Samana Grote-Heide vierde Kerstmis en Nieuwjaar.

samana gr h dec 2017 1

samana gr h dec 2017 2

samana gr h dec 2017 3

samana gr h dec 2017 4

samana gr h dec 2017 5

Samana Grote-Heide vierde deze week Kerstmis en Nieuwjaar. We wensten mekaar een gelukkig en gezond 2018. Hilda verwoorde in de bezinningstekst rond kerstmis met het beeld van ‘Er moet ’n ster zijn voor…. We luisterden naar een mooi lied: “You raise me up”,gezongzn door Helene Fischer en Celine Tam. We genoten van ’n heerlijk lekkere oude boerenkost  en een lekker glaasje. Gerrit liet zijn prachtige stem bewonderen door het “Wolgalied” van de operette” Zarewitch” van Frans Lehar.

We eindigden met ’n reuzetombola,waar iedereen prijs had. Hartelijk dank aan Lein en Mariette voor hun kookkunst en aan iedereen die aan de leden van Samana een gezellige namiddag bezorgden.

Kerstconcert

kerstconcert gr h 2017

concert gr h dec 2017

Terwijl er op 17 december op verschillende plaatsen in de regio werd gemusiceerd, liep de kerk hier vol voor het optreden van orkest “Falta de Tiempo” en het parochiekoor van Grote-Heide. De vele mooie reacties bevestigden dat toehoorders genoten van woord en klank. In het parochiecentrum mocht iedereen genieten van een glaasje, koffie en cake, en wat deed het goed om ook daar weer te mogen horen hoe dit concert vele harten raakte.  DANK aan alle muzikanten, DANK aan het zo talrijke publiek !

Voor iedereen een ZALIG KERSTFEEST en fijne feestdagen.

Okra Grote-Heide vierde Kerstfeest

orka gr h dec 2017 1

orka gr h dec 2017 2

Okra Grote-Heide vierde hun jaarlijks Kerstfeest met 78 leden,waaronder ook 5 jubilarissen van 90 en 80 jaar. De jubilarissen: Jaak Peeten, Fons Vanhoudt,Henri Heesakkers en Catho Schildermans werden bedacht met een mooie attentie. Voor de ontspanning zorgde Harry Geunis met zijn mooie muziek. We genoten allen van een lekker warm buffet en iedereen ging tevreden naar huis met een mooi kerstgeschenk.

Kleuters nodigen bejaarden uit.

grootouderfeest gr h dec 2017 1

grootouderfeest gr h dec 2017 2

De kleuters van de lagere school “De Regenboog” Grote heide nodigden de bejaarden uit om samen met hun een fijne namiddag door te brengen. Ze stelden het beste van hun talenten  ten toon door te zingen en tekstjes op te zeggen voor de aanwezigen. Deze waardeerden dit en gaven hen een fantastisch applaus. Na hun optreden gingen de kleuters een babbeltje slaan met de oudere mensen, het ging er gezellig aan toe bij het nuttigen van een tas koffie en een wafeltje. Ook de kleuters werden bij het verlaten van de zaal voorzien van een lekker mandarijntje omdat ze zo hun best hadden gedaan. Bedankt kleuters en het onderwijzend personeel om dit initiatief te organiseren en het was heel gezellig. 

Vormelingen Grote Heide zijn van start gegaan!

fakkeltocht gr h 2017

Met 15 zijn ze, jongens en meisjes die gekozen hebben om op zondag 20 mei 2018 hun doopbeloften te hernieuwen.

Zaterdag 18 november is er een eerste ontmoeting geweest met hun catechisten. Na een warme welkom is de groep op verkenning gegaan in onze mooie kerk. De initiatieviering  voorgegaan door Staf,onze pastoor, is een mooi initiatief om onze vormelingen de werking en betekenis van een viering beter te doen begrijpen. Stap voor stap leren ze waarom bepaalde handelingen een plaats hebben in een eucharistieviering. Ook belangrijk want zondag 26 november heeft de startviering van de vormelingen en eerste communiekantjes plaats  gevonden.

Na deze boeiende uiteenzetting kreeg elke vormeling een opdracht om attributen in de kerk te zoeken. Eenmaal gevonden konden zij als gids dit aan elkaar vertellen. Er was een grote inzet en belangstelling in de groep.

Een fijne voormiddag werd afgesloten met een koekje en een volle jaarkalender om mee naar huis te nemen.

Fakkeltocht 1 december in Peer Wauberg.

De kou trotserend brachten onze vormelingen samen met 1244 jongeren uit Limburg het licht onder de mensen. Trekkend door de straten met een fakkel in de hand toonden onze vormelingen aan elkaar dat ze als een fijne groep een lichtpuntje voor elkaar willen zijn. De start van de Advent via dit licht onder de mensen brengen.

In een mooie verwarmde kerk was er nadien een moment van bezinning, zang en gebed.

Jongeren uit Peer speelden het verhaal van Samuel na, onze bisschop Patrick Hoogmartens sprak alle jongeren toe in het thema: IK BELOOF. Bij het naar buiten gaan mochten we een mooi kaartje ontvangen. Een kaartje om aan iemand te geven die de betekenis van kerst om de een of andere reden is kwijtgeraakt.

Al onze vormelingen hebben ervan genoten en vonden dit een fijne ervaring. Met een warme tas soep werd er onder elkaar verteld hoe spannend de tocht was geweest en welke vormelingen uit een andere parochie ze ontmoet hadden.

Maar onze avond zat nog vol verrassingen. Op het grote podium werden 3 tickets verloot om op Pluskamp te gaan en opeens hoorden we......Niels Goorman. We zijn met ze’n allen een gat in de lucht gesprongen en zeer voldaan om 22.00h naar huis gereden.

Onze fakkel heeft op deze avond veel vuur, warmte en blijdschap gebracht. Onze vormelingen steken met een lichtje in hun hart de eerste kaars van de adventskrans aan.

Feest van parochiemedewerkers

parochiefeest gr h nov 2017 1

parochiefeest gr h nov 2017 2

Ieder jaar ter gelegenheid van het feest van de H.Cecilia, patrones van de zangkoren, vierde de parochie haar parochiemedewerkers met hun partners.

