Liller Heemkundige Kring 1 september

met de mulders naar doesburg Heemkundige Kring

Traditioneel gaan de Liller Heemkundige Kring en de “Lilse Mulders” de eerste zaterdag van september op reis. Vandaag reisden ze naar het Nederlandse Doesburg in Gelderland, duizenden jaren geleden een nederzetting op de rivierduinen, sinds de Middeleeuwen een Hanzestad en garnizoensstad en tegenwoordig vooral bekend als mosterdstad. Het stadje telt slechts 11.000 inwoners en veel cultuurhistorische schatten. Het heeft ook het Stadsbierhuys De Waag uit 1478, volgens het “Guinness Book of Records” de oudste horecagelegenheid van Nederland. En deze gelegenheid was voor de Lillenaren de uitvalsbasis om het stadje te verkennen. Het werd een prachtige dag!

 

 

Dag van de landbouw

landbouwdag

geslaagde landbouwdag in s int huibrechts lille

Vandaag organiseerden de Landelijke Gilde en de KVLV van SHLille de “Dag van de Landbouw” op het bedrijf van Bert en Sara Ooms langs de Lillerheidestraat. Een greep uit het programma: fietszoektocht, ballonwedstrijd, springkasteel, strotoren, kinderlabyrint, knuffelkonijnen, traptractoren, tentoonstelling en keuring van konijnen, specifieke landbouwmachines, schattingswedstrijd. In de feesttent en op het terras konden de bezoekers smakelijk eten en drinken. Dankzij het mooie weer en een gezellige drukte werd het een geslaagde landbouwdag

 

 

 

 

 

De 473 jaar oude buksschutterij Sint-Sebastiaan

jef bax mag zich koning noemen

in SHLille houdt het koningsschieten traditioneel op kermismaandag. Er was vandaag weer heel veel volk komen opdagen op de Kompen. Het was de71-jarige Jef Bax die zich, na een urenlange strijd, voor de tweede keer tot koning schoot. Als koningin koos hij zijn echtgenote Angèle Gielen. De aanstelling van een koning gaat gepaard met eeuwenoude rituelen zoals het om de schouders hangen van het koningszilver door de schepenen; het handen wassen, geholpen door een marketentster; en dan als dank een geldstuk in de waskom werpen. Daarna wordt de schutterijvlag overhandigd. Koninklijke fanfare "Vermaak na Arbeid" speelde het Limburgs volkslied. Samen met zijn koningin mocht de nieuwe koning over de schuttersvlag het podium verlaten. Het lopen over de vlag, een zeer oude traditie, mag enkel gebeuren door koningen en kerkelijke hoogwaardigheidsbekleders.

 

De Lilse kermisweek

nadert weer met rasse schreden, en dan staan ze in Lille op scherp. En wie een scherp zicht heeft, kon zich vandaag alvast tot Lils dorpsschutter laten kronen, tenminste als hij of zij aan het eind van een lange namiddag via de zware buks de hoofdvogel af zou schieten. Na een zinderende finale was dat Tom Hendrix  Hij mag een jaar lang de titel "Dorpsschutter 2018" dragen. Overigens waren er opvallend veel dames die vandaag hun kans waagden! 

foto Dorpsschutter 2018

 

 

 

kermiszondag in SHLille, foto

was er daar zoals elk jaar de wedstrijd voor de mooist versierde fiets. Meer dan zestig kinderen hadden hun best gedaan om zo origineel mogelijk hun fiets te versieren. In optocht fietsten ze, samen met veel ouders, van De Bosuil naar het Parochiehuis.

 

foto versierde fiets

 

 

 

 

Dr. Leon Verbeekde laatste missionaris van SHLille, is even in ons land voor een korte vakantie en de nodige medische onderzoeken. Een kleine afvaardiging van de Roelandgemeenschap, de oudste oud-studentenvereniging van Lille, ontving haar lid, samen met zijn zuster, in een restaurant om tijdens een smakelijk etentje bij te praten over vroeger en nu. Leon Verbeek is missionaris in het Cogolese Lubumbashi.

Leon Verbeek 2

 

Op de foto, zittend: Lia Verbeek, Fieneke Vanduffel, Lisette Cuppens, Annie Wouters; staand: Edgard Adriaens, Mon Stalmans, dr. Leon Verbeek en Pierre Pellens.

 

 

 

120 jaar muziek bij de fanfare van Sint-Huibrechts-Lille

120 jaar muziek bij de fanfare van shlille

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Schoolfeest

schoolfeest 2018

Gisteren vierde basisschool Helibel in Sint-Huibrechts-Lille haar jaarlijks schoolfeest. Als voorprogramma was de Koninklijke fanfare ‘Vermaak na Arbeid’ uitgenodigd voor een feestelijke opening, daarna was het de beurt aan de schoolkinderen. Zij kozen dit jaar voor het thema ‘Festival Local’. Onder een stralende zon dansten ze op leuke, zomerse muziek. 

Rotali

Rotali 2018Naar jaarlijkse gewoonte ging de Rotali van SHLille het voorbije weekend naar het Nederlandse Stramproy. De oud-KSA-ers hebben er de banden aangehaald, zoals dat heet. Een confrontatie tussen twee teams, een "fietsen"-zoektocht en het spel

Homo Universalis stonden op het programma.

Sacramentsprocessie

Processie 2018 2

sacramentsprocessie in shlille 3

start processie 2018

Zondag 3 juni was er eerst de mooi verzorgde dankviering van de vormelingen en de eerste communiekanten daarna trok in Lille de Sacramentsprocessie weer door de straten

Wij hadden weer prachtig weer en veel deelnemers O.L.Vrouw werd gedragen door de Chiro en de Ksa er werd heel goed meegebeden en alle verenigingen waren vertegenwoordigd waarvoor onze dank er waren dit jaar weer een paar mooie groepen die meeliepen in onze processie.

Hoogste score voor Lilse drumband

hoogste score voor lilse schutterij 2018

De drumband van de schutterij van SHLille heeft vanavond op de Mars- en Showwedstrijden in Hamont driemaal gescoord: de drumband  werd "Kampioen der Lage Landen" in de hoogste afdeling, haalde de VLAMO-prijs voor het beste binnenlandse korps binnen en kreeg de ereprijs Trofee André Rijcken voor de hoogste score gedurende de 2 wedstrijddagen. Gelukwensen! 

De bedevaart van Okra

 

bedevaart okra l 2018

Ging dit jaar naar Heppeneert. De dienst werd opgedragen aan onze proost die er niet bij kon zijn wegens ziekte. Na een welverdiende lunch reden we de grens over naar Thorn, daar werden we opgewacht door 2 gidsen die ons het wel en wee van het witte stadje bijbrachten. De dag werd afgesloten met een afspraak voor onze volgende reis in september

AL 50 JAAR LESSEN KERKRECHT GEGEVEN

al 50 jaar lang lessen kerkrecht gegeven

In Lubumbashi (Congo) heeft pater dr. Leon Verbeek uit SHLille de cursus kerkrecht, die hij in het laatste of vierde jaar theologie geeft, alweer beëindigd. Daarbij werd dan deze groepsfoto genomen. Hij toont de studenten die in juli priester gewijd worden: drie van Madagascar, vier van West-Afrika en de overige van Congo. Verbeek: "Op de foto ziet ge met wat voor soortzwarte kindjes ik sinds zestig jaar (1957) bezig ben. Sinds 1968 geef ik hen die lessen van kerkrecht en nog altijd met heel veel enthousiasme."
Vanaf 16 juli is pater Leon weer voor een korte vakantie in ons land.

KSA Roeland en Chiro

Chiro en KSA mei 2018

De Jong-Poefkes hebben vandaag samenspel gehad met de Chiro.

Het was een leuke en competitieve dag !

Chiro Samowe

chiro april 2018

De tippers hebben hun 24u Chiro goed overleefd??

Samana

kaarsjesprocessie in shlille 2018

In SHLille werd de meimaand  ingezet met een kaarskensprocessie van de Boskapel naar de Bosuil. Na een half uurtje bidden en zingen werd er door het bestuur van de Bosuil een avondmaal aangeboden aan de deelnemers. Het geheel was een organisatie van Samana SHLille.

Op donderdag 7 juni rijden wij met de liftbus naar het Mariapark in Lommel Werkplaatsen voor onze jaarlijkse bedevaart. We vertrekken om 12.30u op het dorpsplein. Bij aankomst drinken we koffie met Limburgse vlaai. Daarna gaan we te voet naar de kerk ongeveer 35 meter,goed te doen met rolstoel of rollator voor Maria-hulde en vervolgens een muzikaal optreden van Gebak. Rond 16.30u krijgen we een warme maaltijd met ijdje of chocomousse als afsluiter.Terug rond 18.00u inschrijven voor 24 mei prijs 20

We hopen je te ontmoeten op deze gezellige namiddag !

Banneux bedevaart Sacramentsdag 31 mei inschrijven Mia Vrilix tel. 011/642818

KSA

ksaapril2018

de jong-knapen hebben vandaag een death ride gemaakt! iedereen heeft de schrik

overwonnen  en is er vanaf gegaan

Paasfeest Samana

Samana l pa 2018

Op dinsdag 3 april 2018 waren we samen om ons paasfeest te vieren in de parochiezaal van Sint- Huibrechts-Lille  . We begonnen met een bezinning om de paasgedachte levendig te houden en ons

op te roepen om echte paasmensen te zijn .Daarna smaakte de koffiekoeken en de koffie heerlijk .

