Grote Heide

Pastorale eenheid

St.-Willibrordus Neerpelt

Grote Heide


landbouwdagen 1
landbouwdagen 2
landbouwdagen 3JPG

Tractorwijding op de Grote-Heide


Onder ruime belangstelling vond op 17 september om 11. 00 u de tractorwijding plaats van de landbouwtractoren .

Onze pastoor deken Jan Philippe bracht eerst een duiding aan van de betekenis van deze wijding gevold door een gebed.

Eerst was het de beurt aan onze kleinsten die een zegening kregen van hun speelwagentjes, gevolgd door 126 landbouwtractoren.

Na de wijding vertrokken de tractoren naar het pluimveebedrijf van de familie Van Looveren in de Tussenstraat.

Op het bedrijf was er een video en presentatie over de volledige cyclus van de braadkip, van kuiken tot slachterij en via het venster kreeg je een unieke kijk in de stal.

Daarnaast vond onder andere de prijsuitreiking van de fotozoektocht van Landelijke Gilde Grote-Heide plaats.

Bij de tent was er een springkasteel voorzien, strotoren en veel animatie voor de jongste bezoekers.

Er waren ook nog spelletjes van trekkerbehendigheid voor de kinderen. En je moest hier niet vertrekken met een lege maag want er stond heel wat lekkers op de menu.

Het was een meer dan een geslaagde landbouwdag op de Grote-Heide.


OKRA 3
OKRA 4

Dagreis OKRA Grote Heide en Haspershoven naar de Eifel en Ruhrsee


De zon was de ganse dag van de partij. Na een busrit richting Drielandenpunt in Vaals konden we genieten van een heerlijke driegangenmenu. Dan terug de bus op door de Eifel richting Ruhrsee, onderweg kregen we uitleg van onze gids over de omgeving. Om 15.00 uur konden we een rondvaart maken met de boot op de Ruhrsee en volop genieten van de zon en de mooie omgeving. Ook op onze terugrit naar het Drielandenpunt via een andere route kregen we uitleg over de mooie omgeving. Om dan terug aan tafel te gaan voor een broodmaaltijd. Voldaan van een

ontspannen, gezellige leuke dag kon de terugreis naar Pelt beginnen. Wij kijken uit naar de volgende dagreis richting Sint-Niklaas op maandag 4 september, waar we een bezoek brengen aan een chocolatier met aansluitend een Breugelbuffet.


OKRA 1
bedevaart Grote Heide

Samana Grote-Heide naar Pipo fruitsappen


Op dinsdag 20 juni bracht Smana Grote-Heide een bezoek aan de Pipo-fruitsappen.

Bij aanvang gaf de gastvrouw Veerle een presentatie met degustatie van hun producten, namelijk frisse appelsappen met kers, gember met citroen, aardbei, kers, peer en vlier en heerlijke confituur en siroop. Het viel allen zeer in de smaak en velen brachten ermee naar huis. Daarna liet de gastheer Piet ons kennismaken met hun eigen persinstallatie hoe de appels geperst werden tot appelsap.

De pipo-trein bezorgde ons een prachtige rondrit doorheen de plantage. Zo konden we via Veerle niet alleen meer te weten komen over de problemen die de fruitteelt met zich meebrengt , maar ook leerden we Haspengouw kennen met zijn glooiende landschappen en zijn authentieke holle wegen. Deze rondrit werd afgesloten met lekkere broodjes in een gezellige loods. Het was een gezellige en lekkere namiddag waar we allen van genoten hebben.


Samana Grote-Heide op bedevaart naar de Witte Berg


Op donderdag 11 mei trokken 32 leden van Samana Grote-Heide op bedevaart naar de mooie kapel op de Witte Berg in Achel.

De weergoden waren ons goed gezind en zo konden we al wandelend met de rolwagens over het fietspad, de fietsers die een ommetje maakten er droog geraken..

We stonden tijdens de Mariaviering stil bij de figuur van moeder Maria, die altijd stil en bescheiden op de achtergrond bleef maar dikwijls vergeten wordt.

Toch vindt men Maria overal terug in kerken en kapellen en zo ook hier in deze kapel. Veel voorbijgangers houden er even halt om te bidden en een kaarsje te branden. 