We begonnen met ’n bezinning,waarin de teksten ons bemoedigden om samen onze zorg voor onze parochie te delen,want zij gaat ons erg ter harte. Wij zijn fier op onze medewerkers,maar ook bezorgd naar de toekomst toe.

We genoten van een lekkere broodmaaltijd,waarvoor alle dank aan Josée en Liliane.

Door het lot werd Gerrit Goorman gekozen tot medewerker van het jaar,die ’n mooie wisselbeker kreeg die hij het ganse jaar mag bewonderen en ook mag afstoffen.

Voor de ontspanning zorgde Corry Brusselaers, die met haar mooie stem vele gekende liedjes liet horen. Tussendoor gaf ze de micro door om uit volle borst mee te zingen. Eén positieve noot kwam hier onverwacht naar boven kwestie zangtalent en entertainment tot groot jolijt van iedereen. Tot slot werd door iedereen alles netjes opgeruimd. Het was een gezellige en ontspannende avond.

Samana

samana gr h okt 2017 1

samana gr h okt 2017 2

Op zondag 15 oktober vierden we onze’ Nationale Ziekendag’. Het parochiekoor maakte van de viering een feestelijk gebeuren. In zijn homilie raakte pastoor Staf mooi de werkelijkheid aan van een leven met ziekte,waar familie en vrienden erg belangrijk zijn.In het O.C.Pax wachtte voor iedereen een lekker glaasje en een warme maaltijd.

Dat er voor al onze mensen een boodschap van bemoediging was van de kinderen uit onze lagere school was bijzonder ontroerend en deed geweldig deugd !

Dan aan ALLEN die van deze dag een bron van vreugde maakte !

KSA

ksa gr h okt 2017 1

ksa gr h okt 2017 2

De leiding van KSA dankt iedereen die onze lekkere spaghetti is komen proeven op zondag 1 oktober in O.C.Pax.Tot volgend jaar!

Op zondag 24 september was onze startdag in onze lokalen aan de Langveldweg.

De Sjo’ers Jimmers,Knimmers,Sloebers en Rojo’s hebben geweldig genoten  van de spelnamiddag en van de vriendschap onder elkaar.Proficiat aan de enthousiaste leiding en leden.

OKRA

okra gr h sept 2017 1

okra gr h sept 2017 2

Okra Trefpunt Grote heide  ging vandaag op reis naar Essen en Antwerpen

na een fijne ontvangst met koffie en gebak ,bezochten we een karren museum

mooie en oude antieke karren uit het vroegere verleden

Na het middag maal dat heel lekker was trokken we met de bus door het havengebied

het was de moeite omdat allemaal te zien.

Iedereen ging weer tevreden naar huis.

Toneel

toneel gr h 2017

De toneelgroep van de Grote-Heide:’Ieder huchtje hed z’n kluchtje’,dat ontstaan is ter gelegenheid van Neerpelt bezwijkt voor de Grote-Heide brengt weer een klucht ten tonele met als titel:moderne meiden van Luc kerkhofs.

De data van de voorstellingen zijn: op 18 oktober om 14.00 u voor Okra en Samana

 en op 20, 21 en 22 oktober telkens in ons O.C.Pax om 19.30 u. voorverkoop € 7 en aan de kassa € 8. Wacht niet te lang om kaarten te bestellen want de verkoop loopt als een trein. Als je eens goed wil lachen moet je zeker komen kijken. Iedereen is van harte welkom.

Dag van de landbouw.

tractoren dgvl

dag van de landbouw 2017 8

klik op de foto voor meer foto's

De dag van de landbouw werd dit jaar ook weer gezegend met een stralende zon. Dit jaar waren er opvallend veel kinderen met hun tractortjes aanwezig. Ook de grotere versies waren ondanks de vroege start van de oogst goed vertegenwoordigd.

De Boerenbond en de Landelijke Gilde organiseerden op zondag 17 september weer ‘De dag van de landbouw’.Traditioneel begon deze dag met een plechtige misviering,waarna de tractors mochten aanschuiven om gewijd te worden.Wat speciaal opviel dit jaar was het groot aantal kinderen die met hun speelgoedtractor de grote tractors voorafgingen.Daarna reden ze in colonne naar de varkensboerderij van de familie Maesen-Robberechts op de Broeseinderdijk.Vanaf 12 uur was dan overigens heel Neerpelt welkom voor een leerrijke wandeling op de boerderij. Vijay en Kristien zijn de tweede generatie op dit bedrijf,dat Vijay overnam van zijn vader. Het bedrijf telt maar liefst 280 zeugen,1500 biggen en 2000 mestvarkens.

Samana wandelt naar kapelleke op de Witteberg.

samana gr h aug 2017 1

samana gr h aug 2017 2

samana gr h aug 2017 3

 

Samana Grote-Heide vertrok maandag bij de Ponyfarm voor een wandeling langs het fietspad naar het kapelleke op de Witteberg in Achel.

Vele Okraleden fietsten langs een eigen langere route er ook naartoe.Samen zongen we enkele Marialiedjes en branden er een kaars.Na de terugweg genoten we allen van een stuk taart en ’n kopje koffie in de Ponyfarm.Het was er heel gezellig en danken de vrijwilligers voor hun inzet.

Federale bedevaart

bedevaart aug 2017

Verslag federale bedevaart Leuven

Op donderdag 24 augustus vertrokken we naar Leuven voor de jaarlijkse bedevaart. In het Damiaancentrum werden we verwelkomd met een kopje koffie waar we aansluitend naar een film keken over het leven van pater Damiaan.

Daarna vierden we de H.Eucharistie in de mooie Sint-Jozefkerk toegewijd aan pater Damiaan. Na het middagmaal in den ‘Domus’ bezochten we vrij de Sint-Pieterskerk,het Ladeuzeplein en de Grote-Markt. Om 16.00 u wachtten 2 gidsen ons op die de geschiedenis van Leuven vertelden door de eeuwen heen en lieten ons het mooie interieur van het stadhuis zien met de nodige uitleg. Het was een leerrijke en boeiende vertelling over Leuven. Na een gezellig terrasje reden we voldaan weer huiswaarts en kijken al uit naar de volgende bedevaart.