Als animator hadden we Ludo uit Bilzen die ons op een geweldige manier in beweging bracht en de

sfeer er goed in stak . Om de namiddag af te sluiten aten we een lekkere koude schotel en kregen we

nog een mooie attentie vervaardigd door de mensen van Fierkant . Het was weer een fijne namiddag

met dank aan onze kernleden en aan  onze leden om zo talrijk aanwezig te zijn .

We waren samen met 84 personen .

Helibel

Helibel vast 2018

Helibel vasten 2018

Elk jaar staan de leerlingen van basisschool Helibel tijdens de vastenperiode even stil bij zichzelf en

bij hun medemens. Zo willen zij met de school geld inzamelen voor drie gekozen projecten:

Broederlijk Delen, VZW Gambia en een sponsorkind in India. Daarom organiseerden zij op vrijdag 23 maart 2018 een grote  SPONSORLOOP voor heel de school. De ouders, grootouders, vrienden,

kennissen waren tijdens deze sponsorloop ook welkom op de speelplaats om te supporteren.  Zij konden dan ook meteen genieten van de traditionele koffiestop die werd verzorgd door de leerlingen van het 5de leerjaar.

Chiro Samowe Lentefuif 2018

chiro lentefuif

Eerst en vooral willen we jullie allemaal bedanken: de feestvierders voor de massale opkomst en de geweldige ambiance, daarnaast ook de helpende handen want zonder jullie zou er geen tent gestaan hebben. Jullie hebben er allemaal samen voor gezorgd dat niet alleen jullie maar ook wij ons super geamuseerd hebben. Zonder jullie zou het nooit zo een topeditie zijn geweest! Ne dikke merci! 

Filmdag

filmdag misdienaars 2018

Op donderdag 15 februari gingen naar jaarlijkse gewoonte de Liller misdienaars naar de film. Zowel diegene die onlangs gestopt was als de nieuwe aanwinst waren van de partij en dus gingen er 6 vrolijke kinderen naar de cinema in Lommel. Ze hebben met volle teugen genoten van de film en van een

heerlijke versnapering want per uitzondering begon voor deze jeugd de vasten een dagje later.'

KSA. 

KSA FEBRUARI 2018

De Jong-Poefkes en de Poefkes hebben vandaag levend stratego gespeeld in het speelbos. Nadien zijn we nog even naar de Bosuil geweest en hebben ze nog allemaal een snoepzak gekregen van Joris Cox, merci Joris! 

Grootouderfeest in Sint Huibrechts Lille

grootol2018 1

grootol2018 2

Vrijdag 26 januari organiseerden de kleuters van Sint-Huibrechts-Lille hun tweejaarlijks grootouderfeest. Heel wat grootouders kwamen hun kleinkind bewonderen en ze genoten zichtbaar van de voorstelling met als thema  ‘Sterren op de dansvloer’. Het werd een actieve voorstelling met dansjes en liedjes. Op het einde van het feest ontvingen alle grootouders een knutselwerkje van hun kleinkind: een mooie herinnering  aan deze bijzondere namiddag.

De Liller Meulewiekers  

prins tim i bij de liller meulewiekers 1

hebben vandaag hun nieuwe prins carnaval voorgesteld. Dat gebeurde tijdens het druk bezochte Liller Frühschoppen. De prins die tijdens het tweede weekend van februari over het Groet Hertogdom Lille gaat regeren is prins Tim I. Hij is beter bekend als Tim van Daal, is 35 jaar jong, getrouwd met Ellen Janssen en vader van 2 schatten van kinderen. En hij kan héél goed voetballen! 

Kerstmusical ‘Wat als…’ door Helibel Lille!

kerst school 2017 1 1

kerst school 2017 1 2

Voor het vijfde jaar op rij brachten de kinderen van de basisschool van Sint-Huibrechts-Lille op

vrijdag 22 december een kerstmusical. Om mee te gaan met de moderne ontwikkelingen in het medialandschap kozen ze voor de musical ‘Wat als…’. Het verhaal speelde zich af in het hotel

van oom Guus. Er werd een heel gezellig kerstfeest georganiseerd. Alleen Oom Guus bleek

met een probleem te zitten. Dat probleem is al heel lang geleden ontstaan en blijft hem zijn leven

lang achtervolgen. Wat als er 2000 jaar geleden wél plaats was geweest in de herberg ?  

De twee voorstellingen waren ook dit jaar na amper twee weken voorverkoop uitverkocht.

Missie Catho Vandervelden      Kortrijk, 17 december 2017

Zuster Catho Vandervelden

Aan mijn familie, vrienden en weldoenersIk heb al geruime tijd de goede gewoonte om rond de jaarwisseling een briefje te schrijven naar mijn familie, mijn vrienden, kennissen, mijn weldoeners.

Met deze brief wil ik jullie op de hoogte houden wat mij sterk ter harte gaat. Eerst iets over mezelf.Ik ben sinds 21 augustus 2015 in België na een missionarisleven van 55 jaar in Lubumbashi en in de omgeving.Gedurende een jaar verbleef ik in het provincialaat in Groot-Bijgaarden om nu mijn definitieve stek te hebben in het rustoord van

de zusters van Don Bosco in Kortrijk.Hier wonen wij met 2 zusters

boven de 70 jaar en 18 zusters boven de 80 jaar, waaronder ikzelf.De priester die bij ons dagelijks de eucharistie komt vieren is ook een oud-missionaris. Hij was destijds ook in Mocambo toen ik daar verbleef.Dikwijls denk ik terug - hoe kan het anders - aan Congo.Ik zie vaak mijn leven als missionaris in een film voorbijgaan.Graag wil ik jullie vertellen over wat mij niet loslaat en dikwijls aan de lijve heb ondervonden: de straatkinderen in de grote stad Lubumbashi. Een heel probleem.Iemand die zich het lot aantrekt van deze straatjongeren is pater Eric Meert, een bezielde salesiaan van Don Bosco. Hij is ook al 40 jaar als missionaris in Congo actief.Hij coördineert in Lubumbashi een netwerk van opvanghuizen en scholen voor straatkinderen, waar jaarlijks bijna 600 jongeren worden opgevangen. Ik laat Eric hier even zelf aan het woord zoals hij het beschrijft in het tijdschrift VIA Don Bosco.Hoe komen kinderen op straat terecht? Er zijn meerder redenen hiervoor:Echtscheidingen, uit armoede, maar de grootste groep wel 60% wordt beschuldigd van hekserij. Zo kennen wij de economische hekserij. Als de vader van een gezin sterft is de broer verplicht om die kinderen

op te nemen in zijn gezin. Maar als de broer dan plots zonder werk valt, wordt de komst van die kinderen als oorzaak daarvan gezien en worden ze beschuldigd van hekserij en worden ze verstoten.Vele gezinnen bevinden zich in een zeer moeilijke situatie door de economische regressie.Zo een situatie is een rijke voedingsbodem voor dergelijk bijgeloof. Het aantal straatkinderen is inderdaad verhoogd door die economische situatie. We zien een verdubbeling van het aantal kinderen tussen 10-12 jaar die ’s nachts buiten moeten slapen.Het zijn niet alleen jongens die op straat leven maar ook meisjes. Momenteel vangen

wij er een 90 op in onze centra. Ze zitten vaak in de prostitutie met alle gevolgen van dien.Veertig onder hen hebben aids.De opvang gebeurt in verschillende fasen.We doen nachtrondes om hen bewust te maken dat een leven op straat geen toekomst biedt. Alle kinderen die op straat leven zijn bij Don Bosco welkom in “Bakanje Ville” om zichzelf en hun kleren te wassen.De eerste keer stellen wij een aantal algemene vragen

om kennis te

maken.Vervolgens nodigen wij hen uit om terug te komen. Als ze terugkomen is dit voor ons een teken dat zij

de straat willen verlaten. Op dat moment mogen ze blijven slapen.Momenteel zijn er dat een 40 tal tussen

