onze facebookpagina Amabile! 

 

Femma Boseind: bloemschikken

bloemschikken femma okt 20171 1

bloemschikken femma okt 20171 2

 

Op dinsdag 17 oktober hadden we de demonstratie van het bloemschikken. De herfst is immers een prachtig seizoen met zijn vele bladeren en bloemen in warme kleuren en een groot aanbod van bijzondere vruchten. Onze 3 kernleden Irma, Miet en Eliane maakten enkele mooie herfst- en/of grafstukken en gaven de 21 aanwezige Femma-dames de nodige uitleg. Nadien werden de 4 bloemstukken uitgeloot.

OP VRIJDAG  20 OKTOBER ORGANISEERDE OKRA BOSEIND  ZIJN JAARLIJKSE LEDENVERGADERING EN LEDENFEEST

okra ledenfeest boseind 2017

Naar jaarlijkse traditie werd op 20 oktober weer onze ledenvergadering met aansluitend ledenfeest georganiseerd. Onze voorzitter Marcel Witters heette allen van harte welkom en wenste iedereen een gezellige namiddag toe.

Na deze toespraken nodigde onze voorzitter de aanwezigen uit om aan te schuiven aan het buffet voor een heerlijke maaltijd. Als animatie toverde een goochelaar allerhande trucjes uit zijn mouw. Hij toverde duifjes tevoorschijn en ook het spreekwoordelijk konijn kwam uit de hoed.  Daarna werden sommige leden om verschillende redenen in de bloemetjes gezet. Zij mochten uit handen van ere- voorzitter Jef Lenaerts de nodige bloemen en diploma’s in ontvangst nemen.

Daarna volgde nog een tweede optreden van de goochelaar om af te sluiten met een kop koffie en een dessertbuffet.

De voorzitter wenste iedereen een behouden thuiskomst en hoopt iedereen terug te zien top het kerstfeest. 

Dag van de Chronisch zieken te Boseind-Neerpelt op zaterdag 7 oktober 2017.

chronisch zieken 1

chronisch zieken 2

chronisch zieken 3

cronisch zieken 4

 

Het is een jaarlijkse traditie dat door Samana landelijk in het tweede weekend van oktober speciaal de aandacht wordt gevestigd op de chronisch zieke en eenzame mensen.  In dit kader organiseert Samana Boseind een feestelijke bijeenkomst in zaal De Kentings.  De kernleden van Samana Boseind bezoeken op geregelde tijdstippen hun mensen en 89 personen gingen in op de uitnodiging  voor deelname aan dit ontmoetingsmoment. De thuisgebonden mensen werden door de kernleden bezocht en bedacht met een cadeautje.

Bij aanvang om 14.30 uur is het vaak een aangenaam weerzien. Na het welkomstwoordje van de voorzitster en een korte bezinningstekst werd van wal gestoken met een toffe muziekquiz onder leiding van Raf Cox.  Elf groepjes van 8 personen gingen met elkaar in competitie voor de juiste antwoorden.  Uiteindelijk werden twee groepen onder applaus als winnaars uitgeroepen en kregen een kleine attentie.

De kernleden hadden in de voormiddag lekkere koude schotels gemaakt en dat smaakte nu heerlijk, gevolgd door een rijstpapje.

Om 18 uur was er in de kerk een eucharistieviering voorgegaan door pastoor Staf, die de thematiek van deze dag mooi kaderde en verwoordde.  De mis werd muzikaal opgeluisterd door drie jeugdige muzikanten: Daan met cello, Michiel met saxofoon en Lies met viool.

 

KWB wijnproeven

wijnproeven KWB

De wijnproef avond was zeer geslaagd. Met enkele leden van KWB Boseind zijn we geweest bij wijnhuis Frederique, aldaar kregen we een gedetaileerde uitleg over de streek en de diverse druiven soorten die er daar groeien. Natuurlijk hebben we ook erg genoten van de wijnen die ons daar zijn aangeboden.

OKRA Boseind

Op vrijdag 27 oktober om 13 uur kaart en kiennamiddag met alle omringende okra afdelingen in zaal De Kentings.

FEMMA Boseind herdenkt de gesneuvelde soldaten in de Eerste Wereldoorlog.

femma wereldoorlog

Op 27 september zijn 4 Femma-dames in het atelier van het Dagcentrum Vliegden Oost in Overpelt geweest. Hierbij maakten ze een beeldje uit klei in het kader van het project “CWXRM” of “Coming World Remember Me”.
Tijdens de periode 2014-2018 zullen duizenden mensen verspreid over Vlaanderen en in alle landen, die betrokken waren bij de Eerste Wereldoorlog, 600.000 beeldjes maken ter herinnering aan de gesneuvelde soldaten in Vlaanderen. Elk beeldje staat voor één van de 600.000 slachtoffers. Volgend jaar, 100 jaar na het einde van die oorlog, zullen de beeldjes geplaatst worden op een van de meest bevochten plekken, het niemandsland van de frontzone rond Ieper dat zich bevindt in het Provinciaal domein Palingbeek.
Het was een fijne en aangrijpende ervaring om de gesneuvelden zo te kunnen herdenken

FEMMA Boseind: Krulbollen.

krulbollen 2017

Aan het Catharinadal in Achel ligt een “Krulbollenbaan”. Krulbollen is een van de oudste Vlaamse volkssporten. Je krulbolt met een krulbol, een ronde schijf gemaakt van geperste vezel. De krulbol heeft aan de ene kant een afgeronde zijde. Door deze afgeronde zijde zal de krulbol draaien als je ermee rolt.
Op dinsdag 19 september zijn onze Femma-dames (17) dit spel eens gaan proberen. En het was een leuke, gezellige activiteit waarmee onze dames zo'n 2 uurtjes bezig waren om tenslotte de winnaars te kennen.

Pannenkoekenfeest SAMANA Boseind

Pannenkoekenfeest SAMANA 2017 1 1

Pannenkoekenfeest SAMANA 2017 1 2

Het pannenkoekenfeest in september in zaal “De Kentings” is sinds vele jaren een traditie als vergroeid met SAMANA Boseind.  Hoewel, het leek er aanvankelijk op of dit jaar het feest doorgang kon vinden.  De organisatie ervan vergt inderdaad de inzet van de kernleden en vrijwilligers, die allen gezond en wel een ganse dag aan de slag kunnen.  Het is echter weer gelukt, mede ook dankzij de medewerking van de dames van Femma.  Stel u eens voor:  tussen 15 uur en 20 uur 300 witte pannenkoeken, 250 boekweitpannenkoeken bakken en opdienen samen met 500 drankconsumpties.  Het is daarenboven ook zo dat deze prestatie voornamelijk dient geleverd tijdens piekmomenten ’s avonds tussen 17 en  19 uur, waardoor dan ook een aantal mensen onredelijk lang op hun bestelling moesten wachten.  Hoe dan ook, de smaak en de degelijkheid van de pannenkoeken werd alom geprezen.  Het was tevens een buitengewoon ontmoetingsmoment met gezellig  bijpraten. Tevens families, grootouders, kinderen en kleinkinderen die met zijn allen van een uit-pannenkoeken-eten genoten.  En dankzij dit initiatief kan Samana Boseind feestjes en een jaarlijkse busuitstap voor hulpbehoevenden organiseren.  Een dankjewel aan alle deelnemers en alle kernleden, de dames van Femma en vrijwillige medewerkers.

BEDEVAART naar Lommel-Werkplaatsen met SAMANA BOSEIND

samana lommel 1 2017 1

samana lommel 1 2017 2

samana lommel 1 2017 3

 

Iedere zomer organiseert Samana Boseind-Neerpelt voor hun leden een busuitstap en tweejaarlijks geeft men er een religieuze invulling aan.  Na de succesvolle deelname  in 2015 aan de Maria-viering te Lommel-Werkplaatsen wenste men ook dit jaar weer hieraan deel te nemen. 

Zoals de naamgeving, Lommel-Werkplaatsen, laat vermoeden kende deze regio een industrieel verleden met het zinkfabriek., waarvan nu nog slechts enkele kleine relieken terug te vinden zijn.   De paters Kapucijnen richten voor de aldaar ontstane gemeenschap een kerk, een klooster en een school met internaat op.  Hiervan rest enkel nu nog de kerk en bovendien in een grote tuin een getrouwe replica van een Lourdesgrot en levensgrote religieuze afbeeldingen zoals een kerststal, een kruisweg en andere verwijzingen uit het evangelie.

Veel van onze oudere deelnemers kennen deze bedevaartplaats en hebben nostalgische herinneringen uit hun jeugdjaren toen jaarlijks op 1 mei aldaar de mensen en vooral jeugdigen  massaal naar toe kwamen, meestal met de fiets.  Het was de inzet van de meimaand, Maria-maand.  En een oogje laten vallen op een lief, was ook niet vreemd aan deze bijeenkomsten, liet iemand zich ontvallen.

In parochiezaal “De Moffel” te Lommel-Werkplaatsen werden we hartelijk verwelkomd samen met nog een grote groep van Samana Balen-Centrum en nog een honderdtal vrienden en sympathisanten.  Na verwelkoming met een tas koffie en een stuk vlaai begaven we ons naar de kerk voor een Maria-hulde met zang en teksten van Koen en Elly van  “  ’t Gebak” .  We konden van het mooie weer genieten om aan de grot een kaarsje te branden en een wandeling te maken in het Mariapark, waarna er nog een muzikaal programma was met als thema “Een stukje hemel”.

Deze uitstap werd afgesloten met een warme maaltijd in zaal “De Moffel”.  Voldaan naar geest en lichaam keerden we terug naar Boseind.

HET KLOOSTER 2 JAAR LATER

klooster 3

Op 15 september 2015 om 13 uur 15 hebben de Zusters de deur van het klooster achter hun dicht getrokken, met de vele mooie herinneringen van weleer . Nu 2 jaar later is het hele gebouw gestript en terug opgeknapt zodat het aansluit met de school.

Ondertussen stellen Zuster Maria in Heist op den Berg en de Zusters Maria Margarite  Lisette en Lieve in Berlaar het heel goed en zijn ze goed ingeburgerd in hun nieuwe verblijfplaats.

SCOUTS BOSEIND EINDE KAMP

scouts kamp Boseind aug 2017 1

scouts kamp Boseind aug 2017 2

scouts kamp Boseind aug 2017 3

scouts kamp Boseind aug 2017 4

scouts kamp Boseind aug 2017 5

Nu alles inpakken en terug naar boseind het waren weer zeer mooie en leuke kampdagen in de Ardennen 

Fietstocht femma vriendinnen

femma boseind aug 2017

Op dinsdag 18 juli is ons fietsgroepje naar Thorn geweest!
Thorn is dat klein wit stadje in het zuiden van Nederland in de provincie Limburg. Vroeger was dit een piepklein vorstendom. Thorn staat bekend om haar witgeschilderde oude huizen en monumentale gebouwen. Geen wonder dat dit stadje jaarlijks vele bezoekers trekt.
En onze dames hebben dus een hele dag gefietst om dit leuk stadje te bezoeken. Het was warm en zonnig weer. Ze hebben van dit uitstapje genoten!
Dat is dus Femma: vriendinnen die samen iets gezelligs gaan doen.

 

Scouts en gidsen op kamp

scouts aug boseind 2017 1

scouts aug boseind 2017 2

scouts aug boseind 2017 3

De gidsen hadden een verrassingsuitstap naar walibi

Scouts en Gidsen boseind kapoenenkamp 2017

kapoenen boseind 2017

Femma Boseind: Interieurstyling

femma juni 2017 a

femma juni 2017 b

We hebben onze 2 sessies van Interieurstyling achter de rug. De eerste les vond plaats op 21 maart.
Op 20 juni kwamen de Femma-dames naar de tweede les.

En nu weten onze deelneemsters hoe ze hun living, veranda, zithoek, keuken, bureau.... moeten opknappen. Na zovele jaren hetzelfde interieur kunnen ze met allerlei ideeën hun woning opfrissen.
Ook zijn deze lessen een prima hulpmiddel om nog wat te puzzelen bij een nog te bouwen woning. Het zal dan wel heel mooi worden!
Nog een dankjewel aan de lesgeefster voor haar deskundige uitleg met de vele foto's en het materiaal.

 

Zangkoor AMABILE

amabile juni 2017

 

Ook dit jaar kwam Amabile op het laatste weekend van juni zingen in de misviering voor de overleden leden van het zangkoor. Het waren weer heel mooie klanken die door de kerk gingen. Hartelijk dank aan de dirigent de zangeressen en de zangers.

ER WAAIT EEN NIEUWE WIND DOOR O.C. DE KENTINGS

de Kentings juni 2017

 

We hebben kennis gemaakt met Veronica en Rob, de nieuwe uitbaters van de parochiezaal De Kentings. Op 30 juni was iedereen er van harte welkom tijdens de heropening van deze ontmoetingszaal op Boseind.

Veronique en Rob streven ernaar om iedereen een aangenaam thuisgevoel te bezorgen. Kinderen en volwassenen van alle leeftijden zijn er zeer welkom voor een drankje, een kleine snack, een tosti of een broodje. Het terras werd in een nieuw kleedje gestoken; er zijn meerdere zitplaatsen buiten en het is er heel fijn vertoeven, zeker als het zonnetje lekker schijnt. Dan is een koel drankje heel welkom; dit kan je daar dan vinden en misschien ook enkele buren of vrienden, met wie het heel gezellig kan worden. Eenmaal in de maand is er in De Kentings een “Tandjesdag”: iedereen die een kopje koffie bestelt krijgt er iets lekkers bij. Wat het is verklappen we nu nog niet. Rara?
Nog een blij nieuws: De Kentings werd erkend als fietscafé, een trefpunt voor de fietsers.