Samana Grote-Heide bezoekt fusiegemeente

samana augustus 2017

Samana Grote-Heide bezocht de 2 fusiegemeenten Neerpelt en Overpelt.

Twee oud-schepenen,Hubert Fransen uit Neerpelt en Guido Renckens uit Overpelt gidsten ons door de nieuwe fusiegemeente. Het was een unieke ervaring.

Wij zijn op plaatsen geweest waar wij anders nooit zouden komen. Met de sublieme uitleg van beide heren kunnen wij stellen dat wij na de fusie een volwaardige gemeente hebben op alle vlakken. Gelukkig hadden wij een zeer goede buschauffeur om de kleine hoekjes van de fusiegemeente te bezoeken. Het was meer dan de moeite waard.

Parochiaal kerkkoor

zangkoor gr juni 2017

Om al onze koorleden te danken werd het werkjaar afgesloten met ’n heerlijk drankje en lekker ijs. Onze dirigent  mocht voor alle inspanningen een bloempje ontvangen van ons oudste koorlid Gerard ! Aan iedereen een welverdiende vakantie.

Okra Grote Heide had vandaag hun jaarlijkse fietstocht naar Breugelhoeve in Peer

met 31 leden genoten we van een lekker stuk taart en koffie

We deden nog een kwis ,  het ging er gezellig aan toe. en ieder ging weer tevreden naar huis.

fiesttoch gr h 2017 juni 1

fiesttoch gr h 2017 juni 2

 

Eéndaagse vormelingen Grote Heide op zaterdag 21 mei.

eendaagse vorm gr h 2017 1

eendaagse vorm gr h 2017 2

 

Ook dit jaar zijn 9 jongens en meisjes voor een laatste maal samengekomen om hun catechesejaar af te sluiten en zich goed voor te bereiden op hun Vormsel dat plaatsvindt op 4 juni in de kerk van het Centrum. Het was een dag met veel doe-opdrachten, oefenmomenten voor de vormselliedjes en tijdens de middag allen samen genieten van lekkere frietjes en een ijsje.

En dat er de inzet en het plezier was tijdens deze activiteiten was duidelijk merkbaar. Een spel met verschillende soorten olie en het maken van een “zalfje” brachten voor de vormelingen meer duidelijkheid betreft het Chrisma en de H.Olie. Stap voor stap zochten de kinderen naar de betekenis van de Handoplegging door gebarenspelletjes, het zoeken van spreekwoorden over handen. Om de beurt oefenden zij in een rollenspel welke symbolen de vormheer gebruikt om deze jongens en meisjes te vormen. Probeerden zij in kringgesprekken aan elkaar te vertellen waarom zij dit engagement mogen en durven aan te gaan. Zij besloten: ik wil gevormd worden!

Tijdens het schrijven van hun wensjes naar elkaar zullen straks in hun wensdoosje ook de mooie herinneringen van een toffe groep een plaatsje vinden. Zij mogen deze doosjes ontvangen tijdens de Dankviering op zondag 11 juni in de kerk.

Deze vormelingen eindigden met een leuke dag en zijn het er met hun catechisten over eens.....voor zo een belangrijke opdracht kan je best maar goed voorbereid zijn.

Josee en Marjet

Kruisdagen

kruisdagen 2017 1

kruisdagen 2017 2

 

 

3 dagen voor Ons Heer Hemelvaart en telkens om 9.00 u ‘s morgens wordt er in een eucharistieviering gebeden voor de vruchten van de aarde.

De eerste viering had plaats bij Vijay en Kristien Maesen op het einde van de Broeseinderdijk, waar ook op de derde zondag van september de dag van de landbouw zal

plaats vinden.

SAMEN MET OKRA REIZEN HASSELT GINGEN  VIER LEDEN VAN OKRA TREFPUNT GROTE HEIDE MEE  NAAR HET ZONNIGE EILAND MALLORCA

EN GENOTEN WE VAN EEN HEERLIJKE VAKANTIE

maiorca gr h 2017

maiorca gr h a 2017

maiorca gr h b 2017

 

Samana Grote-Heide op bedevaart naar Tongeren.

samana gr h mei 2017

Op woensdag 3 mei vertrokken 30 leden van samana Grote-Heide naar Tongeren,naar de H.Rita ,voor hun jaarlijkse bedevaart.

De H.Rita staat bekend als patrones van de hopeloze gevallen.Ze wordt onder meer aangeroepen voor examenvrees en voor de pokken.

Bij aankomst hebben we een mooie bezinning gehouden in de kerk van de Sint-Jozef parochie.

Daarna wandelden we naar de mooie O.L.Vrouw basiliek.

Als slot genoten we van een heerlijke maaltijd.

Op de terugweg naar de autobus werden we overvloedig besprenkeld met natuurlijk regenwater

Okra

okra gr h lentefeest 2017

okra gr h lentefeest a 2017

Vandaag vierden Okra trefpunt Grote Heide hun Lentefeest. Met 70 leden genoten we van een feestelijk buffet , en ontspanning van El Pedro De lachspieren hebben hun werk gedaan ,en ieder ging tevreden naar huis

Paasfeest Samana

pasen grote Heide 2017 a4

 

pasen grote Heide 2017a 6

Op Witte Donderdag vierde samana Grote-Heide haar traditioneel paasfeest. Het begon met een mooie paasbezinning. We genoten daarna van een lekker gebakje en een kopje koffie. Enkele kernleden bewezen dat ze ’n uitzonderlijk acteertalent bezitten om via 3 korte toneelstukjes de lachspieren op te wekken. Deze gezellige namiddag werd afgesloten met een heerlijke broodmaaltijd. Onze hartelijke dank gaat uit naar al die vrijwilligers die deze namiddag tot een succes maakten en dank aan alle aanwezigen en voor iedereen een zalig paasfeest.