6 en 17 jaar. Vervolgens laten wij ze twee weken met rust zodat ze kunnen uitkijken bij wie ze hun hart kunnen luchten. Daarna volgt een gesprek met een sociaal assistent die luistert naar hun verhaal hoe ze op straat

terecht kwamen.Belangrijk voor ons is iets over de familie te weten te komen. De gezinshereniging is voor ons

heel belangrijk. Als de jongeren na hun schooltraject niet terecht kunnen in een gezin is de kans groot dat ze

terug op straat terechtkomen. Wij kunnen ze niet blijven opvangen door de voortdurende toestroom van

nieuwe straatkinderen. Ik droom nog van een internaat met een werking rond adoptie. Dan vragen wij of wij

contact mogen leggen met hun familie om aan de ouders de vraag te stellen waarom hun kind op straat terecht kwam.Eerst wordt er gevraagd of het kind niet een zaterdag in het gezin mag komen, een nacht mag slapen,

enkele dagen in het gezin tijdens de schoolvakanties mag verblijven, om dan als laatste stap definitief terug

te gaan naar de familie. We doen ongeveer 2500 huisbezoeken. Slechts 10% onder hen komt terug op straat terecht. Eens het kind terug naar zijn familie is, vragen wij of het naar school mag gaan. Ouders die het

schoolgeld niet kunnen betalen kunnen bij ons terecht in ons centrum “Bakanja Centre” waar er momenteel 300 kinderen studeren.Ze volgen beroepsopleiding in één van onze centra. Daarnaast hebben wij ook tewerkstellingsbureaus die de leerlingen begeleiden naar de arbeidsmarkt. Een jongere afschrijven doen wii -

naar het voorbeeld van Don Bosco - nooit. We geven ze een tweede, een derde en een vierde kans. Het kan uiteindelijk misschien de goede zijn.Maar jullie weten ook dat aan dit alles een kostenplaatje plakt. Daarom dat

ik in het tijdschrift VIA Don Bosco en in Kerk en Leven reclame gemaakt heb voor ons project. Dit zijn de

woorden van pater Eric.Hier in ons huis heb ik nu meer dan vroeger tijd om te bidden: bidden voor jullie,

mijn familie op de eerste plaats - en we zijn met velen - mijn vrienden, kennissen die mij en mijn missiewerk een warm hart toedragen en voor al de mensen die mijn missiewerk in het verleden steunden en nu nog blijven

steunen. Zonder een thuisfront kan een missionaris veel minder. Onnoemelijk dank hiervoor.En zo zijn wij weer

bijna aan het einde van 2017. Wat vliegt de tijd toch. De eindejaarsfeesten zijn in aantocht. Kerstmis is in Congo, maar ook hier één van de mooiste feesten van het Kerkelijk jaar. Het is zoals onze paus Franciscus het zegt:

“Ga naar buiten    met de vreugde van het evangelie met de kleinheid en de broosheid van het Kind van

Bethlehem de armen   om-armen”.Als wij allen - ieder op zijn plaats - dit doen, maken wij onze samenleving

warmer, vredevoller en kunnen wij terecht zeggen met de woorden van Phil Bosmans:“Menslief, ik hou van jou”.

Moge God jullie allen zegenen in het nieuwe jaar.Een allerhartelijkste groet vanuit Kortrijk

Zuster Catho Vandervelden  PS       momenteel adres voor briefwisseling:

                        Zuster Catho Vandervelden  Sint-Anna 43  8500 Kortrijk

Ik blijf sterk verbonden met de zusters en de paters van Don Bosco in Lubumbashi en daarom:

Diegenen die het project van pater Eric “straatkinderen in Lubumbashi” willen steunen kunnen dit doen

door storting op bankrekeningnummer:

035-0016874-37  of  IBAN  BE  35 035 0016874 37

Op naam van Micava (Missie Catho Vandervelden) Kompenstraat 4, 3910 Sint-Huibrechts-Lille (Neerpelt),

Ik sta er persoonlijk borg voor dat het geld bij pater Eric ter plaatse komt. Allen hartelijk dank.

SCHUTTERIJ

lille dec schutterij 2017 2

lille dec schutterij 2017 3

Sebastiaan het trommelkorps gehuldigd. Dit jaar behaalde dat korps onder leiding van Bert Hermans voor de elfde keer goud op het Wereld Muziek Concours in Kerkrade en in september werd het in de Soeverein in Lommel “Algemeen laureaat" van de Vlamo (Vlaamse amateurmuziekorganisatie) in de superieure afdeling en kreeg het de titel van “Vlamo Ambassadeur”. Robert Vandenberk werd uitgeroepen

KSA

ksa bosspel dec 2017

De Jong-Poefkes, de Poefkes, de Jong-Knapen en de Knapen hebben vandaag één groot samenspel gespeeld in het bos. Het was een actieve en fijne namiddag!

Overlijden zuster Lisette Vandervelden

Lisset Vandervelden

Zij overleed op maandag 4 december 2017 te Berlaar Op 8 september 1958 trad ze binnen bij de Zusters van het Heilig Hart van Maria te Berlaar .Deze zusters waren werkzaam in de kliniek van Neerpelt, waar Lisette als verpleegster werkzaam was. Zuster Lisette is tot oktober 2000 in de voornoemde kliniek werkzaam geweest. En daarna als vrijwilligster tot het nieuwe ziekenhuis in Overpelt gereed was. Haar medezusters vertellen spontaan, hoe zij haar opdracht als verpleegster nauwgezet en edelmoedig heeft waargemaakt.Haar eeuwige geloften dateren van 26 april 1960 te Berlaar.In september 2015 is ze vanuit Neerpelt vertrokken naar Berlaar, eerst op Markt 24-2590 Berlaar en vanaf 2017 op Sollevelden5a-Berlaar.Moge Zuster Lisette, levend bij God, voorspreekster zijn van nieuwe roepingen tot het religieuze leven en voorspreekster van onze parochiegemeenschap.Op zondag 24 december 2017 om 22u. (middernachtmis) bidden wij als parochiegemeenschap graag tot haar intentie.

Okra Kerstfeest

Naar jaarlijkse gewoonte had Okra ook dit jaar haar Kerstfeest voor haar leden. Met een honderdtal leden werd er deelgenomen aan dit feest. De voorzitter verwelkomde iedereen en in het bijzonder de nieuwe leden. Na het woordje van de proost was de huldiging van de 90- en 80 jarigen Na de tombola werd er genoten van een warme maaltijd waarna iedereen weer voldaan naar huis ging. Namens het bestuur voor allen een vrolijk kerstfeest en een fijne jaarwisseling.

 

Okra 80 en negentig jarige

80 en negenig jarige 2017 l

Zittend, Germaine Driesen- 90 jaar, Truda Houben- 80 jaar, Tini emmers- 80 jaar, Catho Eerdekens- 80 jaar Staand; Martin Kwanten- 80 jaar, Jaak Swinnen- 80 jaar, Piet Simons (voorzitter) Harrie eerdekens- 80 jaar, Rene Philippe- 80 jaar

Voor al de jubilarissen een dikke proficiat namens het bestuur.

Herfstfeest Samana

samana lille nov 20171 1

samana lille nov 20171 2

samana lille nov 20171 3

Op woensdag 22 november 2017 vierden we in Sint- Huibrechts – Lille ons najaarsfeest . We waren met 85 personen aanwezig en de tafels waren door onze crea club weer erg mooi aangekleed  , alles in het thema muziek .Naar jaarlijkse gewoonte begonnen we s'middags met een aperatief . In de bezinning werd de nadruk op het dankbaar zijn tegenover mensen die ons nabij zijn met het ziek zijn . Daarna hebben we genoten van een warm buffet en een lekker tasje koffie . Voor ontspanning tijdens de namiddag zorgde het muzikale duo History voor mooie zang en muziek . De sfeer zat er goed in er werd flink gedanst en iedereen genoot van dit optreden . Rond 16 u werden we verwent met een lekker ijsje en als afsluiter onze tombola . Het was weer een mooi moment van samen zijn met onze groep van Samana , het zonnetje scheen vandaag niet alleen buiten maar ook bij ieder van ons . Bedankt aan ieder die er was .

Sint Hubertus

Heeft deze voormiddag voor goed weer gezorgd; het dorpsplein van SHLille stond dan ook aardig vol met viervoeters groot en klein. Na de openluchtviering volgde er de traditionele zegening van paarden en koetsiers, maar ook van honden, poezen, uilen en roofvogels. Het was overigens de eerste keer in de lange geschiedenis van Sint-Hubertus dat de eredienst niet werd geleid door een priester of diaken, wel door een gebedsleider Veel volk bleef overigens na de zegening plakken, want dankzij de Teutenmarkt hoefde niemand honger en dorst te lijden. 

Het planten van de koningsboom

weer een koningsboom geplant 2017

gebeurt traditioneel op een zaterdag in november. Voorzitter en koning Toon Hensen had er voor gekozen dat de koningsboom zou geplant worden op de schuttersweide, kort bij de schietbomen. Toon was blij dat hij als voorzitter en koning het welkomstwoord mocht uitspreken. Secretaris Jo Hermans gaf een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen van het voorbije jaar in Lille. Die gebeurtenissen staan op een perkament dat door de koningin in het plant gat werd gelegd alvorens de koningsboom werd geplant. 
De koningsboom is dit jaar een veldesdoorn. Hij kan 10 tot 12m hoog en 10m breed worden. Uitzonderlijk bereikt de veldesdoorn een hoogte van 25m en hij kan 200 tot 300 jaar oud worden. Na afloop van de plechtigheid werden de schutters en de buurt uitgenodigd op een hapje en een drankje in de nieuwe trommelzaal van de schutterij.

KSA  Roeland

ksa nov 2017

De Poefkens zijn pas terug gekomen van het denderend weekend, we hebben gequizd, een moord opgelost, de snoepschat gevonden en een verschrikkelijke ikke film gekeken. Het was met andere woorden weer een top weekend.

Okra herfstfeest

Donderdag 12-10-2017 vierde Okra Lille haar jaarlijks herfstfeest.

De talrijke aanwezigen hebben genoten van een muzikale namiddag.

Het feest werd afgesloten met een warme maaltijd.