OC De Kentings is alle dagen open vanaf 15.00 uur. Op maandag is de wekelijkse sluitingsdag.

Uit naam van iedereen in de parochie wensen we Veronica en Rob heel veel succes met hun nieuwe zaak. Proficiat!

FEMMA

femma juni 2017

Femma trakteerde op 13 mei 2017 haar kernleden op een gezellige drink! Het is een welgemeende DANKJEWEL voor de vrijwillige inzet van de vele kernleden om van Femma een leuke, hartelijke vereniging te maken en te houden.

En nu maar genieten van 2 heerlijke vakantiemaanden.

KWB

kwb juni 2017

De KWB Boseind was zaterdag middag en avond weer druk bezig om voor het komende jaar een mooi programma in elkaar te steken.

Het was dit keer wel even puzzelen omdat het nieuwe seizoen van januari 2018 tot december 2018 loopt dus moest er een programma van anderhalf jaar worden voorzien ( ook laatste helft 2017 moest nog voor zien worden).

KWB garageverkoop

garageverkoop boseind 2017 1 1

garageverkoop boseind 2017 1 2

 

De garage verkoop van KWB Boseind is rustig verlopen. Meer dan 30 garage’s hebben dit jaar mee gedaan en het weer heeft ook goed mee gedaan. De deelnemers waren erg enthousiast maar vonden dat het dit jaar erg rustig was

FEMMA BOSEIND

ledenreis femma mei 2017 1

ledenreis femma mei 2017 2

ledenreis femma mei 2017 3

ledenreis femma mei 2017 4

 

Dinsdag 30 mei vertrokken de dames van Femma Boseind samen met dames van KVLV Herent en Femma Hamont (in totaal 45 dames) richting Brussel.

Bestemming was de museumtuin van Gaasbeek en het distributiecentrum van de Colruyt in Halle.

In de voormiddag kregen de Femma- en KVLV-dames een interessante rondleiding met gids in de museumtuin van Gaasbeek met allerlei soorten groenten, fruit en vele mooie bloemen. Na een lekker middagmaal ging de bus naar Halle en mochten de dames een kijkje nemen in het grote distributiecentrum van de Colruyt. Daar kregen ze ook een gids om het productieproces van de koffie te kunnen volgen en bezochten ze de wijnbottelarij. En natuurlijk mocht er geproefd worden!

SCHOOLVIERING MOEDERDAG

De kinderen van het eerste leerjaar verzorgden de mooie viering voor Moederdag, opgeluisterd door de Piccolo’s en voorgegaan door Pastoor Staf.

‘Toen ik nog een kind was, heeft mijn eigen moeder over U verteld.

Sta ons bij Maria, dag in dag uit, altijd en overal.

Laat ons niet alleen.

We kennen een mooi gebed over jou, Maria.’

En de kinderen begonnen samen het Wees Gegroet te bidden.

‘Moeders, mijn kind

Als je droevig bent, vegen ze met hun handen, je tranen weg.

Als je blij bent, reiken ze je hun handen om samen te dansen.

Als de wereld hard voor je is, leggen ze hun hand op je wang om je te troosten.

Als je bang bent, rusten hun handen op je schouders om je te beschermen.

De moeders willen er altijd voor je zijn, je tijd en ruimte geven en samen bouwen aan een wereld van goedheid, dankbaarheid en liefde.

Een wereld naar Gods hart.

Op het einde van de viering werden de moeders en grootmoeders in de bloemetjes gezet door de kinderen.

Een dikke proficiat aan de kinderen en de Juffen van het eerste leerjaar en hartelijk dank aan de Piccolo’s.

FEMMA Boseind: Lentefeest

lentefeest 20017 femma 1

lentefeest 20017 femma 2

lentefeest 20017 femma 3

 

Femma hield haar lentefeest op dinsdag 16 mei. Het was een vrolijk en kleurrijk feest. Onze dames hebben zich goed geamuseerd. Onder leiding van Raf Cox werd hun muziekkennis danig op de proef gesteld! Tevens werd op het feest kernlid Hilde Paesen in de bloemetjes gezet voor haar 25 jaar vrijwillige inzet.

FEMMA

Dinsdag 06 juni kernledenvergadering om 19u30 in De Kentings

KWB Etappes

tappas kwb

 

de etappes tocht is een blijvertje. Gisteren zijn we met tien personen op 5 privé adressen op bezoek geweest en hebben zo dus eigenlijk een ware culinaire toer gemaakt. Van verse tonijn hapje naar kikkerbilletjes, gazpacho, scampi’s en als laatste een lekker dessert. We mogen ook niet vergeten dat we er heerlijk weer bij hebben gehad.

Femma Neerpelt Boseind naar zee.

naar zee femma april 2017 1 1

naar zee femma april 2017 1 2

naar zee femma april 2017 1 3

Een twintigtal dames hadden op dinsdag 25 april de trein vanuit Neerpelt genomen om zo naar Oostende te reizen. En ja, het was weer supergezellig en heerlijk. Het zonnetje scheen volop en dat deed deugd. Ze hebben lekker gegeten en gedronken (o.a. Brugse Zot). En op het einde van de dag waren ze toch wel wat uitgewaaid na zo'n ene dag in de wind aan het strand van Oostende....

Volgend jaar staan de dames weer paraat voor zo'n uitje. Zeker weten!

KWB

kwb Boseind april 2017 1

kwb Boseind april 2017 2

De KWB heeft op zaterdag 22 april een bezoek gebracht aan Brussel, hier volgden zij een stadstoer in de voetsporen van de asielzoeker en ook bezochten zij het riolenmuseum dat een ander licht laat schijnen over wat er allemaal onder de grond zit (in dit geval onder Brussel).  De foto’s laten zien dat het erg interessant was.

BOETEVIERING  SAMANA-BOSEIND

samana boseind pasen 2017

 

 

samana boseind pasen a 2017

De lente bloeit op, het nieuw leven ontwaakt en met zicht op het feest van Pasen hield Samana Boseind op dinsdag in de Goede Week een boeteviering, een soort “innerlijke opkuis”.  Pastoor Staf verzorgde in de kerk van Boseind een mooie biechtviering met ziekenzalving.  Daarna was er in zaal De Kentings een sobere broodmaaltijd bij de passende tafelversiering.  Er was ruim tijd voor een gezellige babbel en omstreeks 17.30 uur keerde iedereen tevreden naar huis.

PAASVERSIERING KERK VAN BOSEIND

handwassing Berb 2017

klik op de foto voor meer foto's

De dames van het bloemschikken hebben de kerk weer heel mooi versierd; het was echt op zijn paasbest. Rosette een van de dames zet zich al 25 jaar in om onze kerk te versieren. ondanks haar drukke bezigheid doet ze sinds een paar jaar ook de was er nog bij. Een dikke proficiat en van harte bedankt voor deze vrijwillige inzet. Dank U wel!

WITTE DONDERDAGVIERING

De kerk van Boseind zat overvol in de viering van Witte Donderdag. Er moesten zelfs stoelen en banken bij geplaatst worden. De eerste communicanten en vormelingen van alle parochies van Neerpelt kwamen meevieren in een kindvriendelijke viering. Na het welkomstwoord door Pastoor Staf en een vergevingsmoment was er een hels kabaal tijdens het ‘Gloria’, door het  luiden van alle bellen, klokken en kleppers als afscheid.

Handwassing

Dit Evangelie leert wat ‘leerling -zijn’  betekent, wat ‘christen –zijn’ betekent, wat ‘kerk- zijn’ betekent: voeten wassen, ten dienste staan van mensen, van de laatste eerst, van de kleinste het meest.. pdat mensen mogen leven! Om dit bewust te worden doen we een handenwassing:

-        van mensen die bezig zijn in de zorg voor de zieke: opdat van onze gemeenschap een kracht mag uitgaan die mensen beter maakt.

-       van mensen die actief zijn in de zorg voor kinderen en jongeren : opdat ons dienstwerk hen laat groeien tot voller leven.

-       van mensen uit het verenigingsleven of de parochie: opdat we daar mogen bijdragen tot meer gemeenschap en verbondenheid.

-       van mensen uit het buurtwerk: opdat we daar nog meer oog krijgen voor mensen aan de rand.

-       van mensen uit een gezin: want liefde kan slechts daar groeien, waar men stil en ongedwongen alles voor elkaar doet.

Tafel klaar zetten

De benodigdheden op het altaar waren:

De zevenarmige kandelaar; deze doet denken aan het eeuwige licht dat God is.

Witte bloemen; deze zien we ook bij een blijde gebeurtenis zoals geboorte, huwelijksfeest, verjaardagen. We zien ook bloemen bij heel andere situaties zoals bij ziekte, bij begrafenissen. Bloemen horen bij het leven en bij de dood.

Brood en wijn werden op tafel gezet en als laatste de bijbel waar het verhaal van Witte Donderdag in vermeld staat.

Priesterschap

Op witte donderdag vieren we ook de instelling van het priesterschap. Bij deze gelegenheid wil ik uit naam van de verschillende parochies een woordje van dank uitspreken:
Meneer pastoor, gij noemt ons altijd vrienden, welnu, vandaag noemen wij u “goede vriend.” We danken u voor de fijne samenwerking, voor uw voortdurende inzet in alle parochies. We kennen de vele beslommeringen waarmee gij dagelijks geconfronteerd wordt. Gij hebt ook gekozen voor een moeilijke weg: namelijk de parochies samen brengen in een grote federatie, die een pastorale eenheid werd. Het is een lange weg met veel hotsen en botsen, met veel harde keikoppen en diepe putten. Maar het wordt een mooie weg. We beginnen het resultaat te zien. Wie had ooit gedacht dat alle parochies nog aan bod zouden komen en vandaag en de volgende dagen zo’n mooie vieringen zou kunnen beleven. Wie had ooit gedacht dat er uit de federatie zoveel medewerkers zouden bijeenkomen rond het Doopsel, de Eerste Communie en het Vormsel en hset Geloof. Gij zijt de voorman en we danken u en de goede Vader in de hemel voor dit allemaal.
Wij steken u een hart onder de riem met deze fles drank op deze Witte Donderdag. Ook voor Hendrik kozen we een drankje uit, als dank voor de hulp bij vele vieringen.

Overbrenging van het Heilig Sacrament naar het rustaltaar

De klokken zwijgen. Het is stil geworden. Doodstil. Goede Vrijdag komt dichtbij. We weten wat toen is gebeurd met Jezus. Na het feestelijk samenzijn gaat Jezus naar de Olijfberg.

Zijn vrienden gaan met Hem mee. Dit moment willen wij in herinnering brengen.

We willen meetrekken met Jezus, naar de stilte van het rustaltaar. Dit doen we als eerbetuiging, maar ook als engagement. In de hof van Olijven willen we proberen te waken en te bidden. We willen wakker zijn voor de noden van deze tijd en tezelfdertijd wakker zijn voor de aanwezigheid van God in Jezus.

Na de viering ging iedereen in stilte naar buiten.

Het was een geslaagde viering waaraan elke parochie heeft meegewerkt.
Aan iedereen hartelijk dank en proficiat met deze mooie Witte Donderdagviering.

Het leven zal je leren

De paasvakantie is weer voorbij. De kinderen gaan terug naar school. Kleuters spelen nog graag met hun vriendjes. Grotere kinderen nemen opnieuw hun taken aan en leren er verder met lezen en schrijven, en toveren met getallen waar ze eerst voor vreesden. Leren kan boeiend en plezant zijn, maar sommigen vinden het op school niet zo fijn.
De kleuterjuf mag de eerste uren horen hoeveel paaseitjes er geraapt werden, en of ze op vakantie geweest zijn, en alle andere belangrijke momenten en gebeurtenissen in die twee weken.
“Joepie, vakantie!” schreeuwde mijn neefje die laatste schooldag.”Nu kan ik veel op computer spelen.”  Vroeger speelden wij veel buiten, maar nu ‘spelen’ de jongeren binnenskamers, op hun pc, laptop of smartphone. Spelletjes allerlei, om ter vlugst het doolhof doorkomen, of het meeste ballonnen schieten, of om het even welk spel. Als het maar een game is dat je online kan spelen, samen met je vriendjes.

De tweede schooldag hoorde ik van mijn schoonzus dat de kinderen weer graag terug naar school gingen. Een ander neefje van me had al enkele tranen gelaten, want school is een verplichting, iets wat hij niet wil doen. Thuis is het veel fijner. Bij mama en papa thuis blijven, dat is wat hij wil. Waarom naar school gaan, dat is toch niet fijn?


Naar school gaan is leren, bijleren, studeren, opnemen, je geest verrijken, jezelf ontplooien.
Na een vakantie kan het weer deugd doen om terug op de schoolbanken te zitten. Als jongere op de alomgekende schoolbanken, of als volwassene in het avondonderwijs, “naar school gaan” is een vorm van opnieuw beginnen. Het is bezinnen, over wat was en wat komt. Het is vooruit kijken, niet opgeven. Het is enthousiast zijn voor het leven en nieuwe kansen durven zien, en zo het beste van jezelf weer laten wakker roepen, je aangesproken voelen, en ‘ja’ zeggen, weer geloven in je eigen mogelijkheden.

Opnieuw beginnen is ook een daad van geloof, en geloven dat de kleine dingen die je doet zin en betekenis hebben. Het is ook weten dat je er niet alleen voor staat, maar dat je ouders, je zussen en broers, je familie en vrienden, je altijd bijstaan. God staat je ook onopgemerkt bij, en nodigt je uit om samen te werken, geïnspireerd door de Heilige Geest.

