NEOS- PELT

Op een prachtige woensdag in oktober verzamelden zich een veertigtal leden van Neos-Pelt voor een natuur-, klimaatwandeling in de Lommelse Sahara. Als startpunt diende “De Souverein”. Van daaruit, langsheen de hele diversiteit van het Kempische landschap, kregen we van twee attente, bekwame natuur/klimaatgidsen zeer interessante informatie over de rol van de op handen zijnde opwarming van onze lieve moeder aarde. We leerden het verschil kennen tussen de begrippen “weer” en “klimaat”. Het laatste overspant steeds een periode van dertig jaar, het weer is gewoon de plaatselijke situatie hier en nu. De negatieve effecten op ons leefmilieu van de laatste jaren worden steeds moeilijker te beheersen. Een raad die steeds belangrijker wordt is: zorg dat de opwarming beperkt wordt tot de in Parijs vooropgestelde 1,5 graden. De nodige uitleg kregen we ook over de verschillende alternatieven op gebied van stroomopwekking. Ondertussen werd natuurlijk ook met interesse gekeken naar de omgeving waarin we wandelden: bomen, struiken, gras enz. Vermits zand een economisch belangrijk element is in Lommel en omstreken, werd ons verteld waarvan het zand kwam, nl. van de zee. We moesten er toch even bij nadenken. Dat was ook één van de bedoelingen van de wandeling: dingen te weten komen die we eigenlijk al lang hoorden te weten, vooral met het oog op het verzorgen en in stand houden van ons eigen leefmilieu en dat van onze kinderen, kleinkinderen en degenen die erna komen.

Aldus trokken we met een heleboel aan nuttige, eigenlijk noodzakelijke, indrukken en informatie terug naar huis, vermoeid en gelukkig maar hongerig. Bij het verorberen, in het College, van een gezonde en lekkere broodmaaltijd, aan een fijn gedekte tafel, in herfstsfeer gedecoreerd door de dames, konden we nog enige uren, met koffie en wijn, napraten over o.a. de ervaring van de namiddag. Het was voor iedereen duidelijk dat de alarmerende berichten over de klimaatopwarming niet zomaar gebaseerd zijn op losse voorstellingen en discutabele feiten.

Als geheugensteuntje kregen we nog tien raadgevingen “ klimaatacties die werken” mee: informeer jezelf, beïnvloed je omgeving, beïnvloed de overheid, kies de juiste elektriciteit, spring er verstandig mee om, kies de juiste motor, beperk vliegreizen en compenseer, isoleer, kies de juiste verwarmingsbron, vermijd rund- en lamsvlees (uit het boek van de Nederlandse deskundige Pieter Boussemaere, uitgave Davidsfonds).

Wij danken de provincie, de gidsen en de deelnemers!

 

 

 