Mensen komen hier met  pijn, zorgen of verdriet, maar zéker ook om te danken .Hier vinden zij troost en rust om verder te kunnen in hun leven.

De mariaviering was sereen met mooie teksten afgewisseld met gekende marialiederen en er werd flink meegezongen, het deed ons allen deugd.

Het was een stil en ingetogen moment van gebed en rust.

Na de mariahulde keerden we terug naar de Ponyfarm waar een lekker kopje koffie of thee en heerlijke taart stond te wachten en de gesprekjes tussendoor deden ook echt deugd.


DANK aan de inrichters en de helpende handen !!!


OKRA 1
OKRA 2

Lentefeest OKRA Grote Heide


Donderdag 20 april vierde OKRA Grote Heide de lente. Na een korte welkom en bezinning

mochten we genieten van een heerlijke maaltijd, goede muziek en leuke babbels met elkaar. In het

najaar willen we een nieuwe activiteit uitproberen, de leden kregen verschillende suggesties die in

andere trefpunten reeds met succes gebeuren. De activiteit die de meeste stemmen kregen, zullen

we in het najaar op ons programma zetten. Nog even wachten welke activiteit dit wordt. Het was

een geslaagde dag en nu kijken we uit naar onze voorjaarsreis eind mei.


DE KRUISDAGEN OP DE GROTE-HEIDE


De diensten beginnen steeds om 9.00 u.

15 mei: Familie Pepels in de Bevrijdingsweg.

16 mei: Familie Coumans-Joosten in de Lentestraat 7

17 mei: in de Ponyfarm in de Achelsendijk.


Paasfeest Samana Grote-Heide 2023


Op dinsdag 4 april vierde Samana Grote-Heide haar jaarlijks paasfeest.
Onze voorzitter Jaak heette iedereen hartelijk welkom.
Deze namiddag begon met een paasbezinning geleid door Rik en Jan.
Tijdens het nuttigen van een stukje taart en een kopje koffie of thee kregen de leden ruim de
tijd om gezellig te keuvelen en van gedachten te wisselen.
We werden allen verrast op een voorstelling van oude foto’s van de activiteiten en feesten
van de voorbije jaren. De belangstelling was groot om vele mensen nog eens terug te zien.
Deze aangename bijeenkomst eindigde met een lekkere broodmaaltijd.
Onze dank gaat uit naar alle kernleden die van deze namiddag een gezellig samenzijn
maakten.


IMG_5705
IMG_5711 (2)

Driekoningenfeest Samana Grote-Heide


Op donderdag 5 januari vierden 55 leden van Samana  Grote-Heide hun jaarlijks driekoningenfeest.

Bij de ontvangst werd iedereen verwelkomd door de drie wijzen met een lekker drankje.

De leden kregen ruim de tijd om elkaar de beste wensen aan te bieden voor het nieuwe jaar.

Naar gewoonte begon dit samenzijn met een bezinning waarin de klemtoon werd gelegd in: vriendschap, tijd maken om samen gelukkig te zijn, voor wie willen wij een koning zijn en welk geschenk brengen wij mee en voor elke tocht is er een ster die de weg wijst  maar zoek niet te ver.

De kookmoeders Lene en Mariette hadden weer een heerlijke menu klaar gemaakt, waarvoor onze hartelijke dank. Voor ontspanning kwam El Pedro zijn oude platen aanbieden waar velen genoten van een nostalgisch aandenken uit hun jonge jaren. Als slot toverde hij een show ten tonele met allerlei goocheltrucjes en met een lachwekkend pantomiespel.  Dit gezellig samenzijn eindigde met een tombola waarna iedereen tevreden huiswaarts keerde. Hartelijk dank aan iedereen die dit feest organiseerden!