Helaas zien de kinderen het nu zo niet, maar later, als ze volwassen zijn, kunnen ze blij terugkijken naar hun schooltijd, en dit mogelijk met een goed gevoel ook naar hun jeugdjaren. Dan beseffen ze dat ze mochten studeren, en de kans hadden hun talenten verder te ontwikkelen, en zo hun eigen weg uit te stippelen. Voor de een al wat makkelijker dan voor de ander.

Als we het naar school gaan bekijken als een kans om jezelf te ontplooien, dan is de schooltijd een mooie, verrijkende tijd, waar twijfels en vragen worden opgelost en beantwoord, voor enkelen zeer kordaat, voor anderen wat schroomvoetend.
Kunnen we even stil worden en samen bidden: “Heer, zegen ons en onze kinderen, laat uit hen ‘rijke vruchten’groeien’, bemoedig ons steeds opnieuw met Uw Heilige Geest, zodat we allen krachtig volharden op de ingeslagen weg, zoals we op Paasdag beloofd hebben.”

Eveline Lemmens

VIERING PALMWIJDING en OKRA VIERING

palmwijding boseind 2017 a1

 

palmwijding boseind 2017b 2

Het was een viering die in het teken stond van de Palmwijding en van de Seniorenviering OKRA. Na het welkomstwoord door onze Pastoor Staf werden de palmtakjes gewijd. Tijdens de korte processie door de kerk ontving iedereen de zegening.

OKRA

okra boseind pasen 2017a

Elkaar graag zien staan en elkaar groeten, elkaar een warme hand geven, het is oog hebben voor elkaar, en oor hebben naar elkaar. Het is een open hart zijn voor elkaar, zorgen voor elkaar. Het is respect hebben voor de aarde, met aandacht voor mensen in nood, in eenzaamheid en in armoede. Het is de band bewaren met kinderen en kleinkinderen. Het is het verlies van dierbaren. Het is vrienden een plek en tijd geven, en elkaar warmte schenken. Het is elkaar beschermen tegen de regen, wind en koude maar ook: elkaar wijzen op de mooie kleuren van de herfst, en om elkaar geven in alle seizoenen. Het is onszelf en de anderen relativeren, complimenten geven en vergeven. Dit maakt ons vrij en blij. Het is leven met liefde en humor; liefde om het leven te begrijpen en te verzachten, humor om het te dragen en altijd verder te gaan.

Met deze viering gingen we de Goede Week binnen om te komen tot het volle licht van Pasen.

Het is dan ook aangenaam om na de viering te horen van de aanwezigen dat ze het een aangename en mooie viering vonden. Aan iedereen die hier zijn steentje heeft bijgedragen van harte dank.

FEMMA

Open kern femma 2017 1 1

 

Open kern femma 2017 1 2Op dinsdag 4 april hield Femma Neerpelt Boseind haar jaarlijkse Open Kern.

De Open Kern is een uitnodiging naar de leden toe om eens te komen luisteren naar het reilen en zeilen van een vereniging. Naast de uitleg over de dagdagelijkse regelingen om een vereniging te leiden, had het bestuur ook een gastspreker uitgenodigd. Mark Breemans kwam vertellen over de Vzw 't Kietelt. Die organisatie schenkt kinderen uit kansarme gezinnen in de maand dat ze jarig zijn een verjaardagsdoos met alle benodigdheden. Zo zitten er cadeau’s, cake, versiering en een traktatie in voor op school, zodat het kind zijn of haar verjaardag kan vieren. Dat doet de organisatie in samenwerking met het OCMW en de voedselbanken. Vzw Kietelt maakt van die ene speciale dag een echt verjaardagsfeest.

OKRA BOSEIND START EEN NIEUW WERKJAAR

Op 7 april werd een welgevuld nieuw werkjaar van OKRA trefpunt 55+ Boseind Neerpelt geopend. Hoe konden we dat beter doen dan deel te nemen aan de Paasviering en het Paasfeest. 82 leden waren weer op post om de knietjes onder tafel te steken. Het bestuur had weer gezorgd voor een welgevuld namiddagprogramma. We begonnen met een welkomstwoord door onze voorzitter, gevolgd door een bezinning met als thema “op weg naar Pasen, de verrijzenis van de Heer”. Daarna werd er koffie met vlaai opgediend. Pierre Lenders verzorgde dan de animatie. We zongen oude liedjes van toen, maar ook hedendaagse liedjes kwamen aan bod. Het feest werd afgesloten met een fijn verzorgde koffietafel. Na afloop was iedereen tevreden. Voorzitter Marcel bedankte iedereen die meegewerkt had om deze fijne namiddag te doen slagen en wenste daarna iedereen wel thuis en tot de volgende keer.  Jef

KWB

Zwerfvuilactie KWBers 2

 

Zwerfvuilactie met KWB 1Zoals elk jaar was KWB Boseind weer van de partij voor het verzamelen van zwerfvuil.

Een enthousiast ploegske KWB'ers trotseerde het slechte weer om zaterdagvoormiddag de toegewezen 10 km wegberm proper te maken en die ligt er nu mooi bij.

De vele verzamelde vuilniszakken  werden aan de glascontainers aan de tennisvelden samen gebracht. Dit alles werd afgesloten met een welverdiende kop warme koffie en een lekkere wafel. Aan de KWB ploeg hartelijk dank.  

1 maart: Aswoensdagvieringen in de kerk van Boseind, Centrum, Grote Heide en Lille

aswoensdag1

aswoensdag 2017 2

aswoensdag 2017 3
De asse werd ’s morgens door Pastoor Staf gewijd in de kapel van het rusthuis.
De gebedsviering in Boseind verliep heel sereen. De parochianen kwamen om hun askruisje; een oud maar heel gelovig gebaar. ‘GIJ ZIJT STOF EN TOT STOF ZULT GIJ WEDERKEREN.’ 
Deze gebedsviering bracht het thema ‘Samen’. We trekken samen aan één touw, en dit in onze dagdagelijkse dingen, in onze relaties, in ons werk. Het is niet één persoon die ervoor zorgt dat we doorgaan, neen, we doen het samen. Samen staan we sterker, in leven en in dood. Niemand hoeft verdriet of zorgen alleen te dragen. We doen het samen, we steunen elkaar in lief en leed. We zijn er voor elkaar en met elkaar. In liefde.                                                                        Na de asoplegging in Boseind vertoefden de aanwezigen nog even in de kerk om wat na te praten. Twee jongetjes dolden wat rond met elkaar terwijl de volwassenen gezellig wat keuvelden. Plots begint het kleinste kereltje te wenen. Zijn askruisje is per ongeluk verdwenen. Ontroostbaar draagt zijn moeder hem verder, maar hij bleef vragen om een nieuw kruisje. Nadat hij het ‘nieuwe kruisje’ op zijn voorhoofd had, kon hij weer glimlachen en was weer helemaal opgelucht. Dit huilen om het verdwenen kruisje... Kunnen wij, volwassenen, ook nog zo onbevangen zijn?

De piccolo's

  piccolos 2017 1

piccolos 2017 2

piccolos 2017 3

HET KOOR DE PICCOLO’S

In het weekend  van 3, 4 en 5 maart hadden de piccolo’s, zowel het instapkoor, kinderkoor als het jeugdkoor, in de kerk van Boseind een opname voor een nieuwe cd. In het totaal hebben  93 kinderen hun beste stemmetje laten horen. Het werd een intense dag: zowel door de oefeningen als door de opnames, en dit met een afwisseling van de genoemde koren. De Nachtegaalstraat en De Kentings moesten helaas afgesloten worden om onder de beste omstandigheden de opname uit te kunnen voeren.

De nieuwe CD zal voorgesteld worden op 15 april  in een namiddags en avond concert in het Sint Hubertustheater. De derde CD zal men via het bestuur en hun website voor de prijs van 15 euro kunnen aankopen. Een dikke proficiat aan iedereen.

DE PICCOLO’S: HOE HET BEGON

Na een geslaagd kerstspel in 1993 besloot juf Karien Vandael het muzikaal talent van de basisschool Boseind te bundelen in een kinderkoor. Van de naam De Piccolo’s was toen nog geen sprake, deze werd pas gekozen in 1996.

In het begin waren er zo’n 50 koorleden, maar na tal van activiteiten en concerten steeg het aantal tot maar liefst 120(!) enthousiaste zangertjes.

Door het grote ledenaantal werden meerdere koren in het leven geroepen: het instapkoor, voor de allerkleinsten, gedirigeerd door Linda Martens; het kinderkoor, gedirigeerd door Karien Vandael en het jeugdkoor, gedirigeerd door Maarten Cox. Aan de piano zorgde Jos Meekers voor de muzikale ondersteuning.

DIRIGENTEN

In 2006 legde Karien, na twaalf jaar, het dirigeerstokje neer. Philipp Baeken werd de nieuwe dirigent van het kinderkoor en niet veel later voegde oud-Piccolo Kelly Esch zich bij het dirigententeam. Naast Jos Meekers stond ook Martijn Claes in voor de pianopartijen.

Tegenwoordig staat het instapkoor onder leiding van Sarah Robaeys en het kinder- & jeugdkoor onder leiding van Philipp Baeken. Oud-Piccolo, Martijn Van den Dungen, is er de vaste pianist.

WEDSTRIJDEN

De Piccolo’s groeiden langzaam maar zeker uit tot een waardig concertkoor. Zo behaalden ze op het Europees Muziekfestival voor de Jeugd (EMJ) te Neerpelt verschillende eerste prijzen en zelfs vier maal een eerste prijs cum laude.

Ook tijdens de wedstrijd De Gouden Ster te Lommel behaalde het koor de eerste prijs en in Kontich werd het jeugdkoor in 2007 bekroond tot ‘Beste in zijn categorie’.

BUITENLAND

De Piccolo’s maakten tal van concertreizen.

In 2003 concerteerden ze op het korenfestival te Bad Ischl in Oostenrijk, waar ze de gouden medaille behaalden.

Een jaar later namen ze deel aan de internationale kinder- en jeugdontmoeting in het Hongaarse Kecskemét.

In 2006 reisden De Piccolo’s naar Tsjechië, waar ze concerten gaven in Praag en Cseske Krumlov.

In de zomer van 2009 werd er deelgenomen aan het prestigieuze Llangollen International Music Eisteddfod-festival in Wales.

In 2014 vierde het koor haar 20-jarig jubileum, met tal van concerten en zelfs een eigen musical waar meer dan 1.000 mensen tijdens drie voorstelling van konden genieten. Dit jubileumjaar werd feestelijk afgesloten met een concertreis naar Barcelona. Hier verzorgde het jeugdkoor tal van optredens, onder andere in het Palau de la MusicaMontserrat en zelfs de Sagrada Familia.

Sinds 2008 zijn De Piccolo’s ambassadeur van het EMJ.

Broederlijk Delen 

Vrijdag 17 maart om 20u. in Palethe: “in de rugzak van”:  4 jongeren uit Noord-Limburg , die in het kader van Broederlijk Delen in Burkina Fasso zijn geweest , vertellen over hun ervaringen.

Een gast uit Burkina Faso in Neerpelt & Overpelt

In samenwerking met Broederlijk Delen ontvangen we van 21 tot 28 maart een gast uit Burkina Faso:  Isidore Della. Tijdens deze inleefweek willen we Isidore laten kennismaken met het leven hier in Limburg. Anderzijds komt hij ons ook vertellen over zijn werk bij één van de partnerorganisaties van Broederlijk Delen in Burkina Faso. Ontmoeting en uitwisseling staan centraal. Zo brengen we Burkina heel dichtbij – een ervaring om nooit meer te vergeten!

Isidore is socioloog van opleiding. In Burkina Faso werkt hij bij INADES Formation. Zij informeren en begeleiden mensen bij het opzetten van lokale besturen en werken rond beleidsbeïnvloeding. Daarnaast focussen zij ook op landbouworganisaties en –technieken. 

We willen iedereen de kans geven om Isidore te ontmoeten en te luisteren naar zijn verhaal. Dat kan op zondag 26 maart. Na de misviering in het Centrum, plannen we om 14u een gezellige namiddag in zaal Pax op de Grote Heide met een hapje en een drankje. Iedereen van harte welkom!

Femma Boseind

femma februari 2017 1

Femma Boseind is op donderdag 9 februari naar de Chocolaterie - crèmerie Boonen in Overpelt gegaan. Zo'n 29 dames mochten een kijkje nemen én proeven bij de vakman (!) Ivan Boonen. Chocolaterie Boonen oefent sinds eind 2001 op een kleinschalige en ambachtelijke manier de "chocoladekunst" uit.

De groep werd in 2 verdeeld. Een groep ging eerst in het café 't Misverstand om van de lekkere ijstaart van Boonen te gaan smullen. Daarbij kregen ze een heerlijke tas koffie. Dat smaakte!
En de andere groep ging bij Boonen kijken naar een demonstratie van de lekkere pralines en de vele holfiguren voor Pasen, of een persoonlijk sierstuk naar wens van de klant. En ja, we konden duidelijk zien dat het bewerken van chocolade een werk is van lange adem. Alles wordt met de hand gedaan: de vele chocoladen figuren maken, zoveel soorten van pralines, het versieren met de spuitzak, de verschillende smaken en vullingen,.....
Daarna wisselden de 2 groepen van plaats. En iedereen was onder de indruk van de handvaardigheid van deze vakman. 

