Herent

Pastorale eenheid

St.-Willibrordus Neerpelt

Herent


sint theunis 1jpg
sint theunis 2jpg
sint theunis 3 jpg
sint theunis 4

St.-Theunis' Immaterieel Cultureel Erfgoed


Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon heeft de Sint-Antoniusvieringen op de Inventaris Vlaanderen van het Immaterieel Cultureel Erfgoed geplaatst. Deze jaarlijkse volksfeesten ter ere van Sint-Antonius, de patroonheilige van de varkens, varkenshoeders en slagers, worden in tal van Vlaamse dorpen georganiseerd rond 17 januari.
De Inventaris Vlaanderen van het Immaterieel Cultureel Erfgoed geeft een overzicht van het Vlaamse niet-tastbaar erfgoed: onze kennis, gewoontes, gebruiken en praktijken die dermate belangrijk zijn dat we ze moeten koesteren om aan volgende generaties te kunnen doorgeven. De Inventaris Vlaanderen kadert binnen de Unesco-conventie voor het borgen van immaterieel cultureel erfgoed. De minister van Cultuur voegt nu de Vlaamse Sint-Antoniusvieringen toe aan die inventaris.

 

Veel volk op het 'Breugeliaans eetfestijn'

In OC De Vranken op het Hènt was er het Breugheliaans eetfestijn van de Sint-Theunis feesten. Samen met de wandeling die uitgestippeld was door de Dommeltrippers zorgde het festijn er voor dat de zaal weer goed gevuld was. De vele vrijwilligers zorgden als vanouds voor een vlotte service. En zaterdag was de zaal gevuld met een bende kinderen die zich ook, zoals altijd, gezellig konden amuseren met gezelschapsspelletjes.

 

Sint-Theunis heeft dit jaar veel aandacht gekregen, Reden te meer om de verkoop van de offergaven  vandaag eens flink in de verf te zetten, de offergaven werden eerst gezegend door EH Pastoor Jan Philippe en dat gebeurde dan ook met pomp and circumstance. Davy Luyckx was als presentator in zijn element en zeker nadat hij de varkenskop had gepresenteerd, met daaraan de vastgeplakte halve arm (foto) van een "klimaatactivist", was de lol niet meer weg te branden uit OC De Vranken.

Die varkenskop inclusief nep arm bracht uiteindelijk slechts 75 euro op - heel wat minder dan bijvoorbeeld in Meeuwen, waar ze er afgelopen weekend een paar honderd euro voor neertelden, en dan nog zonder nep arm! De traditionele paaskaars ging weg voor 550 euro. De opbrengst van de verkoop gaat naar basisschool Helibel Herent, omdat die zich met extra kosten geconfronteerd ziet.
Een eucharistieviering voorafgaand aan het feest was er niet bij, want de kerk van het Herent is inmiddels gesloten, en God (!) weet wat er mee gaat gebeuren. Afbreken en woningen bouwen, zegt een immomakelaar. Afbreken en er een parking van maken, zeggen sommige supporters van Herkol. Afbreken en er een groen park van maken, zeggen nog anderen. Het zal spannend worden.
Maar dat probleem lieten de buitenlui van het Hènt niet aan hun hart komen. Na afloop van de verkoop van de offergaven kon men genieten van de traditionele Sint-Theunisgerechten: spek met eieren, krapoeët en beuling met appelmoes,... Het was nog lang onrustig in het Hènt.