Paasviering

pasen grote Heide 2017 a 1

 

pasen grote Heide 2017 a 2

pasen grote Heide 2017 a 3

Gelijk alle jaren was er weer een geweldige feeststemming door de feestelijke paasviering met wijding van het doopwater ,het vuur en de paaskaars en de gezellige receptie achteraf in de kerk. Er waren vele blije gezichten en een speciale dank gaat uit naar het koor,de versierders van de kerk,de kerkpoetsers en de vele vrijwilligers bij de receptie.

Van ganser harte ook veel dank aan onze pastoor Staf in het voorgaan van de viering en de mooie gedachten in de homilie.

Parochiebrunch – Grote-Heide

brunch gr h 2017 1

 

brunch gr h 2017 2Op zondag 12 maart liep ons parochiecentrum gezellig vol voor de jaarlijkse brunch. Het was verwennerij voor de bezoekers om te mogen aanschuiven aan mooie tafels met een keuze uit veel lekkers, en zeker ook de hartelijkheid deed ons allemaal deugd ! Een welgemeende DANK aan toch maar weer de vrijwilligers voor de zorgzame voorbereiding; zij staan er elk jaar opnieuw om ons te verwelkomen met een groet en een drankje ! Heerlijk !

Het is nagenieten !

Bezoek in B.C St. Elisabeth in Wijchmaal op 15 februari.

bezoek sint elisabeth 1a

 

 

bezoek sint elisabeth 4a

Toen we voor het gebouw stonden deed Marjet nog de uitleg maar ik stond te popelen om naar binnen te gaan. Toen we binnen waren wist ik niet wat me overkwam.

We werden verwelkomt in een kring en hebben ons voorgesteld. Een meisje wou meteen vriendinnetje worden.

Ze hadden allemaal een andere leeftijd en dat was voor hen geen enkel probleem want ze kunnen goed met elkaar overweg .Daarna hebben we spelletjes gespeeld.

Toen we weg gingen vond ik het jammer.

Dit was een hele ervaring voor mij waar ik lang over na heb gedacht.

            ANOUK

Het was prachtig dat we zoiets moois voor elkaar kunnen doen. Jongens en meisjes zitten in een leefgroep, spelen spelletjes, koken, verjaardag vieren dat doen zij net zoals wij en daar is het goed geordend. Fantastisch iedereen is blij maakt niet uit wie of wat je was. We waren nog er geen minuut en ze wouden vrienden worden.

Verstoppertje  spelen, dansen, voetballen, klimmen en steppen dat kunnen ze goed.

En ze hebben ook een groot schema waar ze zien wat ze moeten doen. leeftijden maakt niet uit, de ene was 15 en de andere 10 en zitten zo ook in een klas . Ik ben 11 mijn vriend is 11 de hele klas is 11, nog een keer. Het was geweldig.

            THIJS

Ze waren in 1 groep en het was allemaal een andere leeftijd. Ze wouden al meteen met ons spelen en het was er heel groot. Er was ook een winkeltje waar ze alles zelf maken. We speelden eerst allemaal binnen en dan gingen we naar buiten spelen in het speeltuintje. We kregen ook een rondleiding in een speciale speeltuin.

            JOLIEN

Parochiale brunch

Het parochieteam nodigt u vriendelijk uit op haar jaarlijkse brunch op zondag 12 maart  van 10.30 u tot 13.30 u in ons O.C.Pax.

De prijs voor volwassenen bedraagt € 12,00 en voor de kinderen vanaf 6 jaar

 € 6,00.

Je kan inschrijven bij Jan Alders 011 64 00 81, Gerard Hermans 011 64 01 02 of Josée Bollen 011 66 21 86.  Gelieve in te schrijven vóór 5 maart.

Deze parochiale brunch is een ideale gelegenheid om met andere parochianen, vrienden, familie en buren eens gezellig te tafelen. 

Laat daarom deze gelegenheid niet voorbij gaan.

Het parochieteam hoopt u op zondag 12 maart  te ontmoeten in ons O.C.Pax.

Lady’s Night van KVLV Grote Heide

Ladysnight gr h 2017

Na toch wel wat inspanningen van het team en bestuur van KVLV, was het dan zover.

De avond kwam stilaan op gang. Elke bezoeker kreeg een  goody –bag mee, wat al voor blij gezichten zorgde. Danone zorgde voor een gezonde yoghurt en handelaars uit de buurt zorgde dat de gesponsorde rugzak van VTM goed gevuld was! De sfeer was gezellig en de standhouders konden hun waar op ruime en overzichtelijke manier aan de man brengen. Bij een drankje en door de dames van KVLV met liefde gemaakte wafels, chocomousse en rijstpap, werd het een fijne “Lady’s night”.

KVLV Grote Heide organiseert :

ladies night kvlv uitnodiging

Heb je zin in een avond gezellig shoppen met vriendinnen bij een hapje en een drankje?

Kom dan vrijdag 17 februari 2017 naar zaal Pax in Neerpelt.

Iedereen welkom van 18u-22u, inkom gratis.

Voor de eerste 50 ladies is er een gratis goodie-bag.

H.Amandus

CCE17012017 0000amandus 2

De apostel van de Franken en van Vlaanderen”,zo wordt de heilige Amandus genoemd. Hij werd op het einde van de zesde eeuw geboren in Gascogne in Zuid-Frankrijk en trad al jong in als monnik in het Benedictijnenklooster van La Rochelle. Daar zou hij zich hebben laten inmetselen en 14 jaar lang als kluizenaar geleefd hebben. Tijdens een pelgrimstocht naar Rome stuurde de paus hem als missiebisschop naar Gallië om er de Franken te gaan bekeren. Die zending was een soort verbanning die hem werd opgelegd omdat hij opmerkingen zou gemaakt hebben over het zedenloze leven van koning Dagobert I. Nadat Amandus in Vlaanderen een aantal kloosters had gesticht, onder meer in Gent,Drongen,Sint-Amandsberg en Elnon werd hij in de periode 647-649 bisschop van Tongeren-Maastricht. Dat bleef hij niet lang,want na drie jaar werd het heimwee naar Vlaanderen te groot en dus trok hij opnieuw westwaarts. Hij stierf op zijn 90ste in het klooster van Elnon(nu Saint-Amand-les-Eaux). In Limburg is er een Amandusdevotie in Wijshagen,Opglabeek, Stokrooie en Zammelen. In Stokrooie wordt hij nog altijd aangeroepen tegen reuma en andere pijnen in de ledematen.