We bedanken het bestuur voor het organiseren van deze mooie middag

 Samana

Samana 2 2017

Samana 2017

Op zaterdag 14 oktober 2017 vierden we in Sint-Huibrechts-Lille de dag van de Chronisch Zieke Mensen . Met een zestigtal mensen begonnen we onze namiddag met een kopje koffie en gebak . Om 15 u kwam Inge Claessens van CM ons vertellen hoe we zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen met soms de nodige aanpassingen en hulpmiddelen . Dan als avondeten hebben we genoten van een lekkere warme schotel met broodjes . Om 18u zijn we naar de kerk gegaan en hebben eucharistie gevierd in het thema van de dag van de chronische zieke mensen . Het was weer een mooie namiddag waar we onze leden van Samana weer eens in het zonnetje hebben gezet . Dank u wel aan alle kernleden .

KSA.

startdag ksa 2017 nr 2

startdag ksa 2017

Gisteren hebben we het nieuwe KSA-jaar goed ingezet op onze startdag. Het was een fijne namiddag en daarna hebben we nog een lekkere kebab gegeten! ??

Chiro Samowe

chiro startdag 2017

Vandaag werden de leden overgegooid naar hun nieuwe groep. Natuurlijk gooide we de nieuwe leiding en hoofdleidster ook over! 

Samana

bezoek varesa 1

bezoek varesa

Woensdag 13 september bezochten we met onze leden van Samana het familliebedrijf Varesa NV, een groothandel in dranken en vruchtensappen  in de Ondernemersstraat in Lommel .Het bedrijf werd gesticht in 1976 in Sint-Huibrechts -Lille . De naam Van Rentergem werd later Varesa NV . Op dit ogenblik is het uitgegroeid tot een logistiek centrum van 5,5 ha en de derde generatie heeft ondertussen ook zijn intrede gedaan om verder aan een sappige toekomst te bouwen . We werden daar heel warm ontvangen met de nodige uitleg en hapjes en drankjes .Daarna reden we richting Lommel Centrum waar een warm avondmaal ons opwachtte in Het Onderwerp. Het werd een fijne namiddag om iemand van onze gemeente te horen en te zien die  door hard werken het zo ver gebracht heeft , veel respect .

OKRA

OKRA lille sept 2017

Okra St-Huibrechts-Lille en Herent hebben een bezoek gebracht aan het Land van Herve. Met een volle bus en een goed humeur vertrokken we richting Herve. Ter plaatse werden we opgewacht door onze gids. Na een tas koffie was het eerst een bezoek aan het toeristenbureau waar we de eerste indruk van het land van Herve kregen met de voorstelling van een film. Na een rondrit met de bus bezochten we de kaasboerderij met de nodige uitleg en ook werd er kaas geproefd. Als afsluiting van deze dag bezochten we nog een stroopmakerij. Tevreden reden we terug naar huis.

vrijdag 29 september kaarten en kienen op de Bosuil om 13.00u

Donderdag 28 september bezoek aan de breifabriek in Kirchhoven vertrek aan de kerk

Om 13.30u ontvangst om 15.00u met koffie of thee met gebak.

20 september  fietstocht van OKRA  Neerpelt vertrek van ieder zijn trefpunt om 13.30u de wandelaars vertrekken allen samen aan de Wulp om 14.15u prijs 2€ ,iedereen wordt terug verwacht om 16.00u in zaal Pax voor een tas koffie met vlaai iedereen welkom ook niet leden

Dag van de landbouw

de pakeerwachter

De Rut zijn vliegtuig

landbouwdag rooie pier

 

Vandaag organiseerden de Landbouwgilde en de KVLV van SHLille de Dag van de landbouw op en rond de boerderij van de familie Rutten op de Rooie Pier. Dankzij het mooie weer was er een enorme belangstelling. De keuken draaide op volle toeren en er werden lekkere frieten met stoofvlees gegeten en pannenkoeken. Er was ontspanning voor jong en oud. Een opvallende figuur (foto boven) zorgde er voor dat de auto’s veilig konden parkeren. Naast de boerderij stonden ook de vliegtuigen van Frans Rutten tentoongesteld. Want Frans is een fervent vliegtuigbouwer en piloot. Als op een fijne zomeravond een vliegtuigje over Lille rondvliegt, zeggen de mensen: "De Rut is weer zijn maïs aan ’t inspecteren

KSA  kamp

kampen lille 2017 3

kampen lille 2017 4

kampen lille 2017 5

kampen lille 2017 6

 

De jong hernieuwers zijn aangekomen in La Roche rond half zeven. Na een zware natte tocht van 172 kilometer(en maar twee slappe banden).We zijn super trots op onze oudste leden!!!

We zijn vandaag vertrokken op tweedaagse met de jong hernieuwers. Na onze fietstocht in de voormiddag, zijn we ook een bezoekje gaan brengen aan het oorlogsmuseum van Bastenaken erg onder de indruk van het War Museum. —

Het menu voor deze middag was een eetwedstrijd met hotdogs, echt iets voor ons bleek zo Een paar cijfers:- 255 hotdogs zijn er gegeten.
- 12 hotdogs is het record door één persoon. (rarara wie zou dit toch zijn.. 

De foto's van de Poefkens!! Wat een kamp!! We hebben nog een Zweeds vuur gemaakt, een super schone dagtocht  gewandeld en nog veel meer kampervaringen opgedaan!! Volgend jaar weer hetzelfde!!

CHIRO kamp

kampen lille 2017 1

kampen lille 2017 2

 

De kadekes zijn helemaal klaar voor hun aller eerste kamp ,zij gingen vandaag van baby naar oma en opa en lol dat ze hadden! de Tippers zijn vandaag begonnen aan hun fata morgana opdracht.Ze zijn deze namiddag uit het labyrint geraakt, dit

door de goede samen werking

Graag willen wij alle leden, leiding en kookploeg bedanken om er samen met ons weer een topeditie van te maken, jullie zijn stuk voor stuk toppertjes! Ook nog een extra dikke merci voor de ouders die de handen uit de mouwen hebben gestoken voor de opruim en de poets en niet te vergeten de ouders (+ leden) die in de namiddag paraat stonden voor het uittasten van de camion. Jullie zijn goud waard!!Moe maar voldaan kijken wij al stiekem een beetje uit naar de eerste Chirozondag, tot in september.Vele knuffels! X de leiding

Foto's processie klik op de foto

processie Lille 2016 b

Samana

kevelaar lille 2017 1

kevelaar lille 2017 2

 

Woensdag 7 juni was er de jaarlijkse bedevaart van Samana (Ziekenzorg) het was een fijne bedevaart met de misviering in de kaarsenkerk verzorgd door Hendrik, daar werd zoals u kan zien op de foto in plaats van een kaars een zelfgemaakt handwerk neer gezet, het was weer een mooie dag waar we nog lang van kunnen genieten.

Samana

samana teutenmarkt 1

samana teutenmarkt

Op zondagmorgen 28 mei stonden we met een kraampje op de Teutenmarkt in Lille . Na een flink onweer van een uur kwamen de mensen naar de markt . Onze bedoeling was de nieuwe naam Samana meer bekendheid te geven . Ons standje bestond uit zelfgemaakte spulletjes door de creaclub van Samana vervaardigd en er werd gratis soep uitgedeeld .

KSA

boer mies 3

boer mies ksa

De Poefkes zijn vandaag naar de opendeurdag van het Biotechnicum in Bocholt geweest. Het was

een leerrijke ervaring met persoonlijke tekst en uitleg van boer Mies 

OKRA

bedevaart okra mei 2017

Afgelopen week was Okra St.H.Lille en Okra Herent op bedevaart in Kortenbos. Okra Neerpelt centrum sloot aan voor de misviering, die werd voorgegaan door onze proost. Na de misviering hadden we een afspraak bij Staaien. Daar stond ons een heerlijke maaltijd te wachten. Daarna was er een rondleiding op en rond het voetbalveld van STVV. Het was voor velen een openbaring wat er allemaal rond een voetbalploeg gebeurd. Na deze rondleiding gingen we richting de brouwerij van Wilderen. Hier werd er nog een heerlijk pintje gedronken waarna we tevreden terug huiswaarts reden. De voorzitter bedankte de aanwezigen voor hun deelname en hoopt ze allen terug te zien bij een volgende gelegenheid.

dinsdag 6 juni bedevaart Scherpen heuvel.

Kaarskensprocessie
 
 
Daar bij de veldkapel - Neerpelt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Paasfeest Samana

versiering paasfeest samana

 

zz paasfeest 1

Zoals elk jaar vierden we de woensdag na Pasen ons Samana Paasfeest . Met veel inzet van onze kernleden zag de zaal er weer piekfijn uit . Mooie versierde tafels met paasmandjes vervaardigt door onze Kreaclub . Om 14 u kwamen de mensen aan en begonnen we met een bezinning . Daarna een tasje koffie met vlaai en als ontspanning hebben we gekiend . Als maaltijd werd er een lekkere koude schotel gepresenteerd door onze kernleden gemaakt . Met een prijsje van de tombola in de hand gingen de mensen huiswaarts . Een fijne namiddag was het weer met dank aan iedereen die heeft meegeholpen .

KSA.

joepi 1 2017

 

joepi 2 2017

joepi 3 2017

joepi 2017

Stuurt 3000 jongeren door vlaanderen ook de ksa van Lille was erbij, tijdens deze dropping moeten de 14 jarige jongens en meisjes aan de hand van opdrachten en raadsels hun weg zoeken over een traject van 100 kilometers naar de mysterieuze stad X.Hier hun verslag KSA op tocht  Dag 1 was al een zeer geslaagde dag voor KSA Roeland Lille. We zijn als eerste aangekomen in ons slaapdorp Fallais met ruime voorsprong ?! Dag 2 is achter de rug! Na een lange zware wandeling van 38 kilometer. ?zijn we uit eindelijk in  Borgloon terecht gekomen zijn kapot.Dag 3 -> 14.20 : aankomst in Tongeren, ons slaapdorp na 28km!  Wij zijn deze morgen aan een moordend tempo vertrokken, en aangekomen!