NEOS-PELT (zeg nooit meer: Neos-Neerpelt-Overpelt!) reisde per bus naar Beringen. Een prachtige donderdag in de “Indian Summer” van 2018. Vijftig jonge senioren starten aan het “Glazen Huis” Bermstraat, Neerpelt, voor een gevarieerde daguitstap naar de Limburgse stad Beringen. Het eerste doel betrof het bedrijf Ridley in de “Flanders Bike Valley”, waar we een klare kijk kregen op de manier waarop fietsen , meer bepaald allerlei fietsen bedoeld voor competitiesport, in elkaar worden gestoken. Bleek dus dat de kaders, in de vaktaal “frames” voor het overgrote deel uit China komen. Er zijn zo’n 150 verschillende modellen en kleuren, bedoeld voor de, meestal kieskeurige, klant. Hij/zij verdient er dikwijls de kost mee hoewel er ook veel liefhebbers zijn die er heel wat euro’s tegen aangooien om op een fiets te rijden die bij hun persoonlijkheid past. De op de fiets aangebrachte teksten zijn volledig zelf te bepalen. De klant is koning, we weten wat dat betekent (wel is het zo dat de koning meestal niet betaalt!). Zeer interessant was de uitleg over de werking van de windtunnel. Het is een prachtige technisch hoogstaande installatie waar beroepsmensen en rennersploegen hun heel fietsgebeuren (o.a. houding, lichaamsbouw, spierkracht, gedrag bij zijwind, gedrag bij tegenwind) kunnen laten controleren en eventueel bijschaven. Is voor iedereen aan te raden, de uurprijs heeft wel enige nullekens voor de komma! Voor een lekker middagmaal werd natuurlijk ook wel de tijd genomen. In de namiddag werden enige uren doorgebracht, onder- en bovengronds in de fameuze B-Mine, t.t.z. de oude mijninstallatie van de steenkoolmijn. Hier maakten we nog eens kennis met het vroegere “koolputtersbestaan”. We kregen de technische uitleg over de manier waarop de kompels met behulp van imposant materieel, ervoor zorgden hoe de “kool” vanuit de laag op een diepte van ongeveer 800 meter in het daglicht geraakte en verder vervoerd werd naar de “stoof” of de oven, de uiteindelijke bestemming. Als laatste station was er dan het bezoek aan de “Blueberry fields” (blauwebessenplantage) aan de “zwarte beek” in Koersel. Hier luisterden we geboeid naar de gids met de uitleg over deze zeer gezonde bessen (veel omega-3!), die juli/augustus/september geplukt worden. Ook de theorie werd interessant gebracht, verschillende met deze bessen verwerkte eindproducten werden mee naar huis genomen. Een lekker ijsje met koffie kregen we er zo bij. Op het afgesproken tijdstip werd de terugreis met een bus vol tevreden personen aangevangen. De hele dag stond in het teken van de natuur: de prestaties van het natuurproduct mens en de bewerking van bepaalde ondergrondse én bovengrondse natuurproducten. Liliane en haar team hadden weer goed voor ons gezorgd, we hadden weer veel gezien, gehoord, geleerd. Gepensioneerd zijn, heeft zo zijn voordelen!

Beringen 27/9/18

neos beringen 1neos beringen 2

 

 

Neos-Pelt ging op reis naar Duitsland, naar de Lüneburger Heide.

Bij het krieken van de dag op zondagmorgen 2 september stapten 49 leden op voor een zesdaagse reis in de driehoek Hamburg Bremen – Hannover.

Na een rit van 360 kilometer maakten we een tussenstop in Hameln, het wereldberoemde stadje gelegen aan de Weser uit de vertelling van de rattenvanger.

Tegen het avondmaal kwamen we aan in ons verblijf, het viersterrenpark Eurostrand in Fintel.

De volgende dagen stonden diverse uitstappen op het programma :

– we bezochten Bergen-Belsen, een krijgsgevangenen- en concentratiekamp waar tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 70.000 mensen zijn omgekomen.

Tegenwoordig zijn op het terrein een bezoekers- en een studiecentrum gevestigd. Op een van de vele symbolische graven staat een steen voor Anne en Margot Frank.

– Celle, de grootste stad bij de Lüneburger Heide waarvan de binnenstad rijk is aan vakwerkhuizen, waarvan de oudste uit de vijftiende eeuw dateren. Het voornaamste bouwwerk is echter het hertogelijke slot in de stijl van de Wezerrenaissance. Helaas stond het volledig in de steigers.

– Hamburg, de op één na grootste stad van Duitsland en tevens de belangrijkste havenstad, ook Hanzestad met een prachtig raadhuis, de “Speicherstadt” en de spiksplinternieuwe concertzaal “Elbphilharmonie”.

– de Lüneburger Heide voor een huifkartocht of wandeling met bezoek aan het de Heidetuin. In de namiddag naar Buxtehude, het stadje bekend van het verhaal van de haas en de egel.