Femma Neerpelt Boseind: Nieuwjaarsborrel 2017

Femma Boseind nieuwjaar 2017 1

 

Femma Boseind nieuwjaar 2017 2

Het was "volle bak" in De Kentings op dinsdag 24 januari. Eerst kregen onze dames een heerlijk glaasje bubbels of een fruitsapje en allerlei versnaperingen. Daarna werd ons gloednieuw jaarprogramma van 2017 in een notendop voorgesteld.
Boer Martijn was 's avonds gekomen om onze Femmadames te entertainen met volkse muziek en Engelse en Duitstalige liedjes. De sfeer was zo goed dat er zelfs gedanst werd. De hongerigen onder ons konden smullen van boerenbrood: lekkere, donkere boterhammen belegd met kaas en kipkap. Als het om amusement gaat, is Femma Boseind gekend!

 

KWB op bezoek bij het landbouwbedrijf van Schildermans-Langens

kwb landbouw 2017 1

 

kwb landbouw 2017 2

kwb landbouw 2017 3KWB Boseind was vandaag met 19 man paraat voor de rondleiding ten huize van Schildermans-Langens. Alex en Anita lieten ons, samen met zonen Bart en Gert, graag een kijkje nemen achter de schermen van hun modern boerenbedrijf. Na een rondleiding van meer dan twee uur weten we nu dat melk produceren niet alleen maar koeien melken is maar dat hier ook veel papierwerk en controles mee gemoeid zijn. Met behulp van robotten, hedendaagse electronica en de laatste computertechnieken kan de veehouder zijn bedrijf runnen. Met dank aan Alex, Anita,Bart en Gert.

 

KWB Boseind

Zondag 12 februari: Valentijn ontbijt 

Met de catechese van Boseind op bezoek in het Sint-Oda

sint oda 2017 1

 

sint oda 2017 2

sint oda 2017 3 

Op zondag 15 januari gingen de kinderen van de catechese van Boseind op bezoek in het Sint-Oda. Ze kregen daar de kans om samen met de gasten een viering bij te wonen.
Het was een onvergetelijke ervaring.
Er werd gezongen, gedanst en plezier gemaakt. Er werd even stil gestaan bij de kleine dingen in het leven en dat je niet veel nodig hebt om gelukkig te zijn.
We hebben samen met de gasten van Sint-Oda genoten van elk moment.
De kinderen lieten weten dat ze wel meer van die vieringen willen waarin plezier maken centraal staat.

 

KWB bedrijfsbezoek

Het bedrijfsbezoek gaat door op 28 januari.
Samenkomst aan Kolonies 50 te Neerpelt om 13u 50.
De rondleiding duurt van 14.00 tot ongeveer 16.00 uur.

Deelnemers kunnen zich opgeven bij Peter Meuwis. 

Driekoningenfeest SAMANA afdeling BOSEIND-NEERPELT

SAMANA Driekoningenfeest 2017 nr1

 

SAMANA Driekoningenfeest 2017 nr2

SAMANA Driekoningenfeest 2017 nr3

Zaterdag 7 januari 2017, een echte winterdag met vrieskou, ’s morgens ontwaken met buiten een sneeuwdeken en in de loop van de dag nog aangevuld met een spekglad ijzellaagje.  Het lijkt misschien een sfeerbeeld voor een Driekoningenfeest, maar schrikt het de mensen niet af?

Parochiezaal De Kentings was door de kernleden netjes klaargezet voor dit jaarlijks feest met tevens mooie bloemstukjes en met alle attributen voor een leuke BINGO-namiddag.  90 mensen hadden zich ingeschreven voor dit feest en wonder boven wonder ondanks het gure winterweer was iedereen aanwezig. 

De voorzitster verwelkomde iedereen hartelijk met tevens mooie nieuwjaarswensen.

Als verrassing kwamen een viertal jonge zangertjes van de Piccolo’s verkleed als koningen  een mooi kerstlied zingen.  De koorleden van de piccolo’s deden in Boseind een driekoningenronde en mochten natuurlijk onze zaal niet voorbijgaan want zij luisteren ook weleens onze vieringen op.  En dan werd van wal gestoken met het Bingo-spel.  Het is verrassend hoe muisstil het was als Mathieu de nummertjes afriep daar waar het anders een gebabbel en geroezemoes is.  Er waren 5 reeksen met telkens vele mooie prijsjes, onderbroken met een koffiepauze. Na deze spannende spelrondes was het tijd voor een warme schotel met afsluitend een lekker gebakje.

En als sluitstuk van het feest was er in de kerk een eucharistieviering waarbij ook de nieuwe SAMANA-vlag door pastoor Staf werd gewijd.

 

KWB BOSEIND

KWB driekoningen boseind 2017

Alles kan weer opgeborgen worden tot het einde van het jaar met Kerstmis.

Dank aan de KWB om elk jaar de verlichte kerstboom terug aan de kerk te zetten en Kerstavond de receptie te verzorgen.

KERSTVERSIERING BOSEIND

kerstversiering boseind 2016

Ook dit jaar was de Kerstversiering aan het altaar en de kerststal weer heel mooi daarom zeer hartelijk dank aan Rosette Mariette Christiane en Mathieu.

Femma Neerpelt Boseind viert vanuit het hart, samen met BZN.

okra boseind dec 2016 2

 

 

okra boseind dec 2016 1Op dinsdag 13 december vierde Femma Boseind haar kerstfeest. "Kom binnen en zet u" Deze spreuk van BZN lag op iedere stoel aan de feesttafel. Het was een fijne attentie voor onze Femma-dames.
En zoals het hoort, werd het een warmhartig feest.

Het kinderkoor met de jongste Piccolo's zongen met hun mooiste stemmetjes deze avond sfeervol in.

Na een mooie kerstbezinning mocht iedereen lekker smullen, lachen en babbelen.

Daarna kwam mevr. Annie Bormans een interessante uitleg geven over de werking, het doel en de vele initiatieven van Bond zonder Naam.

Tenslotte werden de pakjes onder de kerstboom uitgeloot. En de kernleden kregen een extra pakje met een mooie kerstkaart voor hun hulp gedurende het hele werkjaar.

KERSTVIERING VRIJDAG 16 DEC bij OKRA Boseind Neerpelt.

okra boseind dec 2016 3

 

okra boseind dec 2016 4Feestzaal “De Kentings” liep vrijdag namiddag 16 december weer behoorlijk vol voor het jaarlijkse kerstfeest van Okra trefpunt 55+ Boseind. Met maar liefst 82 leden zaten ze aan de feesttafel voor een goed gevulde namiddag. Na een kort welkomstwoord van voorzitter Marcel Witters brachten leden van het OKRA team een mooie kerstpresentatie in het teken van licht naar kerstmis toe. Daarna volgde een heerlijk lichte maaltijd, koninginnenhapje met een slaatje aangevuld met kroketten.

Als animatie trad voor ons op de “Roky-Band” van Sint- Oda. Zij brachten voor ons fijne kerstliedjes in de sfeer van kerstmis. Bedankt lieve mensen van Sint-Oda. Het was fijn verzorgd.

Natuurlijk werd er dit jaar ook weer de traditionele tombola gehouden met mooie prijzen om de kas wat te spijzen. Als afsluiter werd ons nog koffie of thee met vlaai geserveerd.

Na afloop wenste de voorzitter nog iedereen wel thuis en wenste hij iedereen zalige kerstdagen toe. 

KWB Boseind Kerstmarkt

kerstmarkt aken kwb 2016
Zaterdag 3 december zijn enkele leden van KWB naar de kerstmarkt in Aken geweest. Het was een zeer gezellige en geslaagde dag.

FEMMA Neerpelt Boseind: Adventskrans

adventskrans 2016 femma 1

Kerstmis nadert en de advent is begonnen. Een ideale gelegenheid om een mooie adventskrans te maken op 29 november.

Het was gezellig druk in De Kentings. Femma Boseind had een leuke knutselactiviteit georganiseerd. Er werd immers een mooie adventskrans gemaakt met simpel materiaal (plastieken zakjes van sandwiches). Na enkele uurtjes geduldig werken (knopen maken) en dankzij onze 3 lesgeefsters mochten de 29 Femma-dames een prachtige adventskrans mee naar huis nemen. En als er lampjes in de krans worden gehangen, wordt het geheel feeëriek

KWB BOSEIND

bierproeven 2016 1

bierproeven 2016 2

De KWB bierproef avond vrijdag 25 nov. was een erg groot succes. 19 mannen en 11 vrouwen hebben hun smaakpapillen mogen testen. Nadat de avond vorderde met het proeven van 10 verschillende bieren werd het steeds gezelliger. zie bijgaande foto’s

KWB TUINIEREN

tuinieren nov 2016

KWB Boseind was benieuwd wat je allemaal kunt kweken in een bak van 1 vierkante meter. Zij hebben Tuinhier ’t Hent gevraagd of zij op 15 nov. eens mochten komen luisteren naar een deskundig lesgever. Nu geluisterd hebben zij. Na een boeiende avond van 2,5 uur waren er op het eind nog maar weinig geheimen over deze vorm van tuinieren. Een dikke dankjewel aan Tuinhier ’t Hent en natuurlijk de les gever.

OP VRIJDAG  21 OKTOBER ORGANISEERDE OKRA BOSEIND WEER  ZIJN JAARLIJKS LEDENVERGADRERING.

ledenvergadering KW Boseind okt 2016

Naar jaarlijkse traditie, werd er op 21 oktober weer onze ledenvergadering aansluitend ledenfeest georganiseerd. Onze voorzitter Marcel Witters heten allen van harte welkom en wenste iedereen een gezellige namiddag toe.

Na deze toespraken nodigde onze voorzitter de aanwezigen uit om aan te schuiven aan het buffet voor een heerlijke maaltijd. Nadat we een eerste keer hadden kunnen luisteren naar De Marina’s nam de voorzitter, terug het woord om verschillende van onze leden, om een of aderen reden in de bloemetjes te zetten. Zij mochten uit handen van een afgevaardigde van OKRA Limburg de nodige bloemen en diploma’s in ontvangst nemen.

Daarna volgde nog een tweede optreden van De Marina’s om daarna af te sluiten met een kop koffie en een dessertbuffet.

De voorzitter wenste iedereen een behouden thuiskomst en tot op het volgende kerstfeest.

FEMMA kookdemo SUPERGRANEN

kookles supergranen 1 okt 2016

kookles supergranen okt 2016

Dinsdag 11 oktober was er bij Femma Boseind een vooral gezellige én leerrijke kookdemo: gerechten met supergranen. quinoa, spelt, boekweit, haver, gerst, gierst, ... Deze smakelijke granen maken nauwelijks deel uit van ons eetpatroon, terwijl ze heel veel goede eigenschappen hebben. Het werd tijd om ze beter te leren kennen en te bereiden. In deze workshop kregen de 16 aanwezigen info over de verschillende granen: hoe herken je ze, wat is hun voedingswaarde en hoe verwerk je ze in gerechten.  Ze kregen ook  receptideeën voor voorgerechten, bijgerechten, gerechten met vlees of vis en vegetarische gerechten en dessertjes. Er werden lekkere gerechtjes gemaakt en voorgeschoteld om te proeven: yoghurtpannenkoeken , linguine met linzen en pancetta , paella van kamut, en quinoasalade. Allen konden het zeer waarderen en vonden het erg lekker. “Voor herhaling vatbaar”, klonk het. Wil jij thuis ook koken met supergranen? Kijk even op www.femma.be , daar vind je heerlijke recepten met deze supergranen. Dank je wel aan de fotograaf en de lesgeefster

 

 

SPROOKJESTOCHT PAN KWB en FEMMA

sprookjestocht okt 1 2016

sprookjestocht okt 2016

De tocht begon onder slechte omstandigheden vrijdagmorgen als men kwam verder werken aan de opbouw van het sprookjesbos kwam men tot de vaststelling dat al het bier en jenever verdwenen was, maar de mensen van KWB en FEMMA lieten het niet aan hun hart komen en hebben er een mooie sprookjestocht van gemaakt met ongeveer 450 deelnemers mag men van een groot succes spreken een dikke proficiat aan al de medewerkers.

 

Een hartelijk weerzien
zuster okt 1 2016

zuster okt 2016

Eerst een korte geschiedenis van het Mariaziekenhuis, opdat het niet vergeten wordt:

In 1939 werd het Maria Middelares ziekenhuis in Lommel gebouwd met de hulp van de congregatie van de zusters van Kindsheid Jesu. Het ziekenhuis werd geopend in 1942 met 28 bedden. Na de oorlog steeg de vraag naar goede gezondheidszorg.
In 1948 kwam er een verdieping bij en het bleef groeien.
In 1931 werd door de zusters van Berlaar een ziekenhuis geopend in een ruime villa in de Stationsstraat in Neerpelt: de Heilig Hartkliniek. Deze kliniek opende haar deuren met 9 bedden. In 1951 werd de kliniek uitgebreid en heropende met 130 bedden. Door de grote groei werd er in 1962 met een verdieping bijgebouwd: een kinderafdeling.

In 1989 was er een eerste contact om tot een samenwerking te komen tussen beide ziekenhuizen
In 1995 werden de ziekenhuizen officieel gefusioneerd.
In 2002 begonnen de bouwwerken aan het nieuwe Mariaziekenhuis.

In september 2005 was het dé grote verhuisweek: alle patiënten en de medewerkers verhuisden naar het nieuwe ziekenhuis.