Gebed ter ere van de Heilige Amandus

Vader van barmhartigheid

en God van alle troost,

op voorspraak van de H.Amandus

vragen wij U,

help hen die door de pijn van

jicht of reumatiek worden beproefd,

of die lijden aan zenuwziekte.

Mogen zij,door tussenkomst van de

H.Amandus genezing bekomen van hun kwaal.

Wij geloven dat gij voor ons

een goede en betrouwbare God wilt zijn,

die ons bijstaat in al onze noden.

Geef ons dan ook de kracht om in alles

Uw H.Wil te vervullen

en met geduld en vertrouwen

de lasten van het te verdragen.

H.Amandus, bid voor ons.

Driekoningenfeest SAMANA  2017

 driekoningenfeest gr h 2017

Op donderdag 5 januari vierde SAMANA Grote-Heide haar ‘ Driekoningenfeest ‘.

Na een mooie bezinning mocht iedereen genieten van een heerlijke warme maaltijd ! ECHT lekker !!! Oprecht BEDANKT voor zoveel werk en kunde, Léne, Marjet en Michel !

We hebben hier op de Grote-Heide een groot natuurreservaat nl. het Hageven. Jan Alders gaat regelmatig wandelen in dit reservaat en neemt praktisch altijd zijn fototoestel mee. Hij doet dit al jaren en heeft tijdens zijn wandelingen vele mooie foto’s gemaakt. Van deze foto’s heeft Jan een prachtige power-point presentatie gemaakt, hij heeft deze gepresenteerd en voorzien van professionele uitleg. Iedereen heeft hiervan kunnen genieten omdat de meeste van ons niet wisten wat er allemaal te zien was in het Hageven. Jan bedankt het was een mooi verhaal, ge hebt er veel vrije tijd in gestopt.

De mooie namiddag werd afgerond met een tombola en ’n chocolade verrassing   waarvan één snoepje tekende met onze nieuwe naam “ SAMANA”.

Van harte DANK aan alle vrijwilligers en aan onze leden die telkens weer blij en dankbaar huiswaarts keren.

KVLV Grote Heide op uitstap.

kvlv uitstap gr h dec 2016

Vrijdag morgen, vroeg voor enkele dames, stond de bus om 7.30 ons op te wachtend aan de kerk.

De sfeer zat goed en we hoopten op een rustige rit naar Brussel. Niet te rustig want files konden we missen omdat we om 9.45 u op de VRT werden verwacht. Hier kregen we een rondleiding en konden we plaatsnemen in enkele bekende studio’s. De professionele uitleg met de nodige humor, hebben ons toch een heel goede kijk achter de schermen gegeven. Sporza en de “zeven de dag “ hebben geen geheimen meer voor ons. Ook “de madammen” hebben we aan het werk gezien aan de andere kant van het scherm.

Na het middagmaal werden we afgezet aan de kerstmarkt op de Grote Markt. Het was een flinke wandeling in hartje Brussel, maar dan had je ook alle bezienswaardigheden gezien. Sommigen hebben zelfs de winkelstraat gevonden! Tegen de avond werd het nog gezelliger met al de lichtjes in de reuze boom en de speciale verlichting van het stadhuis. Om 18 u werden we weer terug aan de bus verwacht en enkel dames namen daar een fietstaxi omdat ze een beetje verdwaald waren. Plan trekken noemen we dat, alhoewel ze medelijden hadden met de fietser (in Brussel is het toch nog wel wat heuvelachtig).

De terugweg verliep ook weer prima. Voldaan, wijzer en met plaats in onze portemonnee namen we rond 20 u afscheid van elkaar. Een geslaagde uitstap die zeker navolging verdient. 

polskapel dec 2016

We hebben het al allemaal wel eens gebruikt op de Grote Heide, “aan het altaar links of recht, nog voorbij het altaar”.

Het is een baken op de Grote Heide. Het ontstaan is ongeveer 1958 (we zoeken het op aan de hand van foto’s en overleving). Jaarlijks had de processie zijn stopplaats. De hele buurt zorgde mee voor de aankleding met boompjes met linten en papieren bloemen. Er waren zelfs staanders om bloembakken in te zetten die bij de buren het hele jaar door werden gestockeerd om  dan met de processie uitgehaald te worden en langs de straten gezet te worden. Groot en klein was er mee bezig het hele weekend. Er werden bloemen geknipt, ganse wasmanden vol, om op de straten te strooien ( niet meer voor te stellen in deze tijd). Voor heel de buurt een mooie tijd, iedereen hielp mee.

Jammer genoeg deed “ de tand des tijd” zijn werk en hier en daar brokkelde er al eens en steen los. Tot er deze zomer een balk van het altaar doorbrak en ons L. Vrouwke pardoes in het struikgewas verdween. Een telefoontje naar de gemeente, om de boel op te ruimen en het zo veilig te houden, kreeg onmiddellijk gehoor.

Maar wat nu? Opbouwen in de zelfde vorm of iets anders? We willen het niet perse “erfgoed” noemen, maar toch. Het heeft wel iets. In overleg met de buren en de gemeente werd beslist om het terug op te bouwen in ongeveer zijn oorspronkelijke staat en met het gerecupereerde materiaal.

Heel goed is het geworden, met dank aan het personeel van de gemeente, die het met veel inzicht en tact hebben hersteld. Zo is het wel weer voor een  50 tal jaren verzekerd tegen weer en wind, en kunnen wij weer zeggen “aan het altaar links of rechts, nog voorbij het altaar”!

kerststal Grote Heide 2016 3

Okra Grote Heide vierde op 8 December hun Kerstfeest daar waren 81 leden die zich hadden ingeschreven Daar werden de 80 en een 90jarige en 95jarige gehuldigd.