– de vrije Hanzestad Bremen waarvan de naam verbonden is aan het sprookje van de Bremer stadsmuzikanten. De muzikanten worden met een standbeeld op het marktplein geëerd. Het prachtige raadhuis staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. We wandelden naar de Böttcherstraße ( kuipersstraat ) en de oude wijk Schnoor die zich kenmerkt door de kleine vissershuisjes en de smalle steegjes.

Buiten de daguitstappen was er ook nog tijd voor andere activiteiten in het park : er werd gedanst, gekaart, gezwommen en “gewellnesst”, gefietst en gewandeld, kortom er werd genoten van de faciliteiten en van het gezelschap.

Lilian en Philo, we kijken al uit naar de volgende meerdaagse.

Er gaan geruchten dat het wel eens naar de Elzas zou kunnen gaan.

 

neos 1

 neos 2

Pannenkoekenfeest Samana Boseind-Neerpelt

Op de derde zondag van september is steevast de zaal van het Ontmoetingscengtrum “De Kentings” te Boseind gereserveerd voor het groots pannenkoekenfeest van Samana. Een twintigtal kernleden van Samana samen met occasionele vrijwilligers en een tiental dames van Femma zorgen voor een vlot verloop.

Er is keuze tussen witte pannenkoeken en boekweitpannenkoeken met spek. Hiervoor werd 33 kgr spek in de voormiddag voorgebakken. Dit resulteerde uiteindelijk in een bakresultaat van 305 boekweitpannenkoeken en 185 x 2 witte pannenkoeken, alles geserveerd met siroop, bruine suiker en aardbeiengelei. Dit pannenkoekenfeest is inmiddels in Boseind een onuitwisbare en succesvolle traditie geworden. Het feest geprogrammeerd tussen 14.30 uur en 20 uur kende vooral rond 17 en 18 uur begrijpelijkerwijze een hoge opkomst, waardoor er op die momenten iets wat te lange wachttijden waren, waarvoor onze verontschuldiging. Niettemin mochten we vooral positieve en bemoedigende reacties opvangen, waarbij het ontmoetingsmoment ook belangrijk is.

De inkomsten worden besteed aan feestelijke bijeenkomsten en een jaarlijkse autobusuitstap voor onze bejaarden, minder-mobiele mensen, zieken en zorgbehoevenden.

Aan iedereen een dankjewel.

pannenkoek 1 1

pannenkoek 1 2

 

 

KAPELLETJE VAN O-L-VROUW VAN RUST BOSEIND & HERENT GERESTAUREERD

Gebouwd in 1920 in opdracht van en betaald door slachter Hubert Lehean-Knapen,in 1924 geschonken aan de kerkfabriek. Vroeger kwamen de moeders hier rust zoeken met hun huilende kinderen. Door een tuintje omgeven,georiënteerd neogotisch. De restauratie die door gemeente en de provincie werd gefinancierd was zowel van binnen als aan de buitenkant heel mooi zoals ziet op de foto’s.

kapel 1

kapel 2

Gebed tot Onze-Lieve-Vrouw van rust

Moeder Maria, op U stellen wij onze hoop. Bij U zoeken wij troost en

geborgenheid. Heel uw leven stond in dienst van God en van de mensen.

Door uw geloof en uw gebed hebt Gij ontdekt wat God van U vroeg. Door

uw ja woord op uw verkiezing hebt gij meegewerkt aan de verlossing van

ons allen. Door uw beschikbaarheid voor Gods plan, zijt Gij de moeder

geworden van Jezus, Gods zoon. Wij bidden U:spreek voor ons ten beste

bij uw Zoon, wanneer wij bang of onrustig zijn. Maak ons sterk wanneer

wij moedeloos zijn en toon ons de weg naar Hem, wanneer lijden of

beproeving ons treft. Spreek ten beste voor allen

die hongeren naar rechtvaardigheid,

die zoeken naar de zin van het leven,

die gevangen zitten in eigen gedachten,

die ziek zijn of belast door beproeving,

die vervolgd worden omwille van hun geloof.