Ziekenviering Boseind

De zusters van Berlaar hebben meerdere goede werken op hun palmares staan. Jarenlang woonden ze met en onder ons, in parochie Boseind.  De zuster Maria (Geuns) was heel actief in de parochie en in het pastoraal werk in Boseind. Iedereen kende hen, en iedereen droeg de zusters een warm hart toe. Het is nu een jaar geleden dat de zusters zijn verhuisd naar Heist op den Berg.
Op zaterdag 8 oktober was het een hartelijk weerzien: de zusters werden uitgenodigd op de ziekenzorgviering in de kerk van Boseind. Iedereen was toch zo blij om de zusters terug te zien, ook onze pastoor Staf was verheugd in het weerzien.

Dank u wel

Woensdag 12 oktober hebben wij een tegenbezoekje gebracht aan de zusters in Heist op den Berg. We waren er uitgenodigd op het avondeten. Het was een hartelijk samenzijn.

Daarna reden we, samen met zuster Maria, naar Berlaar, om de andere zusters een bezoekje te brengen. Zusters Maria (Walbertha), Lieve, Margarite en Lisette waren heel blij ons terug te zien. We werden er warm onthaald en uitgenodigd op een kopje koffie. Doch na herhaaldelijk zoeken werd de koffie uiteindelijk toch gevonden en konden we de aangebroken waterkannen opzij schuiven voor een heerlijk bakje troost.

We stelden er verheugd vast dat de zusters zich zeer goed ingeburgerd hebben in Berlaar. In september zijn ze van het klooster naar het rusthuis van de zusters van Berlaar verhuisd, gelegen achter het klooster. Alle zusters hebben er hun taken en opdrachten. ze zullen zich er niet vlug vervelen. Ze hebben hun dagelijkse gebeden en om 10u30 uur  een viering in het klooster waar ze allen aanwezig zijn.

De opmerking die zuster Maria (Janssens) gaf, blijft me in het hoofd hangen. Ze vertelde dat als ze ’s morgens naar buiten kijkt naar de weien en de koeien ziet lopen, ze zich als een echte boerin voelt tussen de melkkoeien. Een zucht naar het boerenleven? Zuster Lisette heeft het wat moeilijk met bewegen en herinnert zich niet alles meer correct, wat heel spijtig is.

Toen we samen in de eetzaal waren, zag ik tot mijn groot genoegen een stapeltje parochiebladen van Kerk en Leven van Boseind liggen. Dit stuur ik wekelijks naar haar door, zodat ze op de hoogte blijft van het reilen en zeilen van parochie Boseind. Op mijn vaststelling dat ik het fijn vond dat ze deze bladen zo mooi bewaart, antwoordde zuster Maria dat ze de teksten van Eveline zo mooi vindt, en deze, zo vertelde ze, worden voorgelezen in de eetzaal. Langs deze weg willen de zusters Eveline bedanken voor de mooie teksten en ze hopen dat er nog veel teksten mogen volgen.

We hebben in het rusthuis van Berlaar Pater Remy Peeters, de broer van Mathilde ontmoet en Zuster Anneke Bloemen, de zus van Josee, hebben wij ontmoet op het avondeten in Heist op den Berg. Momenteel verblijven ze ook in dat klooster. Het was een zeer hartelijke begroeting.
Zuster Maria gaf ons nog mee dat ze de kerk zo mooi versierd vond. Ze bedankt de dame die dit vrijwillig doet en wil haar vooral ook bedanken voor haar inzet en haar mooie bloemstukken. Dit versieren wordt telkens door Rosette gedaan, waarvoor ook onze oprechte dank. We waarderen het erg veel dat er in iedere viering mooie bloemstukken op en rond het altaar staan te pronken, mee deinend met de mooie liederen van het nieuw samengesteld zangkoor dat de viering zo mooi opluisterde.
Dank hiervoor, én voor de vrijwillige inzet in onze parochie.
Groeten aan alle ‘Boseinders’, vanwege zuster Maria en de andere zusters.

Pannenkoekenfeest Samana Boseind-Neerpelt (ziekenzorg)

 Samana 2016 Pannenkoekenfeest 1

Samana 2016 Pannenkoekenfeest 2

De derde zondag van september is steevast de grote zaal van het Ontmoetingscengtrum “De Kentings”  te Boseind gereserveerd voor het groots pannenkoekenfeest van Ziekenzorg of Samana, zoals het nu heet.  Een twintigtal kernleden van Samana samen met occasionele vrijwilligers en een tiental dames van Femma zorgen voor een vlot verloop.  Er is keuze tussen witte pannenkoeken en boekweitpannenkoeken met spek, deze laatste erg gewaardeerd omwille van de knapperige en door gaatjes dampende koeken zoals dat vanouds in Limburg gebakken werd.  Voor velen niet alleen een lekkernij maar tevens nostalgie en met enige overdrijving erfgoedbeleving.  Er werden in totaal meer dan 600 pannenkoeken gebakken, waarvan de helft boekweitpannenkoeken.  Het is jaarlijks tevens een bijzonder ontmoetingsmoment zoals de familie Corten  die ieder jaar met de fiets helemaal vanuit Antwerpen naar De Kentings komen om er met de Neerpeltse “stamgenoten” te genieten van de boekweitpannenkoelken.   En ook niet onbelangrijk is dat de verworven inkomsten besteed worden om een busuitstap en feestelijke bijeenkomsten voor de zieken en bejaarden te organiseren.  Aan iedereen een dankjewel.

NATIONALE ZIEKENDAG  SAMANA

SAMANA-dag

samana boseind 2016 1

samana boseind 2016 2

Sinds kort is Ziekenzorg SAMANA geworden en dus zullen we even moeten wennen aan deze nieuwe benaming.  Tijdens de feestelijke bijeenkomst in parochiezaal “De Kentings” op zaterdag 8 oktober werd deze nieuwe benaming met de nodige aandacht en luister aan de leden geduid en bekendgemaakt en werd tijdens de openingstoespraak getoast op een welvarende toekomst van de nieuwe “boreling”.

Tijdens de eucharistieviering als sluitstuk van deze namiddagactiviteit werd de betekenis van SAMANA als volgt verwoord:

“SAMANA is een samentrekking van “SAMEN” en ”MANA”, waarbij “Mana” staat voor “Kracht”.  De tijd is voorbij dat de één meer is dan de ander of dat de één erbij hoort en de ander niet.  Wij geloven meer dan ooit in de kracht van allen samen.  Daarom mag Samana klinken; niet zomaar een naamswijziging, maar omdat wij “samen” krachtiger in het leven staan.  De brede verbondenheid van chronisch zieken mensen met hun zorgdragers, met vrijwilligers, met jeugd in volle bloei, met vele dorpsgenoten, laat een gemeenschap groeien in haar kracht.  Zoals God het bedoelde, kunnen wij ons verzamelen opdat eenzaamheid minder pijnigt.”

Deze bijeenkomst was tevens bijzonder omdat zuster Maria en zuster Margriet speciaal in Heist-op-den-Berg waren opgehaald.   Het was  zowel voor de aanwezigen als voor de zusters een verrassing om elkaar nogmaals te zien na 1 jaar. 

Het was een aangename bijeenkomst met bijpraten in een uitbundige babbel bij een tas koffie en chocolaatje.  En op de achtergrond speelde mevrouw Arlette Clemens van Hasselt populaire deuntjes op harmonica, waarbij sommigen zich even op de dansvloer waagden.

De kernleden hadden bovendien een lekkere koude schotel klaar gemaakt en tevens nog een ijs met warme krieken, een feestelijke bijeenkomst waardig.  Een dankjewel aan ieder.

NEOS NEERPELT

kwb fietsen sept 2016

Op donderdag 15 september ging  een veertigtal  leden van NEOS-Neerpelt/Overpelt wandelen in De Achelse, zeg maar Grevenbroekse, natuur.

Vertrek en aankomst hadden  plaats aan domein “De Bever”. Begeleid door twee deskundige natuurgidsen en een zon, die iets minder agressief was dan  de vorige dagen, werden de wandelaars verrast door allerlei wetenswaardigheden i. v. m. de kempense geschiedenis, natuur en cultuur. Zowel over het leven van de dieren (o.m. over vechtende vlinders) en dat van de planten (o.m. over het geslacht van de hop) als over de gedragingen van onze eigen voorouders (o.m. over hun niet zo luxueuze leefomstandigheden) werden allerlei interessante anekdootjes opgehaald.

Ook de kunstwerken onderweg werden bekeken en becommentarieerd. Natuurlijk hield iedereen zich zoveel mogelijk in de schaduw. Een kleine rustpauze werd natuurlijk ook ingelast, kwestie van niet te vermoeid aan de broodmaaltijd, voorzien op het college, te beginnen.

Na de door één groep afgemaalde 4,5 km en door de andere groep 6 km was de ruime broodmaaltijd op het afgesproken uur juist datgene wat  iedereen precies wenste. Deze  maaltijd besproeid met de, rekening houdend met de omgevingstemperatuur, voldoende drank, werd algemeen, én omwille van het uitzicht én omwille van de smaak naar waarde geschat. Dit alles gebeurde terwijl de conversaties ook wel voldoende onderhouden werden. Het was duidelijk, volgens de aanwezigen, dat aan de eerste bedoeling van de “happening” t.t.z. mekaar gezellig ontmoeten, op deze dag  ruim tegemoet werd gekomen.   

KWB fietstocht

kwb fietsen sept 2016 a

Met de fiets trokken ze door neerpelt om hun eigen dorp te ontdekken met de zon van de partij werden de mooiste plekjes van Neerpelt aan gedaan 

FEMMA Boseind: Boerengolf

boerengolf 2016 1

boerengolf 2016 2

 

Op dinsdag 13 september gingen 22 Femma-dames naar de Alpacaboerderij in Kaulille voor de boerengolf. Daar probeerden ze de bal te putten in de verschillende holes. En dat is soms moeilijk. Want het is tegelijk uitkijken voor de nieuwsgierige alpaca's, hun keutels en de vele leuke hindernissen die overal her en der verspreid lagen in het veld.

Het zonnetje was die dag ook van de partij: schitterend weer voor een activiteit buiten. Het was immers nog héél warm 's avonds.

En onze dames vonden het boerengolfen een leuk spel tussen de alpaca's. Alpaca's zijn zeldzame, waardevolle dieren die verwant zijn met de lama's. Ze zijn afkomstig uit Zuid-Amerika. Ze zorgden vroeger voor de kleding, voeding, transport en gezelschap voor de Inca's.  

KAMP SCOUTS EN GIDSEN

scouts augustus 2016 1

scouts augustus 2016

Scouts en Gidsen Boseind begon de zomer goed met een zonnige eerste week voor de kapoenen. Zij werden voor een week allemaal echte superhelden. Na een geslaagd kapoenenkamp te Kasterlee volgde een avontuurlijk buitenlandskamp voor de Givers in Slovenië. Zij konden daar genieten van mooi weer, een adembenemend uitzicht en leuke activiteiten zoals raften.

Na het buitenlandskamp sloten we een zomer vol kampen af met het kamp voor de kabouters, welpen, jonggidsen en jongverkenners te Jalhay

Femma Boseind in beweging.

femma in beweging aug 2016

Elke dinsdagnamiddag in de zomermaanden gaan de Femma-dames fietsen. Dit is altijd een gezellige bedoening. En op een zomerse dag in de maand juli gingen 7 dames naar Bokrijk om daar tussen het water te fietsen. Onderweg hadden ze een reporter van Radio 2 ontmoet. Het interview werd nog dezelfde middag uitgezonden! En na een hapje en een drankje reden onze dames terug naar huis.Ze hadden 97 km in de benen, ze waren moe maar voldaan. 

Uitstap ziekenzorg Boseind 05-07-2016 081

Ziekenzorg Boseind-Neerpelt bezocht Vaals.

Het drielandendorpje Vaals was de bestemming van de jaarlijkse autobusuitstap van Ziekenzorg Boseind.  Om 13 uur vertrok de bus aan De Kentings.  Tijdens de busreis konden de  57 deelnemers genieten van het mooie heuvelachtige Zuid-Limburgse landschap in Nederland.  Te Vaals werden we hartelijk verwelkomd in het museumcafé met Limburgse vlaai en koffie.   De plaatselijke gids schetste kort de geschiedenis en het opzet van het  “Museum Vaals” en begeleidde ons vervolgens in het voormalig klooster en in de monumentale kloosterkapel met een unieke verzameling van ruim 200 grote heiligenbeelden en andere devotievoorwerpen.   Een unieke ervaring en een onderdompeling in een christelijke erfgoedsfeer.  Iedereen kreeg daarenboven tijdens een aangenaam terrasje informatie over zijn of haar persoonlijke naamheilige en de betekenis van de voornaam.

In het hoogst gelegen Nederlandse restaurant bij het Drielandenpunt werd het avondmaal genuttigd en was er gelegenheid om in de 34 meter hoge toren het Zuid-Limburgse lansdschap te overschouwen.

Een mooie dag, eindelijk eens zonder regenvlagen en met zonneschijn, hetgeen mede op ieders tevredenheid afstraalde.

zuster Maria in klooster 65 j 1

ZUSTER MARIA EN LIEVE 65 jaar KLOOSTERJUBILEE

zuster in Berlaere 2016 juli

Beste mensen van Boseind,

Op donderdag 21 juli ll. Vierde onze gemeenschap met grote dankbaarheid onze medezusters, Zr Maria Geuns en Zr Lieve Goossens, hun 65-jaar kloosterjubileum.

Ze hebben zich gedurende die jaren zich volledig beschikbaar gesteld voor God en hun medemensen.