Usain Bolt zou jaloers zijn. Onze leden doen het super  ? ? ?Dag 4 aankomst Stad X Bilzen is bereikt! Na vier lange zware dagen gewandeld te hebben zijn we uiteindelijk in Bilzen beland. Nu hebben we er weer een fantastisch nieuw avontuur op zitten waar we nog lang over gaan navertellen. Ook

hebben we een eervolle prijs gewonnen, snelste groep van tocht M !!!    Proficiat !

26/03: de jong-poefkes hebben vandaag proberen te sleeën op de zandberg. 

ksa 26 maart

 

ksa 26 maart2CHIRO

chiro voetbalploeg

De smurfjes vs De rode biertjes
Welke voetbalploeg was geschikt om de bejaarde rode duivels te vervangen?

Heemkundige Kring

heemkunde 2017 1 1

 

heemkunde 2017 1 2Op zondag 26 maart 2017 organiseert Pasar Neerpelt een wandeling in Sint-Huibrechts-Lille.

Tijdens deze wandeling kan er een bezoek gebracht worden aan het heemkundig en archeologisch museum van de Heemkundige Kring van Sint-Huibrechts-Lille. Het museum is gelegen Dorpsstraat 30

op de eerste en tweede verdieping van het oud gemeentehuis. Op het eerste verdiep is het

archeologisch museum ondergebracht. Tevens kan men er een mooie maquette “Lille anno 1900” bezichtigen. Op de tweede verdieping is het museum onderverdeeld in een “goei kamer, achterkeuken, landbouwalaam en klaslokaal”.Gidsen staan ter uwer beschikking met een deskundige uitleg.

Gratis toegang. Wij verwelkomen u graag tussen 13.30 en 17.00 uur.

Filmdag misdienaars

filmdag misdienaars 2017

Ksa zondag 19 februari  

ksa 19 02 17

 

ksa februariWerfverslag: Project boomhut:
De Poefkes hebben vandaag een boomhut gemaakt. Het project zorgt voor een nieuw super hok

meulewiekers logo

Aan onze dierbare gasten,

En natuurlijk aan de Liller Meulewiekers en Meulewiekerinnekes,

Zoals het past bij elke grote organisatie als een carnavalsstoet, en zoals jullie ongetwijfeld weten is de stoet van Lille een van de hoogtepunten in het carnavalsjaar,wordt er door de gemeente een receptie aangeboden die zijn gelijke niet kent.

Een nieuw bestuur bij de Liller Meulewiekers zorgt ook voor een nieuwe en frissere wind door de vereniging en dat uit zich door een andere organisatie voor te stellen. We gaan afwijken van ons klassiek patroon om de receptie te houden na de stoet in het oud gemeentehuis van Lille.

 Vanaf dit jaar willen we de receptie laten voorafgaan aan de stoet zodat onze prins reeds de macht en de sleutels van Lille in handen heeft vooraleer onze onovertroffen parade door de straten trekt. Ook de locatie willen we aanpassen omdat het door een politionele verordening  niet meer kan dat we de prins aan huis ophalen met de praalwagen van onze vereniging. Maar Lille zou Lille niet zijn als we daar niks op gevonden hadden. We stellen voor te verzamelen in herberg De Kompen, Schutterijstraat, vanaf 12u00 waar we met zijn allen de komst van de prins in zijn grote chique klasbak zullen afwachten. Achteraf zal dan de receptie doorgaan waarop jullie vanzelfsprekend allemaal uitgenodigd zijn. Tegen de tijd dat de stoet vertrekt worden dan de prins en het hele gevolg naar de startplaats gebracht om het vertrek van de stoet mee te maken. De gasten die de optocht komen showen worden ondertussen met de grote chique klasbak van de prins overgebracht naar de tribune waar we de vele deelnemers zullen toespreken en feliciteren voor hun voortreffelijk uitgebeelde thema. Als de stoet ten einde is en onze prinsenwagen nog de laatste lus dient af te leggen, is er nog de mogelijkheid om iets te consumeren in de feesttent waar de prins met zijn gevolg ook zal aankomen. Dit laatste is voor iedereen op vrijwillige basis.

Wij hopen op jullie aanwezigheid en op jullie begrip om deze handelswijze in te voeren. Jullie allen een fijn carnavalsfeest toewensend, groeten wij met de klassieke

Alaaf, Alaaf, Alaaf

Jean Berben,                                                                                                   Tom Vanendert,

Voorzitter                                                                                                         Secretaris,

KSA

ksa 22 januari 2017 a 1

 

ksa 22 januari a 2017De jong-poefkes en de poefkes hebben vandaag de Grote Boerenspelen gespeeld! (en de Chiro geplaagd)

KSA

ksa 1 januari 2016

 

ksa januari 2016Poefkes activiteit Crossa Tank 2.0 Berenhol.

kerstmis lille 2016

Kerstmusical Basisschool Helibel

kerstmusical helibel 2016 1

kerstmusical helibel 2016 2

kerstmusical helibel 2016 3

kerstmusical helibel 2016 4

De 4de kerstmusical van Basisschool Helibel was opnieuw een grandioos succes!

Het wordt stilaan een traditie. De kinderen van basisschool Helibel van Sint-Huibrechts-Lille brengen nu al voor de vierde keer op rij in deze periode van het jaar een mooie kerstmusical. Het zesde leerjaar neemt hierin het hele verhaal voor haar rekening en alle andere leerjaren zorgen voor de muzikale intermezzo’s.

Dit jaar koos de school voor de musical ‘Het meisje met de zwavelstokjes’. Een mooi en ontroerend sprookje over een klein meisje dat op straat leeft en haar kost moet verdienen met het verkopen van zwavelstokjes. Verkleumd van de kou, besluit zij één van deze zwavelstokje aan te steken. Hierbij gebeurt er iets wonderbaarlijks: het meisje komt terecht in een droomwereld.

Dat dit elk jaar een succes is, werd zichtbaar tijdens de voorverkoop. De 2 voorstelling die plaatsvonden op vrijdag 23 december 2016 waren reeds 3 weken voor datum uitverkocht.

Chiro

chiro verzamelen dec 2016

chiro kerstmarkt Neerpelt 2016

De Kwiks hadden dorpsspel op de Kerstmarkt in Neerpelt. Ze kregen van de Kerstman allemaal een cadeautje mee naar huis.

De kadeekes hebben zondag voor het meeste cadeautjes verzamelt voor onder de kerstboom.

Jaarfeest bij zangkoor St.-Cecilia

zangkoor lille dec 2016

Vandaag 11 december vierde het gemengd zangkoor Sint-Cecilia van SHLille zijn jaarlijks feest in de Happy Days. Bij leven en welzijn zal het koor in 2018 zijn gouden jubileum vieren. Op de foto, zittend: Elza Dilissen, Annie Wouters, Christien Cox, Mia Van Asten; staand: Jef Geens, Jaak  Swinnen, Michel  Renckens, en ere-deken Hendrik Vandervelden.

Okra Kerstfeest

kerstfeest okra lille 80jarige 2016

Okra Lille vierde zijn jaarlijks kerstfeest. Daar werden de leden van 90 en 80 jaar gehuldigd en bedacht met een geschenkje. De middag werd verdergezet met een tombola en daarna een eetmaal .Op de foto de gehuldigde dames; vlnr Dina Michiels, Johanna Jansen,

Toke Willekens en Maria Geers.      

 

Eretekens Kon. Fanfare

fafare lille dec 2016

5 jaar zilveren pin Janssen Sam en Van Dingenen Celine

10 jaar Gouden pin Michels Cindy en Engelen Francy

15 jaar Kristallen ereteken Willekens Noélla

25 jaar Zilveren ereteken  Van Der Velden Andre

40 jaar Robijnen ereteken  Ieven Jo en Ieven Christel

Briljanten ereteken Ras Georges

ziekenzorg lille nov 2016 1

Ziekenzorgfeest klik op de foto's om al de foto's te bekijken.

KSA

ksa lille 2016fort bouwen

De jong poefkens  bouwde een fort op de St Maarten hoop

koks van de ksa 2016 nov

Poefkes: 06-11-2016 Koken met Flinny. Op het menu stond: 
- kervelsoep met balletjes
- pannenkoeken a la flinny
- chocolade fondue met fruit en marshmallows 
De poefkes en de jong poefkes hebben het goed gekeurd.