Het was een leuke gezellige namiddag

okra grote heide kerstf 2016

okra grote heide kerstf 2016a

Kerstmarkt in de school

affiche kerstmarkt gr h 2016docx

De directie,leerkrachten en leerlingen van de school’De Regenboog’ Grote-Heide nodigen iedereen uit op hun kerstmarkt op vrijdag 16 december vanaf 17.30 u.

Er liggen mooie kerstspulletjes te koop,gemaakt door de leerlingen van de school.

De Kerstman komt op bezoek en er is leuke randanimatie voorzien in de sporthal en zaal Pax. Ook kan je genieten van een lekkere hot-dog,soep en jenever….

De leerlingen zouden het ten zeerste plezieren om hun creaties te komen bewonderen.

Toneel:Goei boter

toneel goei boter 2016 3

Toneelgroep “Ieder gehuchtje hed z’n kluchtje”speelde de klucht’Goei boter’ van Luc Kerkhofs. Onder grote belangstelling hebben ze deze klucht gespeeld. Het waren gezellige avonden en het publiek was erg enthousiast,de lachspieren deden de volgende dagen nog pijn. De toneelgroep,die ontstaan is door ‘Neerpelt bezwijkt voor de Grote-Heide’, wil je bedanken voor uw aanwezigheid.Hopelijk zien we elkaar volgend jaar weer.

De acteurs waren:Jaak Aerts,Annemie Aerts,Anke Bielen,Frank Bloemen,Gunther Poelmans,Heidi Stam,Barbara Van Hoey en Veronique Umans.De botermadammekes die het toneel inleidden waren Christiane Knevels en Annemie Meurs.Voor het geluid en licht zorgde Wim Slegers.De souffleurs waren Nelly Vanhoudt en Magda Straks en voor de opbouw van het decor zorgde Danny Ramaekers.

Kersthappening Grote-Heide

1Kersthappening Hageheide 2016

Zoals elk jaar organiseert het buurtcomité van ‘De Hagen’ een gezellig samenzijn om de mooie kerstsfeer al te proeven. Dit jaar is het wel heel speciaal omdat het ons gelukt is om het mannenkoor uit Hasselt’het volgende punt’ te strikken,die voor jullie allen warme liederen ten gehore zullen brengen met hun prachtige stemmen.

In april hebben ze nog samen met ons parochiekoor een geslaagd lenteconcert gegeven in onze parochiekerk.

Kom en drink een jenever of glühwein,eet wat en geniet van de” gezellige kerstsfeer.

Iedereen,ook u mensen buiten de Grote-Heide is van harte welkom! Inkom gratis!!

Zangkoor Grote-Heide ; “ vieren met goddelijke akkoorden “

st cecilia gr h 2016 a

st cecilia gr h 2016 b

Op zondag 20 november vierde het koor van Grote-Heide de patrones van de muzikanten, “ St-Cecilia “. Mooi moest het zijn en wat is het geworden? PRACHTIG ! het was genieten! Dat wij met z’n allen gelukkiger worden van mooie vieringen werd nog eens extra opgemerkt tijdens de gezellige receptie. Het is zoals wij in de lezing hoorden: “ wie zingt kweekt geluk, wie zingt wordt er groter van, musiceren is fitness voor de ziel”.  Deze resultaten waren duidelijk te zien en te voelen – ’n mooie uitvoering ontroert en is voor de luisteraar een zaligheid. Bedankt voor je medewerking pastoor Staf- bedankt vrijwilligers die alles zorgde voor de receptie. Velen zullen de volgende uitspraak zeer goed begrijpen: ” het belangrijkste van de muziek ligt niet in de noten …” (Gustaaf Malher)

BEDANKT koor, BEDANKT alle aanwezigen, het deed ons allen deugd !

Hilda

zangkoor gr st cecilia 2016a

Het was een een mooie, intense Sint-Ceciliaviering, waarin het koor hulde bracht aan haar patrones van de muziek “ Sint Cecilia “. Wie ‘ feest ‘ zegt, denkt aan licht, aan schoonheid, en meer dan welke schoonheid ook, kan muziek ons in lichaam en ziel beroeren. Goddelijke akkoorden voeren ons naar hemelse sferen, doen de chaos in ons verstillen, en brengen ons dichter bij HEM . In ons bidden schuilt telkens weer dat diepe verlangen naar harmonie met de ons omringende wereld, verlangen naar harmonie in de omgang met onze medemensen, naar harmonie in onszelf. 

Feest van de parochiemedewerkers

parochiefeest gr h 2016 1

parochiefeest gr h 2016 2

parochiefeest gr h 2016 3

parochiefeest gr h 2016 4

Op zaterdag 12 november vierden alle aanwezige vrijwilligers van onze parochie het feest van de parochiemedewerkers. Met een hartelijk welkom startte de avond.  Wij beluisterden een deugddoende bezinning, waar vooral de nadruk werd gelegd op de zorg voor onze parochie  en om elkaar te blijven bemoedigen in onze vrijwillige inzet en bezieling. Wij zijn  fier op al onze  vrijwilligers maar ook bezorgd naar de toekomst toe.

Elk jaar wordt door het lot een wisselbeker gegeven aan één vrijwilliger om haar of hem te danken voor de inzet van het voorbije jaar. Dit jaar was Agnes Rabijns de gelukkige.

Daarna genoten wij allen van een heerlijk broodbuffet, dat georganiseerd werd door Josée, Liliane en Eliane, waarvoor onze hartelijke dank.

Na de maaltijd en steeds bij een lekker glaasje, werd de avond muzikaal ondersteund door Harrie Geunes, die het beste van zichzelf gaf door mooie evergreens en het bespelen van trompet en saxofoon. Sommigen lieten hun kwaliteitsstem horen en anderen konden moeilijk blijven zitten ….Samen kijken we terug op een gezellige avond,waar wij door elkaar gesteund, kunnen blijven werken aan onze mooie parochie.