Zuster zijn is  mens zijn, geconfronteerd worden met het evangelie, met de gemeenschap, luisteren wat leeft onderweg, meegaan en mee zoeken, gestalte geven aan vreugde en pijn, uitzingen en uitzeggen, geen woorden hebben, maar de stilte laten spreken.

Jubileren is terug op stap gaan …,

een tikje trager misschien…,

maar blij-groeiend naar God.

Hartelijke groeten,

De zusters van Neerpelt in Berlaar

DANKVIERING OP DE LAATSTE SCHOOLDAG BOSEIND

schoolviering Boseind 2016 juni

De laatste schooldag is al even voorbij maar toch komen wij er even op terug.

Het waren de leerlingen van het zesde studiejaar die de viering verzorgden deze stond in het teken van dank je wel te zeggen aan iedereen voor de mooie schooljaren die ze hier mochten beleven. Nu gaat er een nieuwe schoolpoort open voor de afgestudeerde van het zesdeleerjaar. De parochiegemeenschap wenst alle kinderen veel succes toe in het secundair onderwijs. 

Neos-Neerpelt/Overpelt had een fietsvakantie in Helmond.

 2016 Neos fietsen

Op maandag 6 juni was het verzamelen geblazen aan het “Glazen Huis” aan de Bermstraat voor degenen die  hetzij per fiets, hetzij per auto naar Helmond zouden vertrekken met de bedoeling de streek rond deze stad per fiets te gaan verkennen. De terugkeerdag  zou vrijdag de tiende zijn.

De auto’s waren geladen met eigen fietsen, eigen bagage én  bagage van degenen die per fiets vertrokken zodat deze laatsten  de handen (en voeten) vrij hadden om de 45 km naar de Noord-Brabantse stad zonder veel gewicht aan te vatten. De hemel was met ons want op deze maandag, evenals op de andere dagen dat de fietsvakantie duurde, zagen  we géén druppel  regen en was de zon steeds op een aangename manier aanwezig.

We willen bescheiden blijven maar we geraken er steeds meer van overtuigd dat onze groep van 25 fietsers toch wel enkel  uit  zeer brave mensen bestaat. Temeer omdat de mensen die thuis bleven, samen met alle andere Neer- en Overpeltenaren de dinsdagavond heel wat nattigheid over zich kregen.  (Dat laatste hebben we dan van horen zeggen!)

Elke dag werd gemiddeld een zestigtal km  afgewerkt, iedere keer via  andere routes in de buurt van Helmond waar we ‘s avonds telkens ons hotel terugvonden. In het hotel was het ook goed toeven. We kwamen niks te kort. 

Het spreekt vanzelf dat de tocht af en toe ook eens werd onderbroken om de Nederlandse Horeca te steunen, om de Nederlanders te bedanken dat ze voor de “Rode Duivels” supporterden en ook een beetje omdat we soms dorst hadden.

We ontmoetten een prachtige natuur en dorpjes waarvan we de naam nog nooit gehoord hadden en waarbij het ouderwetse adjectief “idyllisch” nog bij past. Een uitzonderlijk interessante omgeving om te verkennen is bijvoorbeeld de streek van de Peel, zuidoostelijk van Helmond. Vermits onze eigen voorouders,  noodgedwongen (d.w.z. voor de dagelijkse kost) zich o.m. ook bezighielden met turfsteken, trok het dorpje Helenaveen speciaal onze aandacht. Door de lokale bewoners werden we  vriendelijk geïnformeerd over de Nederlandse  schrijver Toon Kortooms die verschillende romans schreef over de “peelwerkers”.

Deze fietsvakantie verliep qua weer, plaats en omstandigheden tot ieders tevredenheid én, niet te vergeten,  zonder ongevallen.  Sport, informatie en ontspanning, samen met een aangenaam sociaal contact, kwamen wel degelijk aan bod.

Julien, die zowel de voorbereiding als het praktische verloop leidde, verdient in elk geval een dikke proficiat. De terugtocht gebeurde met lichtjes vermoeide maar tevreden mensen

scouts boseind 2016 juni 1

scouts boseind 2016 juni 2

scouts boseind 2016 juni 3

scouts boseind 2016 juni 4

Scouts boseind

Scouts en gidsen Boseind werd opgericht in 1971en vieren dit jaar hun 45e verjaardag. Momenteel bestaat onze groep uit 170 leden en 35 leiding. De leden worden volgens leeftijd opgedeeld in 7 groepen: kapoenen (6-8 jaar), kabouters, welpen (9-11 jaar), jonggidsen, jongverkenners (12-14), gidsen en verkenners (15-17). Om de twee weken komen wij samen aan de scoutslokalen te Boseind om samen een leuke zondagnamiddag te beleven. Daarnaast organiseert elke groep elk jaar een weekend en de kers op de taart is natuurlijk het kamp in de zomer.

De kabouters, welpen, jonggidsen en jongverkenners gaan dit jaar op groepskamp naar Jalhay in de Ardennen. Het kampterrein wordt verdeeld zodat iedere groep zijn eigen terrein heeft waar hun slaaptenten staan en hun speelterrein is. In het midden bevindt zich de vlaggenmast die elke ochtend gegroet wordt en daarachter de fouragetent en de leidingshoek. Op een gepaste plaats wordt een wasplaats voorzien waar vorig jaar zelfs douches bijgebouwd werden. Als laatste en niet te vergeten worden de hudo’s aan de uiteindes van het kampterrein gebouwd.

Het kamp voor de weka’s (kabouters en welpen) is van 6 tot 13 augustus. Bij hun staat plezier maken centraal. Momenteel plant de leiding voor hen 6 dagen vol bosspelen, knutselen, ravotten en waterspelen. Spelenderwijs leren zij omgaan met elkaar en de natuur.

De planning voor een jonggiver (jonggids of jongverkenner) op kamp verschilt met de jongere groep omdat naast het spelen ook al enkele technieken worden aangeleerd. Zij leren sjorren, vuur maken en koken. Minstens éénmaal per dag maken ze hun eigen eten op zelfgemaakte kookconstructies en smullen dit dan lekker op aan hun zelfgesjorde tafels. Het kamp voor een jonggiver duurt ook iets langer, van 3 tot 13 augustus. Een andere vaste waarde voor het jonggiverkamp is de 2-daagse. Ze gaan dan 2 dagen op pad en maken zo kennis met kaartlezen, kompaslezen en  coördinaten. Op kamp gaan als laatstejaar jonggids is extra speciaal omdat je getotemiseerd wordt. Een totem krijgen is iets bijzonder binnen je scoutscarrière. Deze dierennaam wordt gekozen door de leidingsploeg en omschrijft je aan de hand van enkele eigenschappen. Vooraleer je deze totem krijgt moet je enkele proeven doorstaan waarbij je over jezelf moet nadenken en je jezelf bewijst aan de leiding en de andere leden. Op de laatste avond na het kampvuur krijgen de jonggidsen te horen welke totem voor hun gekozen is. Onze jonggivers deden dit jaar ook mee aan de trophy, een wedstrijd georganiseerd door gouw Limburg, en behaalde daar een welverdiende 2e plaats . Proficiat!

Sinds enkele jaren hebben we ook een nieuwe groep; de kapoenen. Deze jongens en meisjes zitten in het eerste of het tweede studiejaar. Deze kleine spruiten zetten hun eerste stapjes naar het scoutszijn. De kapoenen vormen de grootste groep en zijn dan ook een heel handje vol maar oh wat zijn ze leuk en schattig! Jaarlijks organiseren zij ook een croquedag om wat geld op te halen voor hun kamp. Tijdens hun jaarlijks weekend dat ook dit jaar plaatsvond konden ze een heus piratendiploma verdienen.Na enkele succesvolle jaren op kamp te zijn geweest op de militaire domeinen te Kasterlee wordt dat dit jaar herhaald van 6 tot 10 juli. Voor de kapoenen wordt steeds gezorgd voor ‘echt’ sanitair maar zelfs zij slapen al in een grote tent. Vorig jaar was het thema ‘Romeinen’ en het jaar daarvoor was het thema ‘leger’ waarbij de leiding een grote tank voor hen bouwde. Benieuwd wat het dit jaar zal zijn!

Als laatste hebben we nog onze oudste groep; de givers. Zij zijn ervaren scouten en weten van aanpakken. Ook zij sjorren zelf hun eigen kook- en eetconstructies en durven daar al eens wat extremer in te gaan. Zo zijn de slaaptenten al eens in de hoogte gebouwd Elke lid mag als giver éénmaal mee op buitenlandskamp dat om de drie jaar georganiseerd wordt. Zij sparen dan samen voor een mooi budget door bijvoorbeeld snoep te verkopen, een spaghettidag te organiseren, mee te doen aan de zwerfvuilactie, de ronde van Vlaanderen uit te zenden of de wc’s van het emj te verzorgen. Drie jaar geleden werd er voor het eerst een buitenlandskamp georganiseerd dat doorging in Frankrijk. Dit jaar trekken de givers naar de adembenemende natuur in Slovenië. Tijdens het tweedejaar verkenner zijn, zijn de jongens aan de beurt om een totem te krijgen. Zij krijgen meteen een totem en een voortotem. De voortotem is een extra eigenschap die opvalt en die niet omschreven wordt in de gewone totem. De gidsen krijgen tijdens hun laatste kamp als derdejaar gids hun voortotem die hun gewone totem vervoegt.

Nadat je het laatste jaar giver hebt afgerond wordt je verwelkomd bij de leidingsploeg. Je krijgt de verantwoordelijkheid over een bepaalde leeftijdsgroep en wordt hiervoor bijgestaan door meer ervaren leiding. Een deel van onze leiding heeft al een vormingscursus gevolgd via scouts en gidsen Vlaanderen om zo ervaringen en ideeën met andere scoutsgroepen uit te delen alsook nieuwe spelmethoden aangeleerd te krijgen. Ook na een aantal jaar leiding te zijn geweest stopt het niet. Nadat je je niet langer volledig wilt inzetten voor de scouts kan je bij de stam gaan. Dit is een groep van gestopte leiding die toch nog niet volledig afscheid kan nemen van de scouts. Zij organiseren activiteiten voor de leiding, vallen in bij activiteiten en staat de leiding bij waar nodig. Op kamp kan je hen vinden in de fouragetent achter de kookpotten.Ook dan stopt het verhaal niet want ieder van ons weet: eens scout, altijd scout ;).

Als je graag wat meer te weten wil komen over scouts en gidsen Boseind of graag meer foto’s bekijkt kan je altijd een bezoekje brengen op onze facebook pagina (Scouts en gidsen Boseind) of één van onze sites (www.scoutsboseind.be of www.gidsenboseind.be). Iedereen is ook van harte welkom op onze fikke duif fuif op 17 september en de opening van ons nieuw scoutsjaar op 24 september.

Wij danken de gidsen en verkenners die elke week weer vele jongens en meisjes ontvangen en hen een aangename, plezante zondagnamiddag bezorgen. Vele jongeren kijken uit naar het jaarlijkse kamp; wij wensen jullie allen een fantastisch spannend en deugddoend kamp toe.
Proficiat én dank je wel, aan deze scoutsleiding in Boseind en we hopen dat ze nog vele kinderen van Boseind mogen ontvangen in hun scoutslokalen!

FEMMA bezoek Sint Vincentius

Sint vincentius 1 femma juni 2016 1

Sint vincentius 1 femma juni 2016 2

Femma Boseind bracht een bezoek aan de Sint Vincentiusvereniging in de Burgemeester Laenenstraat – in het gebouw ‘Open Poort’.
In elk dorp of stad zijn er mensen die financiële tegenslag hebben door o.a. scheiding, jobverlies, of een torenhoge schuldenberg… Na doorverwijzing door het OCMW en CAW ontvangen deze mensen hulp. Sint Vincentius werkt in alle stilte en verstrekt gratis voedsel als aanvulling op de ondersteuning door deze officiële instanties. Het voedsel dat door deze vereniging wordt verdeeld is voornamelijk afkomstig van de voedselbank en enkele vrijgevige winkels en bakkers. Waar nodig, wordt uit eigen middelen voedsel aangekocht. Men han hier ook terecht voor de aankoop van kledij en kleine huisraad.
De  helpende  handen die dit alles realiseren zijn deze van vrijwilligers uit meerdere Neerpeltse parochies.
Wij allen kunnen deze vereniging helpen door onze giften. Gebruikte kledij kunnen we daar afgeven, zo helpen we deze mensen echt wel verder.
Dank u wel Sint Vincentiusvereniging voor deze leerrijke bijeenkomst.

Op de foto’s kan je zien dat er werd gevraagd om in de huid te kruipen van een hulpbehoevende. Dit werd gedaan door Josee Schildermans. Tijdens dit ‘winkelen’ kregen we de nodige uitleg over de werking en de eerlijke verdeling van voedsel en daarna over de aankoop van kledij en huisraad.

FEMMA

ledenreis Femma 2016 1

Boseind: Ledenreis naar het Land van Herve

Dinsdag 31 mei 2016 ging Femma Boseind (24 dames) op ledenreis. Maar ze zijn niet alleen gegaan.  Samen met KVLV Herent (14 dames) en Grote Heide zijn ze naar de streek tussen de Vesder en de Maas gegaan, in het hart van de driehoek Luik-Aken-Maastricht: het Land van Herve. Fijnproevers en wandelaars kunnen hier hun hartje ophalen! Onze dames kregen een begeleide rondrit, een fijn onthaal met koffie en een lunch (3-gangenmenu), een bezoek aan de kaasboerderij Le Vieux Moulin (kazen van Herve) én de siroopfabriek van Aubel. Ook brachten ze een bezoekje bij de Amerikaanse militaire begraafplaats Henri-Chapelle, die gesticht is in 1944. Dit kerkhof is gelegen aan de doorgaande weg van Luik naar Aken. Er waren lekkere proeverijen. Het was een zonnige droge dag, de daguitstap was zeer leerrijk. Kortom, het was een geslaagde ledenreis.