Enkele foto's van de KSA en de Chiro

chiro okt lille 1 2016

 

chiro okt lille 2016

ksa op weekend okt 2016

ksa weekend okt 2016 2Herdenking op 11 november : nog zinvol na 100 jaar?

kapel van de oorlog

In een gedichtenbundel van Raphaël Kreemers, brancardier tijdens de Eerste Wereldoorlog,

schrijft hij aan zijn moeder : Al spreekt Gij niet, ik hoor U stil vermanen:

“Blijf God het eerst, dan ’t Vaderland ten dienst ,En valt Ge dan op roem- en zegebanen,

Het land voor God verruilen is een winst. ”Bereid zijn het eigen leven op het spel te zetten

voor God en Vaderland waren idealen van vele jonge mannen tijdens die Eerste Wereldoorlog. Was het leven bij God de uiteindelijke beloning:

de hemel,  het paradijs…? In vele oorlogen is God gebruikt om de overwinning

en het eigen levensbehoud af te smeken. De vijandelijke partijen deden net hetzelfde:

de Vlaamse en Duitse aalmoezeniers ondersteunden hun jongens met misvieringen vóór ze

terugkeerden naar het front. Hun taak eindigde vaak met het bijstaan van

zwaargewonde soldaten in hun doodstrijd. Een mooi voorbeeld van morele en geestelijke

ondersteuning vind je vandaag nog in het Talbot House te Poperinge. De originele kapel( zie foto)  op de zolder is nog steeds het symbool van de nood

die soldaten ondervonden tijdens de loopgravenoorlog van 1914-1918 om op adem te komen onder begeleiding van de dominee van de anglicaanse kerk.

Hier konden zij de dood van kameraden verwerken in mekaars gezelschap zonder alcohol, zonder vrouwen en de batterijen opladen om opnieuw naar het front te trekken.

En de realiteit was vaak hard, zoals in het mooie gedicht

van John McCrae in een vertaling van Anton van Wilderode: “ Wij zijn de doden thans. Maar kortgeleden nog levenden met leuzen en gebeden voor dat schoon land waarvan wij zonen waren…”‘Nooit meer oorlog!’ is de wens van vele soldaten na iedere oorlog.

Helaas, dit blijft een vrome droom. Zovele jonge mannen hebben hun leven geofferd voor de verdediging van hun land of trokken ten aanval… Conflicten oplossen blijft ook vandaag problematisch.In de herdenkingsvieringen blijven we stilstaan bij de vele levens die vaak zinloos geofferd werden, omdat we het niet eens raken met mekaar.

 

Brief van Leon Verbeek

Het is al meer dan een maand dat ik terug ben in Congo en het wordt tijd dat er teken van leven komt. Bij u is ondertussen het weer omgeslagen van warme zomer naar koude en vochtige herfst. Hier zitten wij zo met een temperatuur van rond de 35 graden wat iedereen hier doet snakken naar een beetje regen. met zo'n temperatuur gaat hier het leven gewoon verder door en moet er gewerkt worden .Maar ja dat is zo ongeveer elk jaar opnieuw het geval rond deze tijd van het jaar en we zullen nog wat geduld moeten oefenen.

Het pastoraal jaar is hervat sinds een maand en hier zijn onze theologiestudenten al een

maand aan het lessen volgen .Ik heb zo ongeveer het zelfde werk als vorige jaren;

les geven ,kerkelijk tribunaal, voorgaan in de Eucharistie, sacrament van de biecht en gewoon tegenwoordig zijn bij onze studenten, voor wat begeleiding en aanmoediging. Ze zijn even talrijk als vorig jaar 51 theologanten, waarvan  41 salesianen en 10 van andere congegraties. Alles verloopt normaal en iedereen stelt het wel tot nu toe, voor zo ver het kan met zo een warme temperatuur. Het politieke klimaat is anders niet erg gelukkig. t'is erg onrustig in de politieke wereld. Maar wij als buitenlanders moeten ons daar niet mee bezig houden als we in het land willen blijven. Trouwens ze zullen niet erg rekening houden met ons advies moesten we dat willen geven ik veronderstel dat Lille ondertussen ook nog altijd even rustig doordoet met ziin talrijke activiteiten, in de verschillende domeinen van het dorpsleven ,Laat ons hopen ook dat het kristelijk leven er moge voortleven, vooral bij de opgroeiende jeugd en zo dat gemoedelijk klimaat moge behouden dat Lille altijd

gekenmerkt heeft. Hiermee ga ik dan mijn schrijven afsluiten .Nu zondag is het missiezondag ,van harte dank voor uw steun die jaar in jaar uit doorkomen. Laat ons voor mekaar

de Heer zijn zegen afsmeken

Voor een vruchtbaar werk in Gods wijngaard .Uw genegen Leon Verbeek.

 

Okra herfstfeest

herfstfeest lille okra 2016

Donderdag 13-10-2016 vierde Okra Lille haar jaarlijks herfstfeest.

De talrijke aanwezigen hebben genoten van een muzikale namiddag.

Het feest werd afgesloten met een warme maaltijd.

We bedanken het bestuur voor het organiseren van deze mooie middag

Dag van de chronische zieke mensen

Samana Lille okt 2016

Op zaterdag 8 oktober 2016 vierden we in Sint- Huibrechts-Lille de dag van de chroniche zieke mensen ( vroeger Nationale Ziekendag ). Deze dag had dit jaar een bijzonder tintje nl. de naam Ziekenzorg veranderde in Samana , en daar  werd op onze bijeenkomst ook veel aandacht aan gegeven . We begonnen met koffie en lekkere zelfgebakken  cakejes, daarna kwam een spreekster ons iets vertellen over “Onthouden en Vergeten”een onderwerp waar we allemaal wel eens mee te maken hebben . Geen paniek als we eens iets vergeten , het overkomt iedereen ,we kregen tips mee om iets beter te onthouden  Daarna kregen we lekkere zelfgebakken boterhammen met een potje yougert . Onze tafels zagen er mooi uit met de nieuwe placemats en de chocolaadjes met de nieuwe naam Samana . Als slot hielden we een mooie bezinning speciaal gewijd aan Samana , onze vereniging die staat voor samen en kracht . De tijd is voorbij dat de een meer is dan de ander . We geloven meer dan ooit in de kracht van allen samen , daarom mag Samana klinken . Het was weer een mooie ,gezellige namiddag voor onze leden . Kernleden bedankt zonder jullie hulp was het niet gelukt .

boottocht ziekenzorg lille 2016

ziekenzorg boottocht lille 2016

Op woensdag 14 september maakten we met onze vereniging van

Ziekenzorg een boottocht op het Albertkanaal .

Het was een bloedhete dag en dat half september niet te geloven .

Met de nodige voorzorgsmaatregelen , genoeg water en airco

in de bus viel het allemaal nog al mee . Op de boot was het erg warm ,

vooral voor de mensen die niet naar boven konden op het terras .

Eerst genoten we van een fris drankje en daarna koffie en vlaai .

We voeren op het kanaal van Hasselt naar Beringen en onderweg

zagen we veel vrachtschepen en veel fietsers langs het kanaal .

Het was even vrij zijn een zalig gevoel waar de mensen ook van genoten .

Bij aankomst terug in Hasselt stond de bus al te wachten en dan

maar terug naar Lille .Bij Happy Days werden we daarna opgewacht

voor een lekker avondmaal . Ondanks het warme weer en de

lift van de bus die bij de heenweg niet werkte

was het weer een mooie namiddag ,

bedankt aan onze kernleden die hier aan mee hielpen

Reis Okra St.Huibrechts-Lille en Herent Neerpelt

reis okra lille augustus 2016

Op dinsdag 06-09-2016 was Okra op uitstap naar Antwerpen.

In het centraal station werden we opgewacht door onze gidsen.

Na de koffie vertrokken we in 2 groepen naar de Jodenwijk.

Hier kregen we de nodige uitleg over het leven van

deze gemeenschap. Dan volgde een bezoek aan de sinagoge.

Na het middagmaal vertrokken we naar brouwerij De Koninck.

Het was weer een aangename en leerrijke uitstap.

Met dank aan het bestuur.

 donderdag 29 september bezoek breifabriek

vrijdag 30 september kaarten en kienen Bosuil

KSA foto' kamp

jong-poefkesjong-knapen

kampvuur

KNAPEN EN JONG KNAPEN NA ZWEMMEN LEKKER ETEN

knapen en jong knapen op de trein naar het kamppoefkes

na 175 km aangekomen kamp ksa

 

Een geslaagd kamp dit is de zien op de foto's groepsfoto , de mannen die zorgde voor het lekker eten, de knapen en de jong knapen met de fiets 175 km naar het kamp de poefkens gingen met de trein, groepsfoto jong knapen, de knapen en jong knapen lekker eten na dagtocht en zwemmen het kampvuur van de jongknapen op het water, en dan de afsluiter van een geslaagd kamp met het kampvuur.

 

CHIRO foto' kamp

de chiro sloten de avond af

de trotse winnaars chiro

 

Ook de Chiro had een heel mooi kamp. veel plezier op het water, de speelclub van de chiro, de trotse winnaars, de kwiks sloten de avond af

 

Ziekenzorg Kroningsfeesten

kroningsfeesten Tongeren

kroningsfeesten Tongeren 2

kroningsfeesten Tongeren 3

Op zondag 10 juli bezochten we Tongeren met onze groep van Ziekenzorg om de Kroningsfeesten bij te wonen . Met een volle liftbus vertrokken we om 11u30 . De weergoden waren ons gunstig gezind , soms wel een beetje te warm . De chauffeur bracht ons tot voor de tribune waar we voorbehouden plaatsen hadden . Om 3u vertrok de processie , prachtig met zoveel deelnemers die allemaal mee zongen en baden en met mooie kostuums het  leven van Maria uitbeelden . Na de optocht werden we ontvangen in zaal Concordia voor een koffietafel . Bij vertrek mochten we nog een appel uit de kist meenemen en met een tevreden gevoel reden we weer huiswaarts .