DANK AAN ALLE VRIJWILLIGERS !

affiche toneel 2

Viering van SAMANA

tractatie samana gr h okt 2016

Wij vierden de ‘ Nationale ziekendag “ voor ’n tweede maal tijdens de bijzondere  eucharistie op zondag 16 oktober. Dat het echt feest was kon je horen aan de mooi gebrachte teksten,  aan de mooie gezangen van het koor, in dit alles voorgegaan door pastoor Staf. Na de viering werd een receptie aangeboden aan  alle aanwezigen, wat de gezelligheid nog warmer maakte. Deze mooie ontmoetingen doen goed aan ieders hartje en bemoedigen ons allen . Je kon het duidelijk zien en horen: de tijd is voorbij dat de één erbij hoort en de ander niet.

Daarom mag Samana klinken want “samen” staan wij krachtiger in het leven.

DANK aan ALLEN het was mooi !

Jos Cox krijgt bezoek van Berb Umans

jos Cox grote heide

Ik kan die bezoekjes niet missen

Ziekenzorg is “ZORG VOOR ZIEKEN”, het kan niet beter klinken en dat is de bedoeling van deze organisatie. Het bestuur probeert een band te leggen tussen de leden, een band van VRIENDSCHAP.

Door regelmatig een activiteit te organiseren lukken zij daar ook wel in. Ze hebben ook een actief bestuur! De wijkverantwoordelijken, in mijn geval, Berbke, komt regelmatig op bezoek, ondanks het feit dat ik nergens meer naar toe ga en dit sinds het overlijden van mijn echtgenote Truda. Ik vind het fijn dat ze contact blijft houden. Zo heeft iedere wijk een verantwoordelijke.

Een anekdote die ik onthouden heb van Pater louis, hij zei “op de feestvergaderingen zijn er meer gezonde mensen dan zieken, tenminste aan de eetlust te zien”.

Ziekenzorg deze naam gaat naar de archieven, SAMANA is voor mij nog een onbekende naam. Voor mij en vele anderen zal het ziekenzorg blijven, de gekende naam. Vooraleer de naam SAMANA is ingeburgerd zullen vele van ons het heden met de eeuwigheid verwisseld hebben!!!

Dank voor alle werk en voor al de activiteiten in ziekenzorg, sorry straks SAMANA, doe zo verder.

Interview met Berb Alders

Berb Alders

Hoe heb je het bezoek van ziekenzorg ervaren?

Eerst en vooral keek ik er geweldig naar uit.

Ik was heel blij dat ze mij kwamen bezoeken.

We dronken dan gezellig een tas koffie, deelden de laatste nieuwtjes uit

en vertelden veel over vroeger want die tijd vergeet ge toch niet.

Toen ik vroeger zelf vrijwilliger was bij ziekenzorg vroegen ze mij altijd om zo rap mogelijk terug te komen, maar nu ik zelf bezoek krijg van ziekenzorg besef ik pas goed wat dat toen betekende.

Nu zeg ik zelf ook kom zo rap mogelijk terug.

Ziekenzorg is voor mij een geweldige warme vereniging. Dat zijn mensen die naar je kunnen luisteren, je voelt dat ze met je begaan zijn en dat ze de sleur van elke dag komen doorbreken om samen gezellige momenten door te brengen.

Ik zou nog willen zeggen doe zo voort en hou er nooit mee op.

Feest nationale ziekendag

feest chronische zieken 16

feest chronische zieken 16.JPG2

Op zaterdag 8 oktober vierde Samana Grote-Heide haar jaarlijks feest.

Dit jaar stond het in het teken van de nieuwe naam van ziekenzorg n.l. ‘SAMANA’.

De voorzitter verwelkomde iedereen hartelijk en verduidelijkte deze nieuwe naam.

SAMANA is een samentrekking van “SAMEN“ en “MANA”, waarbij “Mana” staat voor “Kracht”.

De tijd is voorbij: dat de één meer is dan de ander.

De tijd is voorbij: dat de één erbij hoort en de ander niet.

Wij geloven meer dan ooit in de kracht van allen samen.

Daarom mag Samana klinken; niet zomaar om een nieuwe naam,

maar omdat wij “samen” krachtiger in het leven staan.

De brede verbondenheid van chronisch zieke mensen met

 hun zorgdragers, met vrijwilligers, met jeugd in volle bloei, met vele dorpsgenoten, laat een gemeenschap groeien in haar kracht.

De kookmoeders Lein en Mariette maakten weer een lekkere maaltijd  klaar, waarvoor onze hartelijke dank.

Daarna traden ‘De drie wijzen’ op, naar het gelijknamige TV-programma, waar Jaak Vermeire, Gerty Kristoffels en Walter Grootaarts ,gespeeld door drie leden van ons bestuur, die hun eigen betekenis vertelden over éénzelfde woord. Per tafel werd dan beslist wie de waarheid sprak. En eerlijk gezegd, er werd heel wat gefantaseerd en wie de beste verklaring bracht werd dan ook meestal geloofd , tot groot jolijt bij de toeschouwers !!!

Het feest werd afgesloten met een heerlijk dessert en iedereen werd hartelijk uitgenodigd op de feestelijke viering in onze kerk op zondag 16 oktober. Welgezind trok iedereen weer huiswaarts.

 

Samana(ziekenzorg) Grote-Heide op bezoek in het kermismuseum

Grote Heide op bezoek in het kermismuseum 2016

Samana (ziekenzorg) Grote-heide bracht een bezoek aan het kermismuseum in Hilvarenbeek.

Bij aankomst kregen we een lekker kopje koffie met een wafel.

Op humoristische wijze werden de vele oude kermisattracties terug tot leven gebracht.

Verschillende attracties mochten we door loting nog eens oefenen en bespelen.

Het was een gebeuren waar we samen veel deugd aan beleefden.

Tot slot werd ons een maaltijd aangeboden in het stemmige orgelmuseum, dat we 2 jaar geleden ook al bezochten.

Ziekenzorg Grote Heide Neerpelt – de creaclub

ziekenzorg grote heide juli 2016

Met ons gezellig groepje van de crea brachten we een bezoek aan één van de drie buitenhuizen van St. Oda. Wij mochten een uitgebreid bezoek brengen aan ‘De Vloeter’ in Overpelt. Hier verblijven 18 van de betere bewoners van St. Oda.

Van Ingrid  kregen wij klare en duidelijke uitleg over alles wat daar gebeurt.