K.W.B. Garageverkoop

 garageverkoop 2016 1

De garageverkoop was weer een groot succes. wij hebben veel positieve berichten gehoord. De kopers stonden al heel vroeg aan de deur, bij de talrijke deelnemers. Ook het weer was ons goed gezind maar dat verdien je als vereniging! 

Neos-Neerpelt/Overpelt reisde naar Roermond

neos uitstap 2016

Op donderdag 19 mei vertrok de bus aan “Het glazen Huis” voor een dagtrip naar deze Nederlandse Maasland    Het weer  leek aanvankelijk een beetje twijfelachtig maar het aloude spreekwoord indachtig:    “ we reizen  om te leren” en in het hoofd  het bekende gezegde van Godfried Bomans  “Wie veel  reist, zal ervaren, dat hij het waarlijk interessante aan de mensen ook in zijn eigen straat had kunnen opmerken” (waarachter een van de voornaamste doelstellingen van Neos als seniorenvereniging schuilgaat!) vertrokken we in noordoostelijke richting. Naderhand Onze groep van 60 personen werd in  de stadskern van Roermond  opgewacht door drie gidsen.  Zij informeerden ons duidelijk en uitvoerig over de,  met onze eigen streken  verwante geschiedenis van de stad. Zij leerden ons heel wat over de bisschoppen en de verschillende heersers van stad en streek. We bezochten ook een toenmalige gevangenis  die keurig werd omgebouwd tot een “chique” hotel. De betekenis van Roermond als “Hanzastad” werd  ons duidelijk. Het “Historiehuis”, het stedelijk museum en informatiecentrum, werd bezocht. Het spreekt vanzelf dat er ook tijdig werd onderbroken voor een lekker “bakkie” koffie. Na een  algemeen geapprecieerd driegangen menu werden we verwacht op een plezierboot om de waterkant van de stad te verkennen,  de Maas, de Roer en de fameuze, door de grindwinning ontstane plassen. Omwille van de zonnige, warme en windvrije dag konden  we  allemaal op het dek lekker zonnen. We maakten kennis met het bekende project van de vlottende  houten woningen die op het water rusten en dus nooit last hebben van overstromingen. De boottocht eindigde in deze omstandigheden natuurlijk veel te vroeg.  Met een tevreden gevoel verlieten we  Roermond   en onderbraken de terugreis  om een bezoek te brengen aan de orchideeënkwekerij Claessen in  Nederweert. De eigenaar vertelde ons  enthousiast over de werkwijze  van zijn kwekerij, dat zich in tien jaar tijd, ontwikkelde tot een bedrijf  dat, enkel  on-line, wereldwijde contacten  heeft  zowel voor wat betreft de  aanlevering als de afzet van deze prachtige planten in al zijn variaties . Als afsluiting was er, ook hier, koffie met de spreekwoordelijke “Limburgse vlaai”. Moet het nog gezegd dat er op het einde geen enkel  stuk overbleef en dat alle deelnemers tevreden én door het weer  én door het gebalanceerde programma én door de goede sfeer in het gezelschap tevreden aan “Het Glazen Huis” afstapten, uitkijkend naar de volgende Neos-reis, de in oktober geplande acht-dagentrip naar Slovenië.

SCHOOLVIERING MEIMAAND MOEDERDAG en MARIAMAAND

schoolmis meimaand Boseind 2016

De maand mei is bijna voorbij de mooie Mariamaand en de school heeft er een viering gehouden speciaal voor alle moeders en grootmoeders gebeden en bedankt voor alles wat ze allemaal doen en nog doen.

Op het einde van de viering kregen de aanwezige moeders en grootmoeders een bloem

Een bloem ben jij die liefde geeft , die geduldig wacht, die aandacht geeft, die vriendschap geeft, die troosten kan, die eenvoud uitstraalt.

Femma Neerpelt Boseind: Lentefeest

lentefeest Boseind femma 2016 1

lentefeest Boseind femma 2016 2

lentefeest Boseind femma 2016 3

lentefeest Boseind femma 2016 4

Femma Neerpelt Boseind hield op dinsdag 10 mei 2016 haar jaarlijks lentefeest. En het lentefeest heeft haar naam niet gestolen. De zon schijnt nu en de bloemen staan in bloei. Onze dames van het groepje tafelversiering brachten dit vrolijk lentegevoel over naar de feesttafels. En de dames van het breigroepje hadden dan weer hun vele kleurrijke breiwerkjes in de zaal tentoongesteld: mutsen, jasjes, sokjes, dekentjes, vestjes… Dit was het resultaat van de vele avonden gezellig samen te breien. De gemaakte breiwerkjes zijn bestemd voor weeskinderen en gezinnen met kinderen in Roemenië.
Steunend lid dr. Marleen De laat kwam op het feest ook even vertellen over de preventie en het onderzoek voor vrouwen op baarmoederhalskanker.
Na een fijne bezinning en het gezellig samenzijn met lekker eten en drinken kregen onze leden een leuke ontspanning. De KVLV-groep van Overpelt Lindel-Hoeven vermaakten onze dames op een zeer humoristische wijze met allerlei leuke sketshes. En gelachen werd er zeker! Na deze ontspanning werden 4 jubilarissen gehuldigd die 25 jaar lang kernlid zijn bij Femma: Maria Vander Sanden, Lisette Fransen, Sonja Beckers en Lea Lamers. Ze werden in de bloemetjes gezet voor hun jarenlange vrijwillige hulpvaardigheid, hun constante bereidwilligheid en attente gedienstigheid in de vereniging. Dankjewel hiervoor.

FEMMA

femma zee 1

femma zee 2

Neerpelt Boseind: Uitstap naar zee op dinsdag 26 april 2016.

Zoals naar jaarlijkse gewoonte gaan de dames van Femma op uitstap  naar zee. Ook dit jaar reisden ze weer met de trein. ’s Morgensvroeg vertrokken 19 dames aan het station van Neerpelt naar Oostende. En in Oostende hebben ze zich goed geamuseerd: lekker gegeten en gedronken, veel gebabbeld, de frisse en zuivere wind voelen, genieten van de warme zonnestralen, gewandeld... Kortom, het was geslaagd. En het zonnetje deed ook goed zijn best!

En natuurlijk staat deze leuke uitstap weer op het programma voor volgend jaar.

Stijl- en Kleuradvies Femma Boseind Neerpelt

       

Dinsdag 12 april zullen de Femma dames niet gauw vergeten. Allen kregen die avond van Femma lesgeefster Evi Paulusz tips en trucs ivm kleding en juwelen. Wist je dat je je kleding kunt afstemmen, niet alleen op je grootte en je maat, maar ook op je lichaamsbouw (smalle of bredere polsen en enkels, hogere halslijn, kortere of langere nek, hoge of lage taille…)
Je kan door een simpele ‘lijn’ te leggen in je kledij ervoor zorgen dat de aandacht op je heupen of je schouders wordt gelegd. We hebben geleerd hoe een dikke kuit te verdoezelen is, en hoe we de accenten kunnen leggen op de heupen. Drieëntwintig dames vonden het een fijne en gezellige, leerrijke avond van Femma Boseind, want daar staat Femma voor: Gezelligheid is Troef. 

Open kern FEMMA

open kern 2016

Naar jaarlijkse gewoonte organiseert Femma Neerpelt Boseind haar Open kern. Dit jaar ging deze activiteit (de 16de al) door op dinsdag 5 april. De leden worden hierbij uitgenodigd om eens te komen luisteren tijdens deze bijzondere kernvergadering.

Want naast de gewone dagdagelijkse dingen die geregeld moeten worden voor een vereniging had het bestuur ook een gastspreekster uitgenodigd. Mia Vanhoudt uit Neerpelt kwam getuigen over haar inleefreis met Broederlijk Delen naar Colombia. Dit Latijns-Amerikaanse land stond dit jaar centraal in de vastenactie. De aanwezigen mochten meeluisteren en meegenieten van de boeiende uiteenzetting en de vele foto's over het leven in Colombia.


BOETEVIERING ZIEKENZORG  Boseind-Neerpelt

Ziekenzorg Boseind BV2016

Ieder jaar op dinsdag  in de Goede Week, dit jaar 22 maart, organiseert Ziekenzorg Boseind-Neerpelt een Boeteviering.  Met 75 personen in de kerk van Boseind in een eucharistieviering met Mijnheer Pastoor Jef Hoydonckx werd deze week naar het Paasfeest ingezet.  Er werd ook aandacht besteed voor de recentelijke vreselijke terreurgebeurtenissen in Brussel.   Nadien kon men in zaal De Kentings aanschuiven voor een broodmaaltijd en een gezellige babbel.    De kernleden hadden de tafels met lentefrisse tafelversiering en bloemstukjes opgefleurd.  De voorzitster en Mijnheer Pastoor spraken een bemoedigend woordje en er was een korte animatie met  een sketch en een voorgedragen gedicht van Annie M.G. Schmidt.  Het was weer een aangenaam gezellig samenzijn.

FEMMA Neerpelt Boseind: Uitwaaitocht.

uitwaaitocht 2016 1

uitwaaitocht 2016 2

Op dinsdag 22 maart 2016 had Femma Neerpelt Boseind haar jaarlijkse uitwaaitocht gepland. Op deze uitstap gingen 22 deelneemsters een kijkje nemen in het Woon-en Zorgcentrum St.-Jozef te Neerpelt.                                                                                       Daar kregen ze een deskundige uitleg over de zorg en de begeleiding van de hulpbehoevende inwoners (ouderen). Ook heeft dit zorgcentrum een bijzondere aandacht voor personen met dementie.
Na deze interessante uiteenzetting gingen onze Femma-dames 's middags een lekker hapje eten. In de namiddag stond de 10.000-stappenroute van Neerpelt op de planning.

PAASWAKE

Eerst werd het nieuwe vuur ontstoken en gezegend, en met dat vuur de nieuwe paaskaars ontstoken, die door Pastoor Staf naar voor werd gebracht om daar het water en de paaskaars te wijden. Daarna hebben we samen onze doopbeloften hernieuwd, ook dit was een mooie viering die werd opgeluisterd door de piccolo’s.

K.W.B ZWERFVUILACTIE

kwb boseind zwerfvuil  2016 1

kwb boseind zwerfvuil 2016 2

Met 1 vrouw en 12 man sterk heeft KWB Boseind op 19-03-16 de oproep om mee te doen aan de zwerfvuilactie zeer goed opgevolgd, ze hebben 10 km Neerpeltse grond schoon gemaakt. Het resultaat van 25 gevulde afvalzakken mag weer gezien worden. Hartelijk dank en een dikke proficiat.

OKRA BOSEIND START EEN NIEUW WERKJAAR

okra boseind 2016 pasen

Op 18 maart startte ons trefpunt 55+ Boseind weer met een welgevuld nieuw werkjaar. Hoe konden we dat beter starten met deel te nemen aan ons Paasfeest. 89 leden schreven hiervoor in. Het bestuur had weer gezorgd voor een welgevuld namiddagprogramma. We begonnen met een welkomstwoord door onze voorzitter, gevolgd door een bezinning, koffie met vlaai, gezellige animatie ( Raf Cox zong oude liedjes om mee te zingen en sloot af met een quiz). Het feest werd afgesloten met een fijn verzorgde koffietafel. Na afloop was iedereen tevreden en werd iedereen wel thuis gewenst door de voorzitter. Bedankt, bestuur voor deze zeer geslaagde  paasviering. Jef

FEMMA Bloemschikken

bloem femma 2016 1

bloem femma 2016 2

Dinsdag 8 maart waren er in De Kentings zeventien dames aanwezig op onze Femma Boseind Bloemschik-demo-avond. Er werden twee prachtige bloemstukjes gemaakt, eentje met parels, en jawel… eentje met chocolade! Heerlijk mooi, deze bloemstukken. Ze ontsproten als ware kunststukken uit de handige vingers van Yolanda. De zeer mooie oogstrelende bloemstukjes werden verloot onder de aanwezigen. Heidi en Eliane kunnen thuis een tafel dekken met in het midden een zeer bewonderenswaardig bloemstuk. De winnaressen waren overgelukkig met hun prijs! Een zeer geslaagde avond was het bij Femma Boseind.

VASTEN SCHOOLVIERINGVIERING

Thema KITEK KIWE

schoolviering boseind vasten 2016

schoolviering boseind vasten 2016 2

 

Ik ben Jennifer. Ik woon nu met mijn familie in Colombia, in een nieuw dorp, dat heet “Kitek Kiwé”. Wij vormen thuis een hechte groep. Net zoals jullie. Maar ook met Moeder Aarde voelen we ons heel verbonden. Moeder Aarde zorgt voor ons en wij voor haar. Wij willen met onze groep goed zorgen voor onze “Pacha Mama”, voor “onze Moeder Aarde”.

Vroeger woonden, we in een ander dorp. Daar zijn we moeten wegvluchten voor geweld en moord. Hier in Kitek Kiwé worden we weer bedreigd, want rijke mensen en grote bedrijven willen de grond waarop we wonen van ons afnemen.

Maar onze grond, onze thuis die Moeder Aarde ons geeft, willen we niet in de steek laten.

Ik ben Thomas. Ik ben ook gevlucht voor het geweld

Wij zijn van de groep Guardia. We strijden samen voor ons leefgebied en voor onze bevolking. Je moet er wel tijd voor maken, je rechten verdedigen, maar je mag zeker niet vechten.