Moeder Maria, samen met allen die U vereren als Onze-Lieve-Vrouw van

Rust, vragen wij U, beschouw ons als uw kinderen en laat ons in alle

omstandigheden ervaren de liefde van uw Moederhart.

Onze-Lieve-Vrouw van Rust, bid voor ons.

 

 

 

Federale bedevaart Mechelen

Op dinsdag 28 augustus vertrokken we naar Mechelen voor de jaarlijkse bedevaart naar de mooie Hanswijkbasiliek. Bij aankomst genoten we van een kop koffie in” ’t Arsenaal”,het cafetaria van het miniatuurtheater in Mechelen,dat naast de basiliek ligt. Voor de viering kregen we uitleg over de geschiedenis van de basiliek. We vierden samen de eucharistie met een groep bedevaarders uit Ternat met mooie teksten en vele Marialiederen . Na de viering bezochten we de crypte die vol hing met mooie schilderijen. We wandelden dan in groep naar het restaurant ‘Theatrium’ ,gelegen vlak onder de majestueze Sint-Romboutstoren. Na het lekker middagmaal wachtten twee gidsen ons op en brachten een onvergeetlijke plezante wandeling door de stad verweven met geschiedenis,anecdotes,moppen en liederen. Het was een liederik gebeuren waar onze lachspieren vaak op de proef werden gesteld. Daarna hadden we nog ruimschoots de tijd om de ‘Gouden Carolus’ te proeven. Voldaan en met mooie herinneringen van deze mooie dag trokken we huiswaarts en kijken al uit naar volgend jaar.

bedevaart mechelen foto 1bedevaart mechelen foto 2bedevaart mechelen foto 3bedevaart mechelen foto 4

 

 

 

 

Neos Neerpelt-Overpelt sluit het werkjaar af (en verandert van naam).

De leden en het bestuur van Neos Neerpelt-Overpelt sloten het werkjaar af met een klassiek Bourgondisch feest in het college.

Niet minder dan 86 leden genoten van bubbels en een Vlaams buffet.

De dames van de stuurgroep hadden gezorgd voor een tafelaankleding in de vorm van een strand aan de Vlaamse kust met echt zand, schelpjes, vlagjes, emmertjes, parasolletjes, bloempjes en ….. het menu op een mini-schildersezel!

neos pelt 1

Na het welkomstwoord van voorzitter Louis Kwanten werd het bestuur op statutaire wijze maar ook met applaus herbenoemd voor het aankomende werkjaar.

Louis stelde zes nieuwe leden voor ( de teller staat daardoor op 186 ) en lichtte daarna enkel onderwerpen toe die in de loop van het voorbije jaar aan de orde waren : de privacyverklaring, de ledenvoordelen via Neos, het verschijnen van een krantje voor ledenwerving en tenslotte de naamsverandering door de fusie van “onze” twee gemeenten in 2019.

neos pelt 3

Tussen de gangen door presenteerde ondervoorzitter Philo Kelchtermans het programma voor het komende werkjaar. Met vijf voordrachten – telkens in een andere sfeer – , drie daguitstappen, evenveel feesten, enkele sportactiviteiten en verder nog een meerdaagse reis bieden wij voor elk wat wils.

neos pelt 4

Na de koffie onthulden Louis en Philo nog de nieuwe vlag met het logo van Neos Pelt.

neos pelt 2

Tot slot was er voor de liefhebbers nog een glaasje limoncello – van het huis “Netje en Jean”.

Het nieuwe werkjaar start in september.

Meer daarover op onze website : www.neos-pelt.be

 

 

NEOS-PELT

(Hoe vind je onze nieuwe naam?) bezocht de brandweercentrale aan de Heuvelerheide in Neerpelt.