IMG_5653
IMG_5655
IMG_5660

Kerst bij OKRA Grote Heide

 

Dinsdag 13 december konden we na 2 jaar terug kerst vieren binnen OKRA Grote Heide. 62 personen waren we aanwezig op het feest. Na de welkom van onze afscheidnemende voorzitter Jackie, die 17 jaar zich volop heeft ingezet voor OKRA Grote Heide kregen we een korte bezinning. Dan werden we verwend met soep, een heerlijke hoofdschotel en natuurlijk een lekker dessert. Tussendoor kon  volop gebabbeld worden onder elkaar. Stefan zorgde voor muziek en af en toe een mopje. De 95 jarige, 90 jarigen en 80 jarigen werden in de bloemetjes gezet of kregen een flesje wijn. Natuurlijk mochten we onze afscheidnemende voorzitter niet vergeten, hij kreeg een passend geschenk en zijn echtgenote en toeverlaat Madeleine werd met een bloemetje bedankt. Om het feest af te sluiten mocht de traditionele tombola niet ontbreken. Bij het naar huis gaan kreeg iedereen een doosje chocolaatjes om tijdens de feestdagen van te genieten.


52524458899_638398b03d_q
52523710037_02b60186f6_q
52524728788_a0609987b8_q
52524457179_7a48747378_q

Fakkeltocht vormelingen 2022


Op vrijdag 25 november trokken 136 vormelingen van de Pastorale Eenheden “De Goede herder” en”Willibrordus” in een fakkeltocht door de Grote-Heide.

Met  de fakkel in de hand brachten ze aan de vooravond van de Advent het licht, na een viering vol met dan,s en muziek, van de kerk naar de speelplaats van de lagere school. Daar sloten ze deze fakkeltocht gezellig af met warme chocomelk en zelfgebakken wafels. Rond het vuur zongen ze als afsluiting het lied”Vrolijke vrienden”. Het was een gezellige avond, de Advent kan nu starten en de vormelingen hebben zeker gevoeld wat het is om het licht uit te dragen.


Samana


Op woensdag 23 november in het O.C.Pax om 14.00 u. nodigen we alle leden uit voor een vorming welke gaat over “Slapen voor allen”.

De deelname is gratis. Iedereen is van harte welkom.

De spreker is Ivo Drieskens.


Ferm


Crea workshop

Op maandag 28 november om 19.30 u is er een workshop voor het haken van een kerstboom.

De benodigdhede zijn: 300 g wol voor de haaknaald 7-8, haaknaald, kopspeldjes zonder kop en eventueel kralenspeldjes.

Het isomo kegeltje en het houten stammetje en schijfje worden voorzien. De prijs is €7,00 inclusiz-ef een drankje.

Graag inschrijven bij Liesbeth Slegers 0472/311665


Start vormselcatechese


Voordat ze aan de start begonnen van hun catecheseproject zijn de catechisten van de Grote-Heide een bezoekje gaan brengen aan de klassen van het 6 de leerjaar. Met een korte duiding hoe ze samen met de vormelingen op tocht gaan probeerden zij via deze weg de jongens en meisjes nieuwsgierig te maken wat de leer van Jezus kan betekenen in hun verdere leven.

Zo konden zij starten met 13 vormelingen die popelden om samen in het vormseltraject te stappen .In de kerk hadden de catechisten een ruimte omgetoverd in een leuke ontmoetingsplaats waar de vormelingen maandelijks kunnen samenkomen. Zo heeft de gesloten kerk van de Grote Heide nog een betekenisvolle functie, leren, knutselen, zingen en spelen de vormelingen nog steeds in het huis van de Vader.

Met ze’n allen gingen ze die woensdag op zoek naar verborgen talenten, bij zichzelf en bij de anderen. Kleurloze silhouetten werden gekleurd en beschreven met opmerkelijke, onverwachte talenten die ze bij elkaar na een spel hadden ontdekt. Op deze manier werd er een warme groep gevormd door de kinderen onderling omdat ze uit verschillende scholen kwamen.

In deze themales talenten is ook “De zon” een belangrijk item geworden. Het is een symbool van God en zijn liefde, want de zon is er voor iedereen, wie of wat je ook bent, zij is er altijd en brengt licht onder de mensen en in onze harten .De vormelingen kiezen iedere samenkomst een eigen straal waarop hun persoonlijke voetafdruk wordt neergelegd. Voor ieder is er dus een unieke weg die met vallen en opstaan bewandelt en besproken wordt tijdens hun tocht naar het vormsel.

Tijd was er te kort op deze eerste samenkomst maar tevredenheid was er op de lachende gezichten toen de jongens en meisjes naar huis gingen met als huistaak, een hartje kleuren en meebrengen naar de startviering op zondag 6 november.

 

                                                     Vormselcatechisten       José en Marjet