 

Roelandgemeenschap

foto 2 viering Leon Verbeek

viering Leon Verbeek
Er mij gevraagd om een kort artikel te schrijven over het bezoek van Leon Verbeek aan de oud-studentenbond De Roelandgemeenschap.
Zaterdag 21 mei 2016 is pater Leon Verbeek bevorderd tot doctor honoris causa aan de universiteit van Lubumbashi in Congo. Een eredoctoraat  is een doctoraat dat wordt verleend aan personen die een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd. Leon kreeg deze zeer hoge onderscheiding voor zijn onderzoek naar de kunst en cultuur van de Congolese bevolking.
Na zijn priesterwijding in 1963 studeerde Leon Verbeek kerkelijk recht in Rome tot 1968. In dat jaar ging hij naar Lubumbashi waar hij secretaris werd van de provinciale overste van de Salesianen en waar hij ook les gaf aan het grootseminarie en aan het college van de orde. Pater Leon schreef in het Frans verschillende boeken o.a. “Initation mariage dans la chanson populaire des Bemba de Zaire”.  Hij geldt als een autoriteit op het vlak van de muzikale rituelen van de Bemba.
Op dit ogenblik is Leon terug in België voor een korte vakantie. Daarom had hij de gelegenheid om deel te nemen aan de zomerbijeenkomst van de oud-studentenvereniging De Roelandgemeenschap op donderdag 7 juli 2016 in de Achelse Kluis. Het schepencollege maakte van die gelegenheid gebruikt om Leon te feliciteren met deze uitzonderlijke onderscheiding. Burgemeester Raf Drieskens had opzoekingen gedaan en kwam tot besluit dat Pater Leon de eerste persoon is van Neerpelt en Lille die een  eredoctoraat heeft gekregen. Hij overhandigde Leon een passend geschenk namens de gemeente.
Op foto 001 zien we schepen Niels Vankenborgh, pater Leon Verbeek, burgemeester Raf Drieskens, schepen Liesbeth Fransen en Pieter Pellens sr. woordvoerder van de Roelandgemeenschap.
Op foto 002 zien we ere-deken Hendrik Vandervelden, pater Leon Verbeek en pater Tuur Stalmans die nu al 4 jaar verblijft in de abdij van Tongerlo.
Groeten,
Edgard

Lourdes bedevaart okra

Lourdes okra 2016

Vlaanderen is met 450 leden  op bedevaart geweest naar Lourdes met als Thema "Ga samen naar de bron" Ook enkele leden van St. H. Lille en

Neerpelt namen deel. Met de bus eerst naar Tourcoing en van daaruit verder met de trein naar Lourdes waar we in de vroege avond aankwamen, samen met leden uit verschillende provincies beleefde we ingetogen vieringen, deden we de kruisweg,de sacrament en kaarskensprocessie iedere dag waren er keuze programma's zoals geloofsgesprek.film over het leven van Bernadette, zangavond of ontspannings momenten, alles is in goede banen geleid door verantwoordelijken onderweg en ter plaatse wij konden met alles mee doen en op donderdag 16 juni vierden we s'morgens de viering aan de grot die werd rechtstreeks uitgezonden via het internet en de laatste dag werd afgesloten met ons allen wandelde wij door de poort van de Barmhartigheid ,het Kruis teken van Liefde die nooit ontmoedigt raakt,

God opent voor ons de deur van zijn hart Hij geeft ons zijn Zoon Jezus. Laat  wij ook vooruitgaan, vertrouwen schenken Maria neemt ons bij de hand. We zullen er een blijvende ervaring aan over houden zowel van bidden, samen zijn met bedevaarders ,geloofsgenoten ,met mensen onderweg naar Licht en liefde

KSA

vlottentocht knapen

vlottentocht ksa

De jong poefkens en de poefkens hebben een vlottentocht gedaan maar het ging helaas niet zo vlot, de knapen hebben meer geluk bij hen ging het vlotter

Okra

uitstap kern okra 2016

onze bestuursuitstap van woensdag 8 juni naar het Natuurhulpcentrum,

Deze uitstap werd aan het bestuur aangeboden als dank u wel voor

weer een jaar werken als bestuurslid.Onder begeleiding van leuke gids

werd het reilen en zeilen van het natuurhulpcentrum uit de doeken gedaan.

Het was een aangename en leerrijke middag. Na het bezoek werd

er nog nagepraat onder het genot van een hapje en een drankje.

Okra

okra bedevaart

Dit jaar was onze bedevaartreis naar Tienray klein Lourdes

Wij vertrokken met een volle bus naar Nederland, bij aankomst

werden wij heel goed ontvangen met koffie en vlaai, de pastoor van Tienray

verwelkomde ons. Om 11.00u was er de misviering en kregen wij uitleg

waarom dat Tienray klein Lourdes werd genoemd, in de kerk staat er de Lourdes grot

waarin een klein stuk van de grot van  Lourdes in is verwerkt, en in de grondvesten van

de kerk zijn er  twee stukken van de grot van Lourdes.in verwerkt Tienray is het enigste

dorp dat de naam klein Lourdes mag dragen. na de viering konden wij genieten van

een lekkere en warme maaltijd. Na de maaltijd gingen wij naar Lottum het rozendorp

waar wij uitleg kregen over de rozen, alleen was het jammer we waren een beetje

te vroeg er bloeide geen enkele roos, wij konden wel op een film zien hoe het er

in de zomer uitziet het was zo mooi dat vele zeiden daar ga ik terug naar toe  het

is echt de moeite waard 

Ziekenzorg

afscheid kern Annie Delaat en Anneke Van Herk

ziekenzorg 2016 paasfeest

Paasfeest Ziekenzorg

Naar jaarlijkse gewoonte vierde ook dit jaar ziekenzorg van

St.Huibrechts-Lille haar jaarlijks paasfeest op woensdag 30 maart

na een korte bezinning door Jef Hoydonks volgde de ontspanning

door de zingende boer Martin uit Kaulille Na de heerlijke koude

schotel en de huldiging van Annie Delaat en Anneke Van Herk

als afscheid van de kern van ziekenzorg, kon iedereen

weer tevreden naar huis

dinsdag 26 april van 13.00u tot 16.30u Crea werking

in de parochiezaal.

donderdag 28 april om 20.00u kernvergadering parochiezaal.

vrijdag 29 april opening meimaand aan de Boskapel om 18.00u

We vertrekken aan de Boskapel met een kaarsjesprocessie

En gaan alzo naar de Bosuil waar een Mariawake gehouden wordt

KSA

ksa ook fijn in hun lokalen

ksa veel plezier in de speeltuin

Op de zondag namiddag hebben de leden het ook naar hun zin zij vermaken zich daar best voor ieder wat.

Lichtmisviering

Lichtmisviering lille 2016 a

Lichtmisviering lille 2016b

Met Maria Lichtmis nodigen wij de dopelingen van het laatste jaar uit voor een viering met kinderzegen. Het is een mooie gelegenheid om contact te houden met de ouders van de dopelingen en om de band aan te halen tussen de jonge gezinnen en de parochie. Het geeft jonge ouders ook de kans om met elkaar kennis te maken met een gezellig samenzijn na de viering met koffie en koek in de parochiezaal.

Een geslaagd grootouderfeest Helibel

grootoudersdag lille 2016

grootoudersfeest lille 2016 1

grootoudersfeest lille 2016 2

Op vrijdag 29 januari werden de grootouders van onze kleuters uitgenodigd in de parochiezaal. De grootouders werden verrast met een spetterend optreden. Nadat ze samen genoten hadden van het heerlijke koffiebanket, kregen ze ook nog een mooie herinnering mee naar huis.

EMJ: '40 Years in Harmony'

Zondag 30 april 2017
EMJ: '40 Years in Harmony' - Neerpelt
Het Harmonie-orkest van de Kunst Academie Noord-Limburg bestaat 40 jaar. Dat werd vanavond in een afgeladen vol sportcentrum feestelijk én uitbundig gevierd op een wel héél speciale wijze: met een 130-koppig orkest, bestaande uit alleen maar oud-leden. De vraag die velen zich vooraf stelden - of ze 'het' nog zouden kunnen - dient volmondig met een 'ja' te worden beantwoord. Bijgestaan door de koren Just MusicRise Up en de Piccolo's werd het een wervelende muzikale avond, waarover nog lang zal nagepraat worden. Vermits een gelijkaardige avond misschien pas voor binnen 10 jaar zal zijn, heeft onze fotograaf alvast niet op een foto meer of minder gekeken... (Foto's Marc FaesMeer foto's
EMJ: '40 Years in Harmony'EMJ: '40 Years in Harmony'EMJ: '40 Years in Harmony'EMJ: '40 Years in Harmony'
 
Handbal: Sporting verliest van Merksem - Neerpelt
In het handbal heeft Sporting NeLo vandaag met 35-32 verloren van Olse Merksem. Maar winst was niet meer nodig: sinds vorige week weten we dat Sporting volgend seizoen samen met Sasja naar de BENE-League gaat. Sasja won vandaag tegen Doornik.
 