Op een zonovergoten dag verzamelden zich, om 9u00, een zestigtal leden van deze seniorenvereniging om 1/ Een uiteenzetting bij te wonen over een, voor senioren, zeer belangrijk onderwerp: brandpreventie en 2/ een informatieve rondleiding mee te maken van de volledige Neerpeltse brandweerinstallatie, rollend materieel inbegrepen.

Peter Van Grieken, de brandpreventieverantwoordelijke van de Lommelse brandweer waarvan deze post een onderdeel is, gaf in een duidelijke voordracht te kennen hoe belangrijk brandpreventie is en op welke manier wij persoonlijk als individuen en als bewoners daaraan kunnen/moeten meewerken. Alle aspecten van brand, oorzaken, omstandigheden, enz.. werden aangehaald. Een hele reeks tips, die alle het onthouden waard zijn, plus enige getoonde videobeelden maakten duidelijk hoe belangrijk een snelle ingreep, zowel van de betrokken bewoner zelf als van het brandweerpersoneel is. Elke verloren seconde is er één teveel. We leerden o.a. dat de drie voornaamste brandrisico’s zijn: roken, koken en elektrische apparaten die buiten hun rol vallen. Ook het enorme belang van rookmelders in deze contekst werd onderstreept. Omdat uit diverse statistieken en enquetes blijkt dat de leeftijdscategorie van de plus 65-ers het minst in bezit is van rookmelders, kregen alle aanwezigen een gratis exemplaar, gesponsord door de provincie Limburg, mee naar huis.

Daarna maakten we kennis met de gebouwen, de uitrusting en de voertuigen van de plaatselijke post. Aan twee gesplitste groepen bezoekers werden de inhoud, de functie en de betekenis van elke brandweerwagen uitgelegd. We keken onze ogen uit bij het zien van wat er allemaal voor een interventie mee moet. Het werd dan ook iedereen duidelijk welke kennis en handigheden nodig zijn voor de brandweerman en brandweervrouw. Het is zeker een fel onderschat beroep.

Pas tegen 11u30 werd het bezoek afgerond en vertrok iedereen naar huis met het idee heelwat interessante informatie, praktische en theoretische, te hebben opgedaan.

We zijn in elk geval zeer dankbaar de kans gekregen te hebben kennis te maken met de brandweerpost. Een welgemeend “dankuwel” aan de provincie Limburg en aan de bekwame, vriendelijke, gedienstige “pompiers”.

Stuurgroep Neos-Pelt.

 

Officiële start van onze pastorale eenheid met de zending

160424 MCF3688 Zendingsviering

In onze federatie of pastorale eenheid werken we al een hele tijd naar een grotere samenwerking toe. In de viering van 24 april zijn enkele mensen bevestigd in deze zending.

We denken hierbij aan het pastoraal team: een 6 tal mensen die de pastoraal over de 5 parochies en het rusthuis ter harte nemen.

We denken aan de verschillende soorten catechisten: de doopselcatechisten die over de parochiegrenzen heen actief zijn in de doopselpastoraal.

We denken aan de vormselcatechisten die over de parochiegrenzen heen activiteiten organiseren en hun catechese op elkaar afstemmen. We denken hierbij aan de fakkeltocht, de dienst van Goede Vrijdag, de vormselvieringen en de processie.

We denken aan de leiders van de uitvaart die over de parochiegrenzen heen voorgaan in de vieringen.

We denken aan de zangkoren die over de parochiegrenzen heen samenwerken en vieringen verzorgen.

Zendingsopdracht

De afgevaardigden van iedere groep medewerkers brachten enkele symbolen aan:

De leden van het Pastoraal team: Johan Corstjens, Linda Geerits, Nelly Joosten, Leon Kuppens, Eliane Maesen en Jetje Van Werde. Hiervoor brachten ze de bijbel aan, zodat Uw Blijde Boodschap hen mag inspireren.

Het Chrisma werd aangebracht door de afvaardiging van de vormselcatechisten. Dat deze olie ervoor zorgt dat de kinderen die ze mede vormen, gezalfd worden naar Uw voorbeeld.