Samen staan we sterk, macho mucho

Jezus maakt zijn groep.

Verschillend als ze zijn; horen ze allemaal evenveel bij Hem. Jezus gelooft in zijn vrienden en dat maakt hen sterk. Daarom staan ze op en gaan ze mee met Hem. Ze hebben allemaal een opdracht. Ieder  brengt iets bij in de groep. Iedereen is waardevol  en Jezus ziet dat ook. Ook wij zijn waardevol. Jij en jij en jij. Allemaal. Om dit niet te vergeten hangen we nu rode linten, als teken van waardigheid, aan deze grote stok hier in het midden.

God Moeder Aarde, U geeft ons leven. Moeder Aarde ‘is’ leven. Allemaal zijn we een klein deeltje van al wat er is, verbonden in een groot geheel. Om niet te vergeten dat we samen sterk zijn, hangen we ook groene linten aan de grote stok.

Samen willen we zorgen  voor Moeder Aarde.

Om niet te vergeten waarom we vandaag hier waren hangen we als teken van hoop ook witte linten aan de grote stok.

K.W.B bedrijfsbezoek

Op 12 maart brengen we een bezoek aan de boerderij van Schildermans

K.W.B Whisky proeven

kwb whisky 1

De whisky proefavond was een succes. KWB Boseind mocht op vrijdag 19-02-2016 proeven van diverse soorten single malt whisky's. Zij kregen uitgebreide informatie over de soorten whisky's en het stoken hiervan.

FEMMA Dinsdag 8 maart: Demo les Bloemschikken

Zeg nu zelf: een zelfgemaakt bloemstukje is duizend maal mooier

dan een gekocht bloemstukje, toch?

Niets is zo fris als bloemen in huis en

als bloemschikker beleef je aan

elke periode van het jaar enorm veel plezier.  Yolanda komt deze avond

haar creativiteit laten spreken en

ontwerpt een mooi, natuurlijk

bloemstukje. Dit wordt na de les

verloot onder de deelneemsters.

In zaal De Kentings om 20.00u 

FEMMA  Boseind kookdemonstratie

femma koken 1

femma koken 2

"Vis, lekker en licht" Femma Boseind

Met 24 vrouwen waren we om de lekkere visbereidingen te proeven. En  het smaakte! De bereiding van de forel in zoutkorst klinkt heel moeilijk, maar eigenlijk gemakkelijk te maken, mits de juiste voorbereidingen.

De Brodetto oftewel de traditionele vissoep was overheerlijk, en de witte vis gegaard in Martini.... Lekkerrr!  Met hoofdletter! De viskoekjes kregen veel appreciatie. Nog meer gemakkelijke recepten voor thuis zijn in het Femma boek te vinden: Vis, lekker en licht, met talloze recepten en mooie foto's.  Een kookdemo was het om je vingers bij af te likken! Eveline Lemmens

Voordracht NEOS Neerpelt-Overpelt:

Op donderdag 10 maart om 14.30u komt Chris De Stoop spreken over ‘Radicalisme’

in De Peel in Neerpelt.

De spreker is journalist bij Knack en auteur. Hij werd vooral bekend door zijn eerste boek ‘Ze zijn zo lief meneer’. Hij mocht hierover spreken tijdens de begrafenisdienst van koning Boudewijn.

Zoals steeds bedraagt de toegangsprijs voor leden 5€ en voor niet-leden 6€, koffie of thee inbegrepen.

Iedereen is van harte welkom!

Daguitstap NEOS Neerpelt-Overpelt:

Op donderdag 14 april 2016 gaan we op daguitstap naar Antwerpen.

We komen samen aan het station om 8.15u. In de trein hebben we gereserveerde zitplaatsen.

In de voormiddag bezoeken we de joodse wijk en synagoge (dames brengen een

sjaaltje mee om het hoofd te bedekken!).

’s Middags genieten we van een koosjer 3-gangenmenu.

In de namiddag is er een gegidste verkenning van het centraal station.

Wenst u mee te gaan, gelieve dan voor 20 maart als lid 49€ en als niet-lid 54€ per persoon over te schrijven op de rekening BE18 2350 2933 8165 van NEOS Neerpelt-Overpelt,Kapelweg 30 te 3910 Neerpelt.

Kern ziekenzorg

Ziekenzorg Kernleden 2016

KWB

kwb valentijn

Vanochtend verraste KWB Boseind zijn deelnemende leden met een lekker Valentijns ontbijt. Ook dit jaar mocht de inhoud van de goed gevulde ontbijttas gezien worden: dank je wel.

Een speciale vriendschap

voetstap

Als ik tegen iemand zeg: “Ik geloof”, zie ik vaak het voorhoofd fronsen. Er komt geen antwoord, geen reactie. Mijn geloof was vroeger heel klein.
Het is gegroeid doorheen de jaren. Je kan het vergelijken met “een vriendschap”. Vriendschap op jonge leeftijd is leuk; je vriendjes tellen mee, overal, maar meestal altijd. Vriendschap nu, betekent iets anders. Het zit meestal dieper, verspreid in lagen in je ‘zijn’. Je weet nooit precies wanneer iemand je beste vriend is geworden. Je kan niet zeggen: het was op de twaalfde maart, of: toen ik hem hielp omdat hij in het ziekenhuis verbleef, of toen, …  Neen, één ding is zeker: het is en blijft je beste vriend, voor altijd, en je voelt het in je buik. Je kan je vriend je grootste geheimen toevertrouwen, zelfs meerdere malen per dag, en weten dat ze bij hem veilig zijn. Vertrouwen is de beste basis voor een vriendschap.

Ik denk terug aan zuster Christel, de zuster overste van de lagere school waar ik was, jaren en jaren geleden. Ze vertelde toen over haar gelovig zijn: “Jezus is mijn geliefde, mijn vader, mijn moeder, mijn broer, mijn beste vriend, mijn alles.” Toen vond ik het lachwekkend, ik een meisje van amper 10 jaar. Nu past dat beeld ook bij mij. Jezus is voor mij mijn beste vriend, Hij is voor mij alles samen: mijn toeverlaat, mijn luisterend oor, maar ook mijn ‘thuis’.
Sinds jaren associëer ik geloof en geloven met liefde en liefhebben. God is liefde. Graag zien is liefhebben. Geloven is God graag zien. Zie je de overeenkomst?
Als iemand me vraagt: wat is geloven? Dan leg ik al gauw het verband uit tussen geloven en liefhebben. Iemand graag zien, zoals er de liefde is tussen een man en een vrouw, tussen ouders en kinderen, de diepe vriendschap die je voelt voor je buurvrouw, je beste vriend of vriendin. Die band maakt dat je gelooft in die vriendschap, in die partner/vriend. Zo is het ook met God. Met Hem praten schept een band, onzichtbaar, maar hij is er wel. Een vertrouwensband die je met elkaar ‘smeedt’.

Ken je het verhaal van de voetstappen in het zand? Als de eenzame, gekwetste man over het zand loopt en achteromkijkt naar zijn leven, ziet hij teleurgesteld maar één paar voetstappen. Hij vraagt vertwijfeld aan God: “God, waar was jij toen ik je nodig had? Ik heb mijn weg gewandeld, maar ik zie maar één paar voetstappen op mijn weg, waar was jij? Ik dacht dat je altijd naast me liep?” En God antwoordde: “Mijn vriend, ik heb je gedragen in al die nare dagen, daarom zie jij maar één paar voetstappen in het zand.”

Dat is het nu net. Weten dat Hij er is. Dat Hij er is voor mij. Dat Hij mij nabij is. Dat Hij me niet verlaat. Daar gaat het volgens mij om. Vertrouwen in liefhebben. Liefhebben in vertrouwen

Eveline Lemmens

  

KWB Op bezoek in het museum in Hechtel

museum kwb 1 2016

museum kwb 2 2016

museum kwb 3 2016

zaterdag middag 30-01-2016 heeft KWB Boseind een bezoek gebracht aan de disteleerderij en het klokken museum te Hechtel. De stokerij bestaat sinds 1833 en heeft een ambachtelijk productieproces. Zij maken jenevers,likeuren,advocaten en andere geestrijke dranken. deze dranken worden volgens aloude recepten gemaakt. De dranken die we hebben mogen proeven smaakten precies naar meer. Ook werd er een bezoekje gebracht aan het bij behorende klokken museum. Hier kijken en genieten van talrijke oude en zeer mooie klokken.


NIEUWJAARSBORREL FEMMA

nieuwjaar femma 2016 2

nieuwjaar femma  2016 1

19 januari, Nieuwjaarsborrel voor de leden van Femma Boseind Neerpelt.

Tijdens het fruitsap- of bubbeltjesaperitief vermaakte de jonge goochelaar Mick uit Meeuwen-Gruitrode de aanwezigen met boeiende kaart- en baltruukjes.

Rode balletjes die plots verdwenen of vermenigvuldigden in een gesloten hand, een speelkaart die verdween maar terug gevonden werd- opgeplooid!, in de mond van de goochelaar, een dansend bijzettafeltje, metalen ringen die zomaar ineen schoven en op een blaastocht weer uit elkaar gehaald werden, en nog meer... Vele zinsbegoochelingen die ons erg imponeerden. Met open mond werd dit showspel bewonderd...  Een heerlijk paprikasoepje en enkele hapjes later werd de voorstelling van het nieuwe jaarprogramma voorgelezen. Het jaar 2016 word opgevuld met leerrijke en boeiende  Femma activiteiten.

De aanwezigen namen voldaan  glimlachend afscheid van het bestuur. Het geheim van de verdwenen kaart, harten koning, was ook weer opgelost.

Iedereen kon vredig naar huis gaan en weer rustig slapen.

CATECHISTEN OP BEZOEK BIJ SINT- ODA

sint oda 1 boseind 2016

sint oda 2 boseind 2016

Op zondag 17 februari gingen de kinderen van de catechese van Boseind op bezoek in het

Sint-Oda te Overpelt. Ze mochten hier een viering bijwonen met priester Gerard. Het was super om dit samen met de gasten van het Sint-Oda te beleven.
In deze viering werd er niet alleen gebeden, er werd ook gezongen, gedanst, muziek gemaakt en vooral veel gelachen. Iedereen, jong en oud genoot van deze viering. Ook waren er veel gasten die een hand wilden schudden of een knuffel wilden geven. Onze jongeren gingen hier allemaal in mee, het was mooi om te zien hoe vreemd, vriend werd. 

ZIEKENZORG BOSEIND-NEERPELT ZET HET NIEUWE JAAR FEESTELIJK IN.

Foto 2016 1 Ziekenzorg Boseind 

Foto 2016 3 Ziekenzorg Boseind

Foto 2016 2 Ziekenzorg Boseind

Het nieuwe jaar wordt door Ziekenzorg Boseind ingezet met twee feestelijkheden:  een feestje voor de kernleden op dinsdag 5 januari als dank voor hun jaarlijkse inzet en een Driekoningenfeest voor de leden op zaterdag 9 januari.

De voorzitster bedankte de 22 kernleden en bracht met een passende tekst de nieuwjaarswensen over.  Lène Schildermans stopt als kernlid, hoewel ze toch aan de zijlijn nabij wenst te blijven.  Sinds 1990, precies 25 jaar was Lène altijd trouw op post.  Zij werd tevens bijzonder gewaardeerd voor het maken van kunstige verjaarskaarten voor alle leden en was ongeëvenaard in het bakken van krokante boekweitpannenkoeken tijdens het jaarlijks pannenkoekenfeest.  Zij mocht als dank een bloemstuk in ontvangst nemen.  Het dagelijks bestuur wist dit jaar de kernleden extra te verrassen dankzij de kookkunsten van Philomène.  Het was daarenboven een aangename, ontspannende en, zoals men dat tegenwoorigd noemt, teambuilding bijeenkomst.

Het Driekoningenfeest kende een goede respons met 106 inschrijvingen.  De tafels in Parochiezaal “De Kentings” waren door de kernleden keurig opgesteld en met passende bloemstukken gesierd.  Na het welkomstwoord van de voorzitster, kaderde onze pastoor op rust, Jef Hoydonckx, de Kersttijd in het kerkelijk jaar en sprak een bemoedigend woord en gebed.  Zes zangers van het koor “De Piccolo’s” als koningen gekleed en met een ster voorop verrasten iedereen met hun intocht in de zaal en zongen een mooi Driekoningenlied.  Als ontspanning was Lucienne Tevenie van Hasselt uitgenodigd.  Met begeleiding van “keybord” bracht zij muziekanimatie.  Al de mooie liederen van voorbije jaren, in het collectieve geheugen geprent,  kwamen aan bod en werden meegezongen.  Vervolgens was er een warme schotel gevolgd door een feestelijk gebakje.  Om 18 uur werd dit feest besloten in de kerk met een eucharistieviering opgeluisterd door het mannenkoor  van Bocholt.

FEMMA NIEUWJAARS RECEPTIE

femma nieuwjaar 2016 1

femma nieuwjaar 2016 3

femma nieuwjaar 2016 2
De kern groep van femma heeft het nieuwe jaar goed ingezet met een lekker glaasje wijn en een heerlijke kaasschotel , ze hebben weer veel plezier gehad , dus ze zijn 2016 weer goed begonnen , en natuurlijk hoorden daar ook weer cadeautjes bij , ieder kernlid had een cadeautje meegebracht en met een spelletje te spelen kreeg ieder een ander cadeautje da was weer lachen

Copyright © 2015

Created by P.C.