EMJ: opnieuw driemaal 'summa cum laude' - Neerpelt
Ook op de tweede dag van het Muziekfestival hebben de juryleden drie deelnemende bands bekroond met het toppredikaat "Summa cum laude", letterlijk met de meeste lof. Het gaat om de Slagwerkgroep E.M.M. uit Budel, het jeugdsymfonieorkest "Isidor Bajic" uit Novi Sad in Servië, en het volksmuziekkwartet "13 strings" uit het Russische Jekaterinenburg.
 

Grote Heide wint van Diepenbeek

Zondag 30 april 2017
Grote Heide wint van Diepenbeek - Neerpelt
UPDATE Grote Heide heeft deze namiddag met 2-0 gewonnen van Diepenbeek in de strijd voor het behoud in Tweede Provinciale. Koen Tielemans en Maikel Schildermans maakten de doelpunten. Volgende week wordt de terugwedstrijd gespeeld.
 

Esperanza wint in Wellen

Zondag 30 april 2017
Esperanza wint in Wellen - Neerpelt
Esperanza Pelt heeft vanmiddag met 0-1 gewonnen op het veld van KVK Wellen. In de eindstand staat Esperanza zesde met 45 punten uit 30 wedstrijden.
1

En nu maar afwachten ...

Zondag 30 april 2017
De naamsverandering van NIKO naar KANL (Kunst Academie Noord-Limburg) heeft het Harmonie-orkest niet aan populariteit doen inboeten. Deze namiddag speelden ze hun juryconcert weer voor een volle sporthal. Wat ons betreft ongetwijfeld een 1e prijs Summa Cum Laude, en als wij de staande ovatie goed kunnen inschatten vond het publiek dat ook... maar 't is de jury die beslist! (Tekst en foto's Marc Faes).UPDATE Het Harmonieorkest heeft uiteindelijk een Eerste Prijs met lof der jury behaald.
En nu maar afwachten ...En nu maar afwachten ...En nu maar afwachten ...En nu maar afwachten ...
 
De Happening, of: het festival samengevat... - Neerpelt
Alsof er daarbuiten niets gebeurt, is er traditioneel op zaterdagavond tijdens het Muziekfestival de 'Happening', met in anderhalf uur een samenvatting van waar het bij het Festival allemaal om draait: verbroedering en plezier. Na een vaak stresserende dag met het jury-optreden, en zo mogelijk nog meer stress tijdens de proclamatie, is er hier de ontlading. Al even traditioneel is dat de presentatie wordt gedaan door eigen Neerpelts talent, dit jaar Baue Custers en Felice Finies. Voortreffelijk! Vandaag/ zondagavond geen Happening, wel 40 Years in Harmony, naar aanleiding van het 40-jarig jubileum van het Harmonieorkest van de Kunst Academie Noord Limburg. (Foto's Marc FaesMeer foto's
De Happening, of: het festival samengevat...De Happening, of: het festival samengevat...De Happening, of: het festival samengevat...De Happening, of: het festival samengevat...
 

65 jaar EMJ: hoe het begon

Zondag 30 april 2017
65 jaar EMJ: hoe het begon - Neerpelt
Dezer dagen wordt voor de 65ste keer het Muziekfestival georganiseerd. Een briljanten festival, dus. In 2006 schreef Lei Alders, die vanaf het begin bij het festival betrokken was, onderstaand verhaal. Het werd ons bezorgd door Paul Cuyvers van de Heemkundige Kring. 
"Eind 1949 (oktober, november) vroeg aalmoezenier Jan Coninx me - ik was toen onderwijzer van het 1ste en 2de studiejaar aan het college - of het mogelijk was met een koortje van de voortrekkers de middernachtmis van de scouts met (…) Het hele nieuwsbericht
 

Kajak: weer drie titels voor NWC

Zondag 30 april 2017
Kajak: weer drie titels voor NWC - Neerpelt
Gisteren werd in Geel het BK K2-kajakmarathon gevaren. De leden van de Neerpeltse Watersportclub zetten er hun beste beentje voor en keerden huiswaarts met drie nationale titels: voor Joke en Hanna Plas bij de dames senioren, Leen Smeulders en Amber Jannis bij de dames junioren en Toon Broekx met William Peters bij de heren senioren. Verder waren er nog diverse podiumplaatsen voor de NWC.
Kajak: weer drie titels voor NWC
 
Vandaag wonnen de dames van Esperanza Pelt de heenwedstrijd van de Beker van Limburg in en tegen Hamont '99 met 1-2. Volgende zaterdag 6 mei volgt in Neerpelt de terugwedstrijd om 15 uur. In de andere halve finale won Louwel de heenwedstrijd bij Fufo Beringen met 0-2.
 

Herkol verliest van Park Houthalen

Zaterdag 29 april 2017
Herkol verliest van Park Houthalen - Neerpelt
In de heenwedstrijd om de algemene titel van 2e provinciale verloor SV Herkol op eigen veld van de kampioen van reeks B, Park Houthalen. Al na 5 minuten spelen kwamen de bezoekers op voorsprong dankzij een doelpunt van Jordi Di Sancarlo. Mitch Vanderhoydonks bracht Herkol met een kopbaldoelpunt terug langszij, maar nog voor de rust zette Jordi Di Sancarlo Park terug op voorsprong. 
Na de rust liepen de bezoekers verder uit met 2 doelpunten van man van de match Jordi Di Sancarlo. Net voor affluiten milderde Ibbo Willems voor Herkol nog tot 2–4. (Jochen Heyligen) Meer foto’s 
 

EMJ: drie 'summa's'

Zaterdag 29 april 2017
EMJ: drie 'summa's' - Neerpelt
Op de eerste dag van de jury-optredens tijdens het EMJ hebben drie ensembles de topkwotering "summa cum laude" behaald. Het gaat om het Percussie-ensemble Tessenderlo, het Russian folk instruments orchestra "Kaleidoscope" uit Moskou en het Tamburaško Društvo Ferdo Livadić uit Hongarije.
 
De Piccolo's zetten hun beste beentje voor - Neerpelt
De Piccolo's mochten deze namiddag het Verbroederingsconcert in de kerk van het Boseind openen, en daarbij zetten ze uiteraard wederom hun beste beentjes voor. Daarna volgden nog het Benjamin Jeugd Strijkorkest uit Zwolle en Die Telemänner Jugend-Barockorchester uit Stuttgart, maar de show werd gestolen door het Orchestra BalsiKa uit Tuzla (Bosnië-Herzegovina) met opzwepende volksliedjes. (Foto's Marc FaesMeer foto's
 

Over de Kettingbrug en kanonskogels

Zaterdag 29 april 2017
Hoe komt het dat de Kettingbrug Kettingbrug heet? Simpel: omdat de oorspronkelijke brug opgehangen was aan kettingen. "De kettingbrug had de breedte van een kar, met daarlangs een smal voetpad. ik hoor mijn oudste broer nog zeggen dat de brug waggelde wanneer er een kar geladen met stro passeerde." Dat lezen we in de jongste editie van "Het Liller Heem", het kwartaalblad van de Liller Heemkundige Kring. In het artikel wordt Mathieu Steensels aan het woord gelaten. De kettingen zouden tot in de (…) Het hele nieuwsbericht
 

Herkol speelt voor algemene titel

Vrijdag 28 april 2017
Herkol speelt voor de algemene titel van tweede provinciale tegen Park Houthalen. De match wordt zaterdagavond gespeeld.
 

Grote Heide speelt voor het behoud

Vrijdag 28 april 2017
Grote Heide en Diepenbeek spelen in twee onderlinge duels voor het behoud. De winnaar van deze wedstrijden blijft in tweede provinciale. De verliezer degradeert als Helson Helchteren uit de amateureeksen zakt.
 
'A Taste of Neerpelt' opent Muziekfestival - Neerpelt
De nieuwe locatie voor 'A Taste of Neerpelt', het openingsevenement van het Muziekfestival, was een schot in de roos. Of er nu meer of minder volk was dan andere jaren laten we in het midden, maar ze stonden in ieder geval dichter op mekaar, zodat de 4 bands er geen moeite mee hadden om de massa in beweging te krijgen. De 2 mannen van Lema openden de muzikale avond, de jeugd van Rivals of Madtown gooiden er de beuk in, de blazers van Brassbox bliezen het Kerkplein bijna omver, en Duplicate speelde zo overtuigend, dat het (mooie!) vuurwerk spontaan afging. (Foto's Marc Faes). Meer foto's
'A Taste of Neerpelt' opent Muziekfestival'A Taste of Neerpelt' opent Muziekfestival'A Taste of Neerpelt' opent Muziekfestival'A Taste of Neerpelt' opent Muziekfestival
 

Daar bij de veldkapel

Vrijdag 28 april 2017
Daar bij de veldkapel - Neerpelt
"Het koele dorpke ademt niets dan vrede, nabij de veldkapel. Zijn sluimer is één enk’le reine bede, rondom de veldkapel. Maria hoort, terwijl de sterren glanzen, de naklank van de laatste rozenkransen..." Aan deze liedjestekst van de Limburgse dichter Lambrecht Lambrechts dachten we toen vanavond in SHLille de meimaand werd ingezet met een kaarskensprocessie van de Boskapel naar de Bosuil. Na een half uurtje bidden en zingen werd er door het bestuur van de Bosuil een avondmaal aangeboden aan de deelnemers. Het geheel was een organisatie van Samana SHLille.

Copyright © 2015

Created by P.C.