Een kruikje met doopwater werd aangebracht door een afvaardiging van de doopcatechisten. Eén van de symbolen bij elke doopviering, zodat elke dopeling een nieuwe mens wordt door ‘Het bad van de wedergeboorte’.

Voor de voorgangers bij een uitvaart werd een kruisje en een kaarsje aangebracht. Dat ze door deze symbolen Gods aanwezigheid mogen ervaren.

Daarna werden ze door de pastoor uitgenodigd hun engagement uit te spreken. Het is dan ook de pastoor die namens de Bisschop de mensen zendt voor hun opdracht.

Heer onze God, In Uw liefde komen wij samen om in deze pastorale eenheid de kerk te dienen, en om in deze gemeenschap voor iedere mens te zoeken wat goed voor hem is. Verlicht onze geest, zodat wij Uw plan beter zien.

Scherp onze blik zodat wij aandacht hebben voor iedere nood. Zuiver ons hart zodat wij mild zijn voor elkaar.

Geef ons nieuwe kracht zodat wij elkaar door het leven dragen.

Laat Uw Blijde Boodschap ons samenzijn inspireren: in geduld en moed, in dankbaarheid en begrip, in openheid voor de wereld en in dienstbaarheid voor de eenvoudigen.

Geef ons in groeiende mate de vruchten van Uw Heilige Geest. Geef ons Uw vreugde, Uw liefde, Uw vrede door Christus onze Heer. Amen.

Achteraf beklemtoonde de Bisschop nog het belang dat deze mensen, samen met de leiders van de uitvaart over hun parochiegrenzen heen actief zijn. Ze dragen samen met de pastoor de verantwoordelijkheid voor het geheel en niet meer alleen voor hun parochie. Hij riep dan ook op om in elke parochie nieuwe mensen te zoeken die in elke parochie de verantwoordelijkheid willen dragen. De Bisschop maakt er zich zorgen over dat we in onze kerken vooral de middenleeftijd (dertigers en veertigers) missen.
Hieronder vinden jullie nog enkele foto's van het bezoek van de Bisschop aan het gemeentehuis, rusthuis, het eten op de pastorij en de school. Klik op de foto voor meer foto's.

bisschop in het rusthuis

Pastorale eenheid in actie: een grensoverschrijdend zangkoor.

zangkoor pastorale eenheid 1

Op Boseind zingt momenteel een koor met leden van Lille, Boseind en het Herent. We zien in de kerk ook nog goede zangers van andere zangkoren zitten. Ook zij mogen aansluiten. Dit is de toekomst. Parochie vormen over de grenzen heen.

Een geslaagd werkjaar

versierde kerk Centrum hart 2016 1

Het werkjaar rond de initiatiesacramenten loopt stillaan ten einde. We kunnen tot nu toe spreken van een zeer geslaagd werkjaar. De communie- en vormselvieringen waren dit jaar allemaal even goed en wat ik vooral belangrijk vond was de enorme medewerking van de ouders. De Bisschop was bij zijn bezoek aan de federatie en de zendingsviering al lovend geweest over het groot aantal geëngageerde leken die hij had bezig gezien. De vormheer zei dat hij nergens in de Limburg zoveel creativiteit en zo’n massa mensen had zien opdagen voor de vormselvieringen. Bij de start van de pastorale eenheid Neerpelt in november hadden wij nooit kunnen vermoeden dat het allemaal zo goed zou verlopen.

Ook de doopselcatechisten hebben over de parochiegrenzen heen het beste van zichzelf gegeven. We krijgen regelmatig na een viering mails om te danken voor de mooie vieringen.

Hetzelfde geldt voor de uitvaartvieringen. We krijgen van zowel binnen als buiten de federatie hier heel veel positieve reacties op.

We willen dan ook iedereen bedanken die zich positief heeft ingezet om het allemaal te laten slagen.

Copyright © 2015

Created by P.C.