Wij zagen allemaal mooie dingen. Er wordt voor elke bewoner die mee doet met de crea een aangepast werk gezocht dit naargelang hun mogelijkheden. Dit gebeurt onder begeleiding van een ergotherapeut samen met het personeel. Twee vrijwilligers helpen bij de afwerking. Bij het zien van hun privé ontdekten wij de interesse die ieder persoonlijk heeft. Het ging van paardrijden, zingen, kippen, poppen, muziek, kaarten maken enz. En dan te weten dat ze een verstandig vermogen hebben tussen de twee en zes jaar. Het geld dat hiervoor beschikbaar is, wordt heel goed besteed, want ze waren allemaal zeer gelukkig, wat wil je nog meer..

Proficiat aan allen die er verblijven en  werken.

Gerard.

LENTECONCERT  op GROTE-HEIDE

lenteconcert GR H 2016 1

lenteconcert GR H 2016 2

lenteconcert GR H 2016 3

lenteconcert GR H 2016 4

 

Op zondag 17 April, liep de kerk op Grote-Heide goed vol met muziekminnende zielen.

Het gemend koor van de parochie was er in concert met het mannenkoor uit Hasselt, die de ludieke naam dragen “ Het Volgende Punt “ .

Dit koor was aanwezig op ons kerstconcert met “ Falta Di tiempo “ , zo ’n anderhalf jaar geleden , en vroegen ons om met hen op te treden, en zie , dit is het geworden !

Het was een deugddoende feestelijke namiddag ! De vele positieve reacties bevestigden dit gevoel , en de opmerking van “ jullie zijn véél meer dan ’n kerkkoor “

bemoedigde ons om ons repertoire te blijven invullen met profane liederen. Te mogen horen dat het koor ’n bijzonder mooie koorklank heeft, beloont onze inspanningen op de repetities.  Toen de heren van “ Het Volgende Punt “ zich bij ons voegden, voelden wij ons ‘ de koning te rijk …’  opeens ’n verdubbeling van de manschappen , en een heerlijke klank !  Ieder koor bracht ’n solo-optreden , en verdiepten zich ook in elkaars repertoire , waar het samenvloeien der stemmen ons nog meer vreugde en schoonheid liet smaken !

Er klonken devote, grappige en guitige liederen , dus dubbel genieten van klanken en teksten.  Zulke gebeurtenissen geven energie aan koren en toeschouwers, en maken het volgende gezegde “ wat het leven ook nog daag’lijks biedt, een zaligheid blijft ’n lied “  ZEKER WAAR !

De afsluiters in het parochiecentrum lieten een gezellige drukte voelen , en de vele blije mensen gaven elkaar een rijk en dankbaar gevoel.

Met DANK aan onze bezielde leden, de vrijwillige helpende handen,  en natuurlijk het warme mannenkoor uit Hasselt .  Zij zijn te volgen op hun website www.hetvolgendepunt .

Bedevaart – ziekenzorg  Grote-Heide - 10 mei 2016

mei bedevaart ziekenzorg gr H 2016

Op dinsdag 10 mei bracht onze trouwe chauffeur JOS, ons naar een uniek  plekje in Oostmalle voor onze jaarlijkse bedevaart . Wat voor de meesten van ons nog onbekend was,  bleek ’n heel mooie  kapel te zijn .  Een goed onderlegde dame schetste in grote lijnen de geschiedenis van deze kapel – eens gebouwd door ’n graaf - na zijn dood  ’n tijd verwaarloosd , maar vele vrijwillige mensen die van deze kapel een warm en betekenisvol oord wilden maken, zijn daar door hard en volhardend werk zeer goed in geslaagd.   Een mooie bezinning bracht ons dicht bij O.L.Vrouw en het samen bidden en zingen was mooi – de akoestiek in deze kapel is trouwens bijzonder.  De dame leidde ons daarna door het Mariapark rondom deze kapel, en het werk van de vele vrijwilligers mag dan ook gezien worden.  Een heerlijke koffietafel stond ons te wachten op het einde van het parkje ; het smaakte heerlijk.  Om ons bezoekje af te sluiten had ’n plaatselijke medewerker nog ’n muzikale verrassing … virtuoos op z’n accordeon begeleide hij enkele gekende meezingers,  o.a. ‘ in de stille kempen ‘ .  Het was ’n fijne namiddag met hartelijk dank aan de bedevaarders én organisatoren.

Pasen Grote-Heide

paasreceptie 2016

paasreceptie 2016 1

paasreceptie 2016 2

paasreceptie 2016 3

 

De plechtige paasviering bracht ons weer dichter bij de betekenis van LICHT, WATER en HOOP op ZEGEN .  In de mooi versierde kerk klonken feestelijke liederen door ons koor , en na jaarlijkse gewoonte werd na de viering,  iedereen verwacht voor ’n eitje en ’n glaasje. Door de dreigende wolken kon de receptie doorgaan  onder de luifel van de vernieuwde fietsenstalling van de school.  Hartelijke Paaswensen werden uitgewisseld , en telkens opnieuw doet het deugd mekaar op een ontspannen wijze te mogen ontmoeten.  BEDANKT aan alle blijgezinde vrijwilligers ! 


Vormelingen bezoeken Sint Elisabeth

Sint Elisabeth 2016 1

Sint Elisabeht 2016 2

Sint Elisabeth 2016 3

Woensdag 9 maart zijn wij met onze vormelingen naar Sint Elisabeth geweest.

Wij mochten er ontdekken wat het betekent 'vreemd wordt vriend', door samen alle soorten  opdrachten te doen en samen met deze kinderen te spelen mochten wij ondervinden dat deze kinderen niet zoveel van ons verschillen.

Het waren zeer lieve kinderen. Samen hebben nog wat gedronken en een lekker paaseitje gesnoept en toen was het al weer tijd om naar huis te vertrekken.

Wij hadden een zeer rijke ervaring die we zeker niet zouden willen missen.

 

De vormelingen van de Grote Heide

Parochiale Brunch Grote Heide

parochiale brunch 2016

parochiale brunch 1 2016

parochiale brunch 2 2016

parochiale brunch 3 2016

Copyright © 2015

Created